Bog

Berlin - den samlede udgave

Af (
2020
)

Anmeldelse

Berlin af Jason Lutes

10 sep.20

Imponerende og gennemarbejdet grafisk roman om Berlin i Weimarrepublikkens sidste år er et must for tegneseriefans og læsere med historisk interesse.

Som læser er man med på et langt besøg i Berlin gennem denne episke grafiske roman, der tager sit udgangspunkt i den tyske hovedstad, med alt hvad det indebærer af strømninger og kompleksitet gennem et århundrede. Historien har som sådan intet plot, men handler om stemningen og udfolder et temmelig stort persongalleri over en periode på mere end fire år.

I 1928 rejser den kunststuderende Marthe Müller til Berlin, hvor hun de følgende år oplever storbyen på godt og ondt. I toget møder hun journalisten Kurt Severing, og de to bliver de primære personer i fortællingen. Jason Lutes befolker romanen med karakterer i alle aldre, fra forskellige sociale klasser og med meget forskellige politiske overbevisninger. Vi møder desuden Gudrun Braun, der har arbejdet på zeppelinfabrikken, men som nyligt er arbejdsløs, og hvis familie kommer til at betale en høj pris, den unge jøde David Schwartz, der pludselig er i stor fare, kunstnermodellen Pola Mosse, papirdrengen David og mange flere andre.

Gennem romanen opbygger Jason Lutes sine karakterers liv gennem drømme, tanker og massemedier, så læseren opnår en forståelse af den enkelte. Mod slutningen kastes læseren pludseligt rundt og ender i en åben slutning, da Hitler kommer til magten i 1933.

'Berlin' præsenterer et billede af et smukt og et mindre smukt Berlin og et billede af en by, hvor overklassen fester, og middelklassen arbejder hårdt. Den er lidt svær at læse på grund af omfanget og kompleksiteten, men Jason Lutes er en virkelig dygtig fortæller.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Oversætter
Per Vadmand
ISBN
9788770858045
Antal sider
608

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer