Bog

Andre inkvisitioner

Af (
2007
)

Anmeldelse

Andre inkvisitioner af Jorge Luis Borges

12 nov.07

Giv din hjerne en udfordring med Borges' fremragende essay-samling.

Lad det være sagt med det samme: hvis du skal have fat i en letfordøjelig bog til en togrejse eller en søvnig søndag i sofaen, er "Andre inkvisitioner" ikke lige sagen. Medmindre metafysiske essays lige er det, du slapper bedst af ved.

35 essays om litteratur, filosofi, mystik, metafysik og meget, meget mere var hvad jeg påtog mig at læse og forhåbentlig skrive noget begavet om. Min hjerne, der ikke er vant til den slags lekture, blev sat på lidt af en opgave. Man læser, læser igen og føler sig voldsom klog - men hvad var det nu lige jeg læste, forstod jeg det nu? Nej, det gjorde jeg vist ikke - ikke helt, men hvor var det godt! Hvor er det dejligt at stille sig selv og sin hjerne sådan en udfordring. Jeg er slet ikke færdig med bogen, og det bliver jeg heller aldrig.

Nogle af disse essays kan specielt fremhæves, mest omtalt er nok "Ny gendrivelse af tiden", der beskæftiger sig med et af Borges' gennemgående temaer, tidsbegrebet. Det, Borges gør allerbedst, er at opstille tidsmæssige paradokser, hvad kommer før hvad og/eller hvordan? F. eks. i essayet "Kafka og hans forløbere", hvor Borges postulerer, at "enhver forfatter skaber sine forgængere. Hans arbejde modificerer vores opfattelse af fortiden, akkurat som det modificerer fremtiden." 

"Andre inkvisitioner" blev første gang udgivet i Buenos Aires i 1952 og består af essays skrevet i perioden 1937-1952. Den er et af Borges' hovedværker og giver en god indsigt i hans univers. Det var ikke et sekund for tidligt, at den blev oversat til dansk.

Oversat af Peter Poulsen. Gyldendal, 2007. 271 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Peter Poulsen
Faustnummer
26943914
ISBN
9788702049442
Antal sider
271

Tema

Tema

Essays

Essayet er en slags faglitteratur med skønlitterære virkemidler, der henter en fri og personlig sprogbrug fra fiktionen.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer