Bog

Tidselhonning

Af (
2021
)

Anmeldelse

Tidselhonning

20 maj.21

Svenske Sara Paborn tager sin læser med til badebyen Båstad, hvor meget har ændret sig fra 1950’erne til i dag, men sorg og kærlighed opleves stadig lige stærkt.

I mange år var Båstad en populær badeby, som mange valfartede til for at holde deres sommerferie. I dag kender vi mest byen for dens store internationale tennisturneringer, men det er stadig en populær badeby. I ’Tidselhonning’ er det Båstad, der sætter rammen om handlingen.

Romanen foregår dels i den kvælende varme sommer i 1955, hvor bierne er ved at invadere pensionatet Miramar og dels i 2019, hvor den tidligere så succesfulde samlivscoach Ebba Lindqvist skal interviewe Veronika Mörk, der var gift med den samme mand i 60 år, i forsøget på at skrive en artikel om livslang kærlighed.

Romanen er en fortælling om en stormende forelskelse og om, hvordan kærlighed på samme tid kan være altoverskyggende og altødelæggende og om de valg, der må foretages derimellem. Det er mødet mellem to kvinder, der begge har oplevet den helt store kærlighed, men med vidt forskelligt resultater.

Ebba er tidligere samlivscoach med eget radioprogram og forfatter til adskillige bøger. Da en skandale i hendes privatliv rammer hende, går det stødt nedad bakke med karrieren og på det personlige plan. Da hun bliver tilbudt et dårligt betalt job med at skrive en artikel om kærlighed gennem tiderne, griber hun chancen med det samme.

Ebba besøger Veronika på alderdomshjemmet i Båstad, hvor hun har boet, siden hun blev enke. Opgaven er egentlig enkel, Veronika skal beskrive, hvordan det har været muligt at bevare kærligheden i et 60 år langt ægteskab. I virkeligheden er det dog slet ikke det, interviewet kommer til at kredse omkring, i stedet begynder Veronika at fortælle om et stormfuldt forhold, der har forfulgt hende i alle årene.

Veronika oplever sin første og største kærlighed som 17-årig i 1955. Hun falder for den unge kunstner Bo, og de planlægger at stikke af sammen, men ansvarsfølelse og tvivlen på hendes eget værd holder på hende.

Ebba forlader sin mand efter 20 års ægteskab for det, hun selv kalder en lynforelskelse, men kærligheden holder ikke, og Ebba står tilbage med ødelagt karriere og ægteskab, tynget af skyldfølelse og fortrydelse.

Den 79-årige Veronika og den 43-årige Ebba har hver især oplevet den helt store kærlighed, men deres valg og konsekvenserne heraf er vidt forskellige. Sorgen er dog ens for dem begge.

’Tidselhonning’ er en meget smuk og varm fortælling, som gik lige i hjertet på mig og efterlod mig lidt tynget, men også håbefuld. Især Ebbas historie ramte mig, og jeg tænker, den er meget typisk for vores tid.

1955’ernes Båstad og området omkring er meget levende og stemningsfuldt beskrevet. Især pensionatet med dets årligt tilbagevendende sommergæster med deres helpension, som indtager deres måltider sammen og tilbringer aftnerne med at drikke likør og spille kort i spisesalen.

’Tidselhonning’ er Sara Paborns anden bog på dansk og blev nomineret til årets bog i Sverige.

Bogdetaljer

Forlag
Gutkind
Oversætter
Inger Kristensen
Faustnummer
39018365
ISBN
9788743400363
Antal sider
425

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer