Bog

Min nat med dig

Af (
2020
)

Anmeldelse

Min nat med dig af Tomas Lagermand Lundme og Frederikke Tornager (Ill.)

28 sep.20
AfKatja Norup Petersen
Skribent

Tegneserie om to unge mennesker, der mødes en nat i 1987 i de kolde, københavnske gader. Et stærkt og skrøbeligt møde med potentiale til at ændre liv. 

Plottet i tegneserien er skarpt, kort og enkelt. Men lidt som i en novelle viser den enkle handling tydeligt to mennesker og giver et blik ind i det, der går forud for mødet og det, der muligvis kan ligge efter. Et øjeblik i to menneskers liv, men samtidig et utroligt vigtigt møde.

Mads lever på gaden og tjener penge på sex med mænd. Janus flygter fra Skælskør til storbyen for at finde et sted, hvor der er plads til ham. Selvom den ene er mere kynisk og hård end den anden, er de begge skrøbelige og sårbare i deres fine, forsigtige måde at nærme sig hinanden på. Tidsmæssigt spænder ’Min nat med dig’ over to nætter, men med få velvalgte virkemidler fortæller Tomas Lagermand Lundme og Fred Tornager en meget større historie om to unge mænd.

Mads’ hårde udtryk skjuler et indre, der hver dag bliver sprængt i flere og flere stykker af de barske mænd, der trænger op i ham for penge og forsøger at få en del af ham. Janus forstår sig selv, når han læser digte af Michael Strunge. Han har en indre ild og brug for at finde et sted, hvor han kan opleve alt det, han ikke kan i Skælskør. Han møder Mads med en umiddelbarhed og ærlighed, som afvæbner Mads. For dem begge er dette møde en mulighed, et håb om en anden fremtid, men det er ikke uden risiko.

Tegneserien finder sted i de rungende og elektriske 80’ere, der afspejles af de blå farveskalaer. Bagtæppet for handlingen er et årti med aids og frygt, en tid hvor homoseksuelle bliver anset for at være farlige og forkerte. Midt i denne tid er seksualitet og kærlighed pludselig vævet ind i frygt, og det at være, hvem man er, kræver ekstra mod.

Fred Tornagers kombination af enkle streger og stærke farver er meget effektfuld. Selv når Mads’ ansigtsudtryk viser kedsomhed, tomhed og vrede, ser man tydeligt tomheden, magtesløsheden og kampen for at holde sammen på sig selv. Selv når Janus’ udtryk er mildt og roligt, fornemmer man tydeligt styrken bag – han bakker ikke ud, og han er villig til at sætte noget på spil.

’Min nat med dig’ er en stærk og rørende lille tegneserie, som ikke forlader læseren med det samme. Faktisk har man kun lyst til at læse mere om Mads og Janus. En tegneserie for mange mennesker, men nok særligt for de unge.
 

Bogdetaljer

Forlag
Fahrenheit
Graphic
Fred. Tornager
ISBN
978-87-7176-079-8
Antal sider
63

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser