Bog

Mit Hollywood

Af (
2022
)

Anmeldelse

Mit Hollywood

28 feb.22

Lad dig forføre af glamouren og vildskaben i Eves Hollywood, der præsenterer et L.A. fra en svunden tid.

Eve Babitz var 60’erne og 70’ernes ”festudgave af Joan Didion”, som hun ofte sammenlignes med, mere kendt for billedet, hvor hun spiller skak nøgen med Marcel Duchamp og sin vilde ungdom med sex, fest og stoffer blandt den kulturelle elite i L.A., end for de artikler, noveller og romaner hun skrev. Det er først for ganske nylig, at hun har fået en revival, og man har fået øjnene rigtig op for den forfatter, hun også var.

Eve Babitz døde 78 år gammel i 2021, men nåede heldigvis at opleve sine bøger blive genudgivet og få nyt liv. Hun havde på daværende tidspunkt længe levet et tilbagetrukket liv, efter hun blev svært forbrændt i en ulykke i 1997, hvor hun tabte en tændt cigarillo i skødet, mens hun sad i sin bil.

’Mit Hollywood’ er hendes anden udgivelse på dansk, men egentlig den første roman hun skrev. I 2020 udkom Stille dage, vilde nætter på dansk, som var hendes anden udgivelse fra 1977.

’Mit Hollywood’ er ligesom ’Stille dage, vilde nætter’ en roman baseret på hendes eget liv. I denne roman går vi længere tilbage i tiden til Eves barndom og tidlige ungdom. Hun fortæller om, hvordan det var at vokse op i et hus fyldt med skuespillere, kunstnere og musikere til hendes mors ”evindelige soiréer og middagsselskaber”. Skoletiden, klassekammerater, familien, kærester, elskere, steder og begivenheder bliver alle beskrevet i bogen i små glimt og anekdoter. Oplevelser der har formet hende og brændt sig fast i sindet.

Stilmæssigt er romanen skrevet som en lind strøm af tanker, lidt tilfældigt nedfældet på papir, efterhånden som minderne har meldt sig. Men selvom den springer lidt i steder og begivenheder, er det alligevel en kronologisk fortælling om opvækst og overgangen fra barnet til den voksne kvinde og seksualiteten, som det er tydeligt, at hun tidligt har været optaget af.

Ligesom det er tilfældet i ’Stille dage, vilde nætter’, kan man med denne roman roligt læne sig tilbage og flyde med (tanke)strømmen og lade sig fascinere af forfatterens vilde og meget uvirkelige liv, mens man fyldes af solens skarpe, varme lys.

Bogdetaljer

Forlag
Bobo
Oversætter
Bente Kastberg
Faustnummer
62175834
ISBN
9788793799189
Antal sider
386

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer