Bog

Boystown

Af (
2023
)

Anmeldelse

Boystown

19 sep.23

Årets mest gribende amerikanske roman handler om aids-epidemien i Chicago. En mastodont af en velskrevet tåreperser om den glemte sygdom. 

Året er 1985, og Yale Tishman, direktøren for udviklingsafdelingen på et galleri i Chicago, er tæt på at få sit livs bedste aftale i hus, en fantastisk samling af 1920’er malerier af meget kendte europæiske kunstnere. Som en skygge over Yales karriere lurer aids-epidemien, der kommer tæt på, da han er til sin bedste ven Nicos begravelse. En efter en dør venner og bekendte, og sygdommen sniger sig også ind på Yale og hans kæreste Charlie.

Romanen foregår i to spor, og sideløbende med katastrofen i 1980’ernes Chicago, er vi i Paris i 2015, hvor den afdøde ven Nicos lillesøster Fiona leder efter sin datter, som er stukket af med en kult. Fiona var helt alene i verden, da hun som purung brød med forældrene, efter de slog hånden af hendes storebror Nico, da han sprang ud. Først var hun sammen med alle Nicos venner, men efterhånden som de er døde, må hun leve sit eget liv. Nu er hun i begyndelsen af 50’erne og savner sin voksne datter, som hun ikke har set i årevis.

Den smerte og katastrofe, Fiona oplevede i 1980’erne, har sat sig dybe ar og har indirekte ødelagt hendes forhold til datteren, men også gjort at hun ikke har levet sit liv fuldt ud. Som læser oplever man den rædselsfulde stigmatisering, sygdommen var forbundet med og hvor svært, det også må have været for venner og pårørende at fortsætte et almindeligt liv.

De to historier tager læseren gennem den rystende tid, hvor en hiv-diagnose var en dødsdom, men fortæller også om konsekvenserne for de overlevende. De groteske regler i sundheds- og forsikringssystemerne i USA er intet mindre end absurde, og man oplever en kæmpe frustration og vrede, når man læser romanen.

På globalt plan er over 40 millioner døde af aids, og cirka lige så mange lever med hiv. I dag findes der medicin, men der er stadig over en halv million mennesker om året, der dør af sygdommen. Her kommer Rebecca Makkais roman ind som et vægtigt bidrag til glemslen, løgnene og fordommene. Hun har skrevet en fantastisk nærmest aktivistisk roman, der ligesom Hanya Yanagiharas Et lille liv trækker tårer, men også stiller spørgsmål og afkræver svar efter en katastrofe, der ikke må glemmes.

'Boystown' er enorm amerikansk roman, over 600 sider oversat af Charlotte Glahn, jeg ikke kan anbefale nok. En meget velskrevet og bevægende påmindelse om den glemte sygdom. 

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Charlotte A.E. Glahn
Faustnummer
136337505
ISBN
9788727012728
Antal sider
632

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer