Bog

Gothams guder

Af (
2014
)

Anmeldelse

Gothams guder af Lyndsay Fay

06 jun.14
AfArne Larsen
Skribent

New York i 1845 udgør kulissen for en utrolig interessant, atmosfærefyldt og først og fremmest velskrevet krimi.

To begivenheder får midt i 1800-tallet afgørende betydning for storbyens videre skæbne: Oprettelsen af byens første politikorps og kartoffelsygen i Irland, som får irere i titusindvis til at emigrere til Amerika.

Den unge Timothy Wilde har på trods af en traumatisk baggrund, hvor han mistede begge sine forældre i en af New Yorks talrige brande, klaret sig udmærket i livet. Han har i mange år arbejdet som bartender, har fået lagt lidt penge til side på kistebunden og har i virkeligheden også fundet kvinden i sit liv, præstedatteren Mercy Underhill. En storbrand ødelægger imidlertid alle Timothys planer og hidtidige liv: Ikke alene mister han sit job og alle sine sparepenge, men han bliver også vansiret af branden. Trods sin modvilje overtales Timothy af sin ældre bror Valentine til at melde sig til det nystartede politikorps.

Timothy bliver sat til at patruljere i et af byens fattigste kvarterer, Five Points, hvor mange af de indvandrede irere bor stuvet sammen i usle rønner. Ludere og lommetyve regerer, og blodige bandesammenstød hører til dagens orden. På en af sine patruljer støder Timothy på en tiårig pige, der bogstaveligt er smurt ind i blod. Hun kan fortælle om børn, der forsvinder, om børn der udnyttes seksuelt og om en mystisk mand, der myrder børn og begraver dem. Timothy bliver beordret til at undersøge sagen nærmere, og da de første børnegrave bliver fundet i de øde skovområder nord for byen og nye grusomt tilredte lig dukker op, bryder helvede løs i Gotham.

Denne roman er den første i en planlagt serien om Timothy Wilde, og det er i øvrigt forfatterens anden roman. Der er tale om såkaldte historiske krimier, hvor beskrivelsen af den aktuelle tidsperiode er nok så vigtig for selve handlingen og krimi-plottet, og man må sige, at forfatteren formår at få begge dele til at gå op i en smuk højere enhed.

Først og fremmest får man en levende og særdeles velskreven beskrivelse af den heksekedel, som New York var på den tid, og samtidig får man en lang og grundig beskrivelse af opklaringen af disse grusomme børnemord. Trods emnet formår forfatteren dog at omgå beskrivelsen med respekt og gelinde. Alle personerne, selvfølgelig især Timothy, er fint beskrevet og fremstår lyslevende. Forfatterens har i den grad sans for psykologiske skildringer og portrætter, og dertil kommer en formidabel omgang med detaljerige beskrivelser af storbyen og dens mange beboere.

Er man ude efter en krimi med smæk for skillingen og fart over feltet, skal man naturligvis holde sig langt væk, men ønsker man hele pakken: Fordybelse, en langsomt fremadskridende handling, socialt engagement, historisk baggrund og et grundigt beskrevet politiarbejde, så er Faye Lyndsay absolut på vej til at blive en af de helt store forfattere indenfor genren.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Eva Eistrup
Faustnummer
51074963
ISBN
9788779559714
Antal sider
376

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser