Anmeldelse
Fanden er løs af Lars Hamann
- Log ind for at skrive kommentarer
I år 1642 får styrmand Anders skåret halsen over med en djævelsk kniv. Byens foged sættes på sagen, men er der trolddom eller andre magter på spil?
Forfatterne betegner selv deres roman som en renæssance krimi, og den betegnelse er lige i øjet. Romanen starter i år 1642 i København, hvor Ostindiefareren ”Store Løve” lægger til. Ombord er styrmand Anders, tiltalt for at have omgang med djævlen, og byens foged arresterer ham. Uheldigvis bliver Anders myrdet i fogedens varetægt, og pludselig syder byen med rygter om trolddom og djævelskab.
Fogeden Knud Korbach leder opklaringsarbejdet, men hurtigt bliver det svært for ham at skelne mellem rygter og fakta. Som sagen skrider frem, opdager han hurtigt at mange uanset stand, har en interesse i sagen, og den skyldige er ikke altid den, man umiddelbart tror.
I denne strøm af nordiske krimier med meget ens plot, er denne krimi dejlig forfriskende. Mens man læser romanen, kan man næsten lugte Københavns stank. Beskrivelserne af København og dens indbyggere i år 1642 er meget malende, og hele stemningen emmer af råddenskab og uvidenhed.
Jeg er vild med historiske krimier, og denne er rigtig god. Plottet er bygget op omkring folkets frygt og levevis i 1600-tallets København, og det virker. Som læser bliver man både fascineret og frastødt af levevilkårene, og ikke mindst af folks uvidenhed og brutalitet. Der er ikke noget så godt som renæssancen og trolddom til at opbygge en god krimi på, hele den uhumske stemning er ideel til mord og trolddom, og i denne roman fungerer det rigtig godt. Personbeskrivelserne er gode, og der tegnes et godt portræt af datidens indbyggere både højadelen og pøbelen.
Hvis man bare har en lille interesse i historie og kan lide et godt plot, er denne roman et godt valg. Forfatterne er kollegaer og debuterer flot med denne krimi, nu kan man bare håbe på flere med foged Knud Korbach som hovedperson.
Brugernes anmeldelser