Profil
AfMarit E. Haugaard

Medlem i

15 years 10 months
Jeg gik på efterløn i 2012 efter 38 år som bibliotekar, de sidste mange år med skønlitteratur som primært område.
I mine sidste seks arbejdsår var jeg redaktør for anmeldelserne her på Litteratursiden, en af de bedste og sjoveste arbejdsopgaver, jeg har haft.
Nu er jeg så almindelig bruger af Litteratursiden, og det skal nok også blive sjovt.
Jeg læser bredt, gerne intelligente krimier, dansk og oversat litteratur - men kun gode oversættelser. Livet er for kort til folk, der tror de kan oversætte, fordi de har downloaded en af Gyldendals røde ordbøger.
Se også min anmelderblog Bøgernes labyrint: http://boegerneslabyrint.wordpress.com
Og min blog om latinamerikansk litteratur, Latinamerika litteratur: http://latinamerikalitteratur.wordpress.com

Anmeldelser af Marit E. Haugaard

Volvo lastvagnar

Med naivisme og melankolsk alvor fortælles om de snurrige tildragelser, som møder Doppler, hans søn og elgen Bongo, der nu er nået et godt stykke ind i Värmlands skove, efter at de…

Kvindernes krig

En bog man bliver klogere af, klogere på hvad vi foretog os i Afghanistan, hvordan det er at være kvindelig soldat og hvordan det er at være kvinde i et muslimsk land – i krig.

Bonsai

Emilia vil dø når hun bliver 30. Det er ikke endnu. Først skal hun møde Julio, de skal forelske sig og gå fra hinanden. 

Gøgens kalden

J.K. Rowling, der gemmer sig under pseudonymet, fortsætter med at udforske sit forfatterskab. Denne gang med en meget grundig, velskrevet og typisk engelsk ’whodunit–krimi’.

Eget ansvar

Krimi hvor Dicte Svendsen og hendes bortadopterede søn, Peter Boutrup, arbejder som indbyrdes modvilligt makkerpar i en højdramatisk sag, hvor de begge sætter livet på spil, og…

Øen

25-årige Alexis rejser fra London til Kreta, som er hendes mors barndomsø - Det bliver en rejse tilbage til tragisk familiehistorie, som står i skyggen af spedalskhed og…

Wild

Den unge forfatter har mistet sin mor, ægteskabet smuldrer, og hun er begyndt at tage heroin. Impulsivt kaster hun sig ud i en ekstremt krævende vandring, som skal blive hendes…

Indhold af Marit E. Haugaard

  • Blog

    Ny skønlitteratur – marts 2018

    Der meget at glæde sig til i denne måned.

    Hvis I i løbet af den sidste uges Fimbulvinter er kommet til bunds i “skal-læses-bunken”, kan I glæde jer over, at der nu er spændende nye bøger at fylde op med.

    Kriminørderne har en hel messe at se frem til, se nederst i indlægget. Men der er også noget for andre læsere. Selv er jeg til lidt af hvert, og i denne måned vil jeg prioritere Kim Leine, Jo Nesbø og Jenny Erpenbeck.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2018

    April måneds boghøst er meget alsidig, unge og gamle forfattere, debutanter og klassikere i salig forbrødring.

    Der er som sædvanlig lidt for enhver smag. De fleste krimier nåede at udkomme før Krimimessen i marts, men der er også lidt nyt for krimi-elskere. Se link til Krimimessens oversigt nederst.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur – maj 2018

    Thomas Korsgaard, Inger Christensen, Arundhati Roy og Hermann Koch er blandt maj måneds nyudgivelser

    Mangfoldighed præger månedens nyudgivelser, både i antal og indhold. Især de udenlandske udgivelser er en broget flok, der bl.a. byder på en japansk kat, en eksperimenterende englænder fra 1960’erne, en tyrkisk klassiker, en indemuret angolaner og et canadisk Instagram-fænomen.

    Blandt de danske udgivelser er der mest fokus på Thomas Korsgaards anden roman, som allerede er anmeldt i de fleste aviser.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juni 2018

    I denne første sommermåned kan vi stifte bekendtskab med litteratur fra både Pakistan, Ukraine og Bosnien. Men Norge er også stærkt repræsenteret Faktisk troede jeg, det ville være en smal sag at samle listen, men det er tydeligt, at forlagene har opdaget, at sommertid er læsetid. Der er meget at vælge imellem og meget godt.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - September 2018

    September måned byder på nyt fra Peter Høeg, Merete Pryds Helle og Ida Jessen – de to sidstnævnte med et velkendt persongalleri. Vender vi opmærksomheden mod udlandet, er det især Norge og Island, der dominerer.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur, 1. del - november 2018

    Hørslev, Henningsen og Haller, Kerr, Zeh og Didion
    Mange forlag nåede ikke at omstille produktionsplanen, da datoen for BogForum 2018 blev ændret, så det vælter fortsat ind ind med gode bøger. Da jeg selv har været optaget af BogForum og Nordisk Råds litteraturpris, har jeg valgt at opdele indlægget i to, anden halvdelen af måneden bliver publiceret ca 15. november.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur, 2. del - november 2018

    Nogle klassikere, Zweig, Cortázar og Hamsun, et par nyklassikere, Strunge og Murakami, men også noget nyt og spændende. Og så en lille julehistorie - nu må man næsten godt

    Udover at vove mig ud i Murakamis forfatterskab, har jeg også et godt øje til den spanske roman om de vilde børn. Og ja, jeg tæller på knapperne om den nye Stieg Larsson-fortsættelse skal med. Det skal den jo nok..

    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes, ser interessant ud. Oplysninger er fundet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur – august 2018


    Forlagene er kommet godt fra sæsonstart – for at blive i sommerens sportsjargon. Efter en lidt træg start, får udgivelserne fuld knald midtvejs i måneden – og der er meget at glæde sig til. Personligt ser jeg frem til at læse Ali Smith og Daniel Kehlmann – og selvfølgelig Arne Dahl.


    Udvalget er udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger om titlerne er fundet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - februar 2018

    Nutiden afspejles efterhånden i de skønlitterære udgivelser. På den ene side flygtningekrisen, på den anden identitetskriser i forhold til de sociale medier. Personligt vil jeg gå efter ‘Alle de liv’ af Signe Langtved Pallisgaard og ‘Exit West’ af Mohsin Hamid, som ser ud til a være bøger efter mit hoved. Udgivelserne præges også i høj grad af, at Krimimessen ligger lige om hjørnet – se link til messens krimioversigt nedenfor.


    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg synes er interessant ud. Data er hentet på forlagenes hjemmesider. 

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - januar 2018

    Årets første måned byder på nyt fra Leonora Christina Skov, Richard Flanagan og Edward St. Aubyn. Der er også et par interessante debutanter og andre nye navne, som fx Michael Frank og en ny engelsk krimiserie.
     

    Læs mere
  • Artikel

    Ny skønlitteratur - januar 2018

    Årets første måned byder på nyt fra Leonora Christina Skov, Richard Flanagan og Edward St. Aubyn. Der er også et par interessante debutanter og andre nye navne, som fx Michael Frank og en ny engelsk krimiserie.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2015

    April måned byder på nyt fra både Rifbjerg, Leine, Nesser, Nesbø og Kerr, men også spændende ting fra mindre kendte navne. Der er meget at glæde sig til.

    Jeg beklager meget at oversigten kommer så sent denne gang, at flere af titlerne er udgivet og anmeldt i dagspressen. Jeg har været ramt af to kalamiteter: intet internet og ny pc med Windows 8. Lidt af en udfordring.

    Som sædvanlig er oversigten ikke fuldstændig, men et udvalg af, hvad jeg selv synes ser interessant ud.

    DANSKE UDGIVELSER

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - oktober 2017

    Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved.

    Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

    De bliver ved og ved, de lange vinteraftner er reddet. Det kan regne og storme, men der er så mange gode bøger at kaste sig over – og lur mig, der kommer sikkert flere op til BogForum.

    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud, og tro mig det har været meget svært at udvælge de titler, der skulle have særlig omtale.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

    Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

    Det er ialfald det, jeg vil gøre, for der er nyt fra mine absloutte skandinaviske krimifavoritter, Arne Dahl, Håkan Nesser og Karin Fossum. Dertil kommer nyt fra Hanne Vibeke Holst og Amos Oz. og så er der lige en lille islandsk sag, der ser interessant ud.

    Som nævnt i det tidligere indlæg, dækker dette indlæg “kun” udgivelserne i sidste halvdel af september – men hvilke udgivelser.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

    Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

    Glæd jer – og glæd jer også til det indlæg, jeg publicerer ca 15. september, for boghøsten er så overvældende, at jeg har valgt at dele det sædvanlige månedlige indlæg op i to. Derfor indeholder dette indlæg kun titler, der udgives i perioden 1.-15. september.

    Udvalget er som sædvanlig udtryk for hvad jeg selv synes ser interessant ud, oplysningerne er hentet fra forlagenes hjemmesider 

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2017

    Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

    Efter en stille sommermåned er der virkelig gang i forlagene, alle de i foråret planlagte titler vælter frem. Og der er meget at glæde sig til. Der er en del danske debutanter, mens de oversatte titler er præget af forfattere, som deltager i Louisina Literature senere på måneden.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juni 2017

    Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

    Der er et mærkbart flertal af oversatte titler denne måned, og vi skal til så eksotiske steder som Sydkorea, Brasilien, Japan og Mexico.  Noget, der også springer i øjnene er de mange historiske romaner, især er forrige århundredeskifte stærkt repræsenteret.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - maj 2017

    Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a. en dansk kærlighedskrimi, en murstensroman af Paul Auster, en argentinsk klassiker og meget, meget mere.

    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud.

    Oplysninger om udgivelsesdato, oversætter, sidetal mm. er hentet på forlagenes hjemmesider, jeg fralægger mig derfor ethvert ansvar for eventuelle faktuelle fejl.


    DANSKE UDGIVELSER:

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - november 2015

     

    November måned – ild i brændeovnen, mens landet bliver vådere og vådere. Bunken af bøger, der skal læses, har vokset sig høj. Men det gør ikke noget, vi går bare i hi og læser og læser, mens ilden gnistrer, og der indtages mængder af kaffe, te eller hvad ens tilbøjelighed nu byder.

    BogForum er lige om hjørnet, og nogen forlag har skyndt sig at sparke de sidste udgivelser på markedet. Ellers venter julen og hårde pakker under juletræet forude.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - marts 2017

    Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

    Noget, jeg ikke kunne lade være med at trække på smilebåndet af, er det store antal underlige titler – både blandt de danske og de oversatte titler. Fx ‘Transfervindue’ af Maria Gerhardt – og den handler ikke om fodbold og ‘Afd. for grublerier’ af amerikanske Jenny Offhill

    Da Krimimessen ligger  lige om hjørnet, indeholder dette indlæg ikke meget kriminelt – det gemmer jeg til senere – til et særnummer om Krimimessen.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - februar 2017

    I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a. to vindere af Nordisk Råds Litteraturpris, Dag Solstad og Merethe Lindstrøm. 

    Månedens indlæg må undvære personlige kommentarer, al omtale er sakset fra de respektive forlags hjemmesider. Jeg er på vej på ferie, og der kommer muligvis en opdatering midtvejs måneden. Hvis jeg har overset noget, må I gerne oplyse mig.



    Opsamling
    :

    På kanten af Martin Jensen. Udkom 20. januar på Klim. 168 sider

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - januar 2017

    Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på. Jeg glæder mig foreløbig til Katrine Marie Guldager, norsk krimi af Geir Tangen, samt sidste del af trilogien om Gamle Filth, hvis anden del jeg i disse dage frydes over

    Godt nytår!

    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysningerne er hentet på forlagenes hjemmesider


    Danske udgivelser

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur i december

    Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

    BogForum er overstået, og der er langt mellem de interessante udgivelser. Jeg har da også sænket overliggeren for månedens bidrag.
    Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud – og i julens anledning lidt til. Data om bøgerne er hentet fra forlagenes hjemmesider

    DANSKE UDGIVELSER

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - november 2016

    Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.

    BogForum 2016 er lige om hjørnet, og især månedens først 10 dage er spækket med nyudgivelser

    Som noget nyt præsenterer jeg et par titler inden for genren Young Adult (=ungdomsbøger). Det er nu ikke en genre, jeg har planer om at favne generelt, men jeg faldt over et par titler, der ser ud til at være af interesse for “rigtige” voksne.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - september 2016

    Efterårets første store bogmåned byder på et veritabelt fyrværkeri af spændende titler.

    Der er bl.a. nyt fra Leif Davidsen, Vibeke Grønfeldt og Jens Chr. Grøndahl, og Katrine Marie Guldager afslutter Køgekrøniken.

    Fra udlandet kan vi  se frem til nyt fra David Grossman og Elena Ferrante og mange flere. Personligt glæder jeg mig til en ny Arne Dahl-serie samt en ny engelsk trilogi om Det Britiske Imperium

    Udvalget er udtryk for, hvad jeg selv synes, ser interessant ud. Bøgernes data er hentet fra forlagenes hjemmesider

     

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2016

    August byder på nyt fra de litterære sværvægtere Magris og DeLillo, norske Linn Ullman og spanske Javier Marías og et par gode skandinaviske krimier samt lovende danske debutanter.

    Så der er nok at tage fat på, hvis man i den efterårsagtige sommer, vi har haft, er kommet til bunds i "skal-læses-hylden"

    Som noget nyt opgives også oversætteren og sidetallet i de tilfælde, hvor forlaget var valgt at offentliggøre det på deres hjemmeside. For alle oplysninger er hentet der, så jeg fralægger mig ethvert ansvar for fejlinformation.

    Danske udgivelser

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juli og august

    Det er den stille tid i forlagsverdenen, men enkelte lækkerbidskener kan de dog byde på, fx argentinske César Aira, tysk-engelske W.G. Sebald og skotske Ali Smith.

    Udvalget er som sædvanlig udtryk for hvad jeg selv finder interessant. Data er hentet på forlagenes hjemmesider og saxo.dk
    Bemærk at indlægget denne gang dækker to måneder


    Danske udgivelser:

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juni 2016

    Årets første sommermåned byder på lidt af hvert til hængekøjen eller stille regnvejrsdage ved brændeovnen - den danske sommer kan jo byde på hvad som helst.

    På dansk har vi bl.a. nyudgivelser fra to stærke krimikvinder, Anna Grue og Sara Blædel og en roman fra besættelsen af Benn Q. Holm. I den udenlandske afdeling er der nyt fra to litterære sværvægtere, Kjell Askildsen og Salman Rushdie. 

    Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger, herunder udgivelsesdato, stammer fra forlagenes hjemmesider.

     

    Læs mere
  • Blog

    Vild med ord 2016

    Den århusianske litteraturfestival, Vild med ord, fandt sted i sidste uge, 19.-21. maj, og er kommet for at blive. Den er begyndt at virke ret professionel, der kommer kendte forfattere og debattører, det fysiske program ser tjekket og informativt ud, og der er styr på de mange engagerede frivillige, uden hvem festivalen ikke kunne eksistere.  Også det at den nu holdes i Dokk1’s smukke og funktionelle lokaler, gør meget for det professionelle udtryk.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - maj 2016

    Velkommen til maj måneds bogproduktion. Ikke helt så overvældende som april, men det gør ikke så meget, for – trods vejret – er jeg langt bagud med min læsning.

    Denne måned bringer dansk lyrik, en svensk krigsdagbog og et nyt og spændende amerikansk bekendtskab.

    Læs mere
  • Blog

    Med Carsten Jensen i Afghanistan

    Bibliotekernes forfatterarrangementer er værd at gå efter, også selv om de nu koster penge.

    De 100 kroner, man måtte lægge for at møde Carsten Jensen på Rønde Bibliotek for et par dage siden, havde i al fald ikke afholdt nogen fra at komme. Ejheller vejret, regnen stod ned i stænger. Jeg troede, jeg kom i god tid, men måtte placere Skodaen på en plæne sammen med mange andre.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2016

    “April is the cruellest month” skrev T.S. Eliot i ‘The Waste Land’, og det har sin rigtighed, hvad bogudgivelser angår i år. Der er simpelthen for mange, jeg skal have læst! Både danske og udenlandske 

    Læs mere
  • Blog

    Hævn eller retfærdighed?

    Årets krimimesse er overstået, og man går hjem med mange indtryk og mange bøger, der skal læses.

    At gå ud gennem fængselsporten søndag eftermiddag er lidt vemodigt, weekenden gik alt for hurtigt, og nu er der et helt år, ja et år og tre uger, til næste gang. Og selv om der var alt for meget, jeg gik glip af, nåede jeg også utroligt meget. Så vemoden var blandet med en oplevelsesmæssig overmæthed, jeg kunne simpelthen ikke kapere mere.

    Læs mere
  • Blog

    Krimispecial - nye krimier marts 2016

    Der udkommer temmelig mange krimier i dagene op til Krimimessen, forlagene har opdaget at det er god reklame – især hvis forfatteren også optræder på messen. Denne krimi-special indeholder derfor kun nye krimier af forfattere, man kan møde i Horsens i weekenden.

    Jeg beklager det sene udgivelsestidspunkt, men jeg har været ramt af en smadret harddisk :-( 

    Oplysningerne stammer fra saxo.dk og forlagenes hjemmesider

    Læs mere
  • Blog

    Krimimessen 2016 - et spørgsmål om hævn

    Hvis I endnu ikke har bestemt, hvad I skal i weekenden, vil jeg anbefale en tur til Krimimessen i Horsens - og hvis I har andre planer, er det ikke for sent at lave dem om.

    Den 15. krimimesse byder nemlig på et formidabelt program, måske det bedste i mange år. Temaet er et menneskeligt urinstinkt, nemlig hævn: hvis du slår mig, skal jeg i al fald komme efter dig.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - februar

    Her i årets anden måned er forlagene ved at komme op i fart, så i februar er der rigeligt at vælge imellem, det er bare om at komme i gang.

    Jeg præsenterer de skønlitterære titler, som jeg selv synes ser interessante ud. Oplysninger og data stammer fra forlagene.


    OPSAMLING FRA JANUAR:

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - februar 2016

    Få et overblik over nogle af de bedste nye bogudgivelser i februar.

    Månedens indlæg har været meget svært at udarbejde, da det myldrer med interessante nyudgivelser. Da jeg sad med bruttolisten, var jeg ved at fortvivle; hvordan skulle jeg undgå at få et alt for langt indlæg?

    Der er debutanter, danske som udenlandske, der er nyt fra hinsides (Rifbjerg), der er digte og krimier, slægtshistorier, eksperimental litteratur og gode gedigne romaner.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - januar 2016

    Godt nytår til alle min læsere. Jeg håber alle er kommet godt gennem julen – måske ovenikøbet med tilfredsstillende hårde pakker under juletræet.

    Men et nyt år bringer nye bøger – og forlagene er så småt ved at vågne, eller rettere sagt gøre noget ved det, de planlagde i det gamle år.

    Rent personligt vil jeg holde øje med Lone Aburas og Erica Jong.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - januar 2015

    Et nyt år, nye bøger er på vej - her er et kig på hvad vi kan  forvente i januar.

    Der er spændende ting imellem, bl.a. en klassiker, en nobelprisvinder og et par krimier i den gode ende.

    OPSAMLING FRA DECEMBER 2014

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - december 2015

    Efterårssæsonen startede tidligt i år, allerede i august var udbuddet af nye interessante titler pænt stort. Til gengæld skal man lede længe efter noget interessant – eller i det mindste kendt her i december. Gyldendal har benyttet anledningen af den fokus, der pt er på Jakob Ejersbo pga. dokumentarfilmen, til at udgive nogle Ejersbo-noveller, som ikke tidligere har fundet nåde for redaktørens blik.

    Til gengæld bliver der så plads til nogle mig ukendte forfattere på små forlag.

    Læs mere
  • Blog

    BogForum - en afslappet bogfest

    Jeg er netop kommet hjem fra mit 12. BogForum – man er jo næsten veteran. De første otte år var det i embeds medfør som del af Litteratursidens redaktion, men de sidste fire har det være footloose and fancy-free. 

    I det gamle Forum, hvor BogForum blev afholdt i peroden 1992-2011, var rammerne meget begrænsede, det var svært at få en stand, publikum havde svært ved at flytte sig fra A til B, for der var folk alle vegne. Der var så proppet, at man så sig nødsaget til at nægte adgang for barnevogne, og derfor var der heller ikke meget for børn.

    Læs mere
  • Blog

    Debutanterne lever og har det godt

    I 1958, to år efter sin litterære debut, modtog Klaus Rifbjerg Karl Randrups skrivemaskinelegat, som bestod af en Olivetti rejseskrivemaskine. Siden har han rejst meget, han har også skrevet et hav af bøger inden for alle genrer og modtaget alle de danske og nordiske priser, der er værd at modtage. 

    Alle vore store forfattere har jo været debutanter engang, så uden debutanter ingen national litteratur. Det er derfor godt at vide at den danske debutantscene står meget stærkt for tiden.

    Læs mere
  • Blog

    Ejersbo - en dokumentarfilm

    Da Jakob Ejersbo døde i 2008, spurgte en af mine bekendte: Var det en overdosis? Så tæt blev han forbundet med romanen 'Nordkraft', der var hans litterære gennembrud. Men det, der skulle vise sig at blive hans hovedværk, Afrika-trilogien, udkom først efter hans død.

    Læs mere
  • Blog

    Nordisk Råds litteraturpris 2015

    Spændingen er udløst, vinderen af Nordisk Råds litteraturpris er offentliggjort.

    Allerede da begrundelsen blev læst op i den direkte transmssion, var jeg klar over at mit bud på vinderen var rigtigt. Prisen gik til norske Jon Fosse for 'Trilogien: Andvake. Olavs Draumar. Kveldsvævd'

    Læs mere
  • Blog

    Nordisk Råds litteraturpris 2015

    I går afslørede Nordisk Råd de nominerede til årets litteraturpris, en afsløring der altid ses frem til med stor forventning i litterære kredse.

    Og så starter diskussionen om det rimelige i, at det netop er disse to, der er udvalgt af det nationale udvalg, og ikke alle mulige andre, suppleret med en diskussion af udvalgets uvildighed eller eventuelle mangel på samme. Sådan er det i Danmark og sikkert i de øvrige nordiske lande.

    Læs mere
  • Blog

    Vild Med Ord i nye rammer

    Det nye hovedbibliotek i Århus har i år givet Vild med ord nye rammer, og det var en ganske andeledes oplevelse.

    Den århusianske litteraturfestival har tidligere haft til huse i Ridehuset, et levn fra en tidligere kaserne over for Musikhuset. Det havde en vis charme at festivalen var samlet, at de mennesker man så, alle var festivaldeltagere. Så måtte man leve med træk, forstyrrede interviews og kloakstank på Lille Scene.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - oktober 2015

    Oktober er en sindssyg måned, der udkommer simpelthen for mange bøger.  

    Oversigten og udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud, oplysninger og bogforsider er hentet fra forlagenes hjemmesider, samt saxo.dk.


    Når man ser på de udvalgte blandt de danske udgivelser, er der temmelig mange “kollektivromaner”, bøger hvor en række mennesker kædes sammen. Det var ikke tilsigtet fra min side, men det er åbenbart en tendens.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - september 2015

    Vi er gået ind i den første efterårsmåned og den første bogmåned. Forlagene har ikke holdt sig tilbage – der er noget for enhver smag.

    Jeg ved ikke om der er nogen highligths.  Den meget hypede domestic-noir ‘Kvinden i toget’ af Paula Hawkins rammer de danske boghandlere sidst på måneden, Murakami udgiver en novellesamling og Nesbø en nordnorsk thriller.

    Blandt danske udgivelser ser man et par debutanter, samt nyt fra en række etablerede forfattere, fx Ib Michael, Leif Davidsen, Bent Haller og Ida Jessen.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2015

    Selv om august regnes for en sommermåned – og selv om det ser ud til at sommeren faktisk har tænkt at indfinde sig – er det også den første måned i efterårssæsonen. De danske forlag har da også planlagt nogen godbidder til os. Det mest interessante er nok, at flertallet af de danske udgivelser er lyrik, og at der nu kommer en fortsættelse i Millennium-serien.

     Oversigten er på ingen måde fuldstændig, men et udtryk for hvad jeg selv synes ser interessant ud.

     

    Danske udgivelser

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juli 2015

    Juli måneds første hedebølge er overstået - selv om den var kort, forlæggerne er taget på ferie og forfatterne til stranden. Alligevel er der i år noget, der er værd at lægge mærke til.

    Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser spændendene ud. Oplysninger om udgivelsestidspunkt m.m. stammer fra saxo.com og forlagenes hjemmesider.  Citater herfra bringes i kursiv. Der kan komme opdateringer i månedens løb.

    Jeg beklager forsinkelsen af dette indlæg, der kom lige lidt sommer, Sculpture by the Sea og andre sommerbeskæftigelser i vejen.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juni 2015

    Hvis man skal dømme efter årets første sommerdag bliver det en læsesommer - i sofaen i stedet for hængekøjen. Men på den anden side, det kan kun blive bedre vejrmæssigt.

    Månedens boghøst byder på flere spændende ting, men det er tydeligt at forlagene er ved at gå i sommermode.

    Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser spændenden ud. Oplysninger om udgivelsestidspunkt m.m. stammer fra saxo.com og forlagenes hjemmesider. Der kan komme opdateringer i månedens løb.

     

    Læs mere
  • Blog

    Skriver to bedre end én? Reportage fra Krimimessen 2015

    Horsens har gjort det igen – stablet en formidabel krimimesse på benene, der siger sparto til alt.

    Der var nemlig rigtig mange, der gik frivilligt i fængsel i weekenden, nærmere bestemt 5300 på selve Krimimessen og 1000 i Vesthallen, der lagde lokaler til uhyggelige aktiviteter for børn. 

    Læs mere
  • Blog

    Kom, kom til Horsens ...

    Årets Krimimesse er lige om hjørnet, programmet er studeret, der er sat krydser – alt for mange, hvorfor kan man ikke være tre steder på én gang?

    Agatha Chistie fylder 125 år, men alligevel har vi netop fået en ny roman med en af hendes detektiver, nemlig Hercule Poirot. Det er dog ikke et fundet manuskript, ejheller har hun dikteret en roman fra hinsides. Engelske Sophie Hannah har taget handsken op og har skrevet en ny roman om den excentriske belgier, ‘Monogrammordene’.

    Læs mere
  • Blog

    Nye krimier - marts 2015

    Man skulle være krimiforfatter, for de scorer kassen. I det krimi-tillæg, Information i lørdags publicerede i anledning af den forestående Krimimesse, er temaet “Krimien som big business”. Her kan man bl.a. se at Jussi Adler-Olsen i 2013 tjente 27 millioner, men han måtte se sig slået af Jo Nesbø, som indkasserede 31,8 millioner. Jussi blev også nr 2 i uddelingen af bibliotekspengene i 2014, her blev han slået af Lene Kaaberbøl. Men det er måske ikke helt fair, for hun har jo en stribe børnebøger på bibliotekernes hylder.

    Læs mere
  • Blog

    Opsamling - Ny skønlitteratur - marts 2015

    Visse forlag opfører sig, som om det er statshemmeligheder, hvad de har tænkt sig at udgive i den nærmeste fremtid. Det er derfor meget nemt at overse visse titler, som fx en kommende ny roman af Forfatterforeningens formand, Jakob Vedelsby.

    Det er dog ikke altid, jeg når at lave et opsamlingsheat, så derfor kan visse forfatteres udgivelser godt blive forbigået.


    Jeg gjorde danerne frie af Jakob Brodersen
    Satirisk roman om et Danmark, der ikke blev kristnet i sin tid.
    Udkommer 19. marts på Forlaget Radius

    Læs mere
  • Blog

    Ikke et ord om mord

    Ny skønlitteratur - marts 2015.

    Månedens udgivelser er præget af Krimimessen i Horsens, der finder sted 21.-22. marts, og forlagene har derfor spyttet et hav af krimier ud – især hvis forfatterne kan møde læserne i Fængslet i Horsens.

    Jeg har derfor valgt at lave en særudgave om månedens udgivelser, der kun handler om krimier – og I skal nok få at vide, hvem I kan møde i Horsens. Indlægget vil blive publiceret i løbet af den kommende uge.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - december 2014

    I december måned langes der mange bøger over boghandlernes diske, og netboghandlernes pakker fylder godt op i posten. Til gengæld udgives der ikke meget nyt, forlagene har travlt med at rydde op efter sæsonen og slappe af efter BogForum, samt at forberede næste sæson.

    Derfor ser vi typisk titler fra forlag med større passion for bøger end for profit.

    Nedenstående oversigt over forventede skønlitterære udgivelser på dansk er udelukkende et udtryk for hvad jeg selv synes, ser interessant ud. Data, herunder udgivelsesdatoer, er hentet fra saxo.dk og forlagenes hjemmesider

    Læs mere
  • Blog

    Dagen før dagen - BogForum 2014

    Så er det dagen før dagen, BogForums katalog er gransket og har fået nogle æselører, ligesom mit personlige program er printet ud. Jeg ved at i skrivende stund knokler man med at få det hele på plads i Bella Centeret, så alt er flot til i morgen, når vi myldrer ind.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - november 2014

    Så er det november, læsemåned og BogForum-måned. 

    Noget andet, der markerer lige præcis denne november, er genoversættelsen af James Joyce’s banebrydende værk, ’Ulysses’. Det bliver spændende at se om Karsten Sand Iversens oversættelse kan få mig til at læse den, Mogens Boisens gamle kunne ikke. Men det er måske ikke hans skyld ;-).

    Læs mere
  • Blog

    Og vinderen er - Kjell Westö

    Nordisk Råds litteraturpris går til den finske forfatter Kjell Westö for romanen ’Luftspejling 38’. Romanen puster i en stemningsmættet prosa liv i et kritisk øjeblik i Finlands historie, som trækker tråde frem til nutiden.

    Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris blev her til aften afsløret for offentligheden ved en ceremoni i Stockholms Stadshus (Rådhus), hvor de fleste nobelpriser også overrækkes. Finlandssvenske Kjell Westö løb med prisen foran bl.a. danske Ida Jessen, norske Tomas Espedal og islandske Eirikur Örn Norðdahl.

    Læs mere
  • Blog

    Ny dansk skønlitteratur - oktober 2014

    En ny efterårssæsonen er i gang med udsigt til BogForum i november, hvor alting kulminerer. I dette indlæg, der kun indeholder dansk skønlitteratur, kan vi bkl. a. møde Jens Chr. Grøndahl, Christel Wiinblad og Benn Q. Holm

    Udvalget er et udtryk for hvad jeg selv synes ser spændende ud.
    Informationer om udgivelsesdato mm stammer fra forlaget.
    Der kan komme opdateringer i løbet af måneden.

    Læs mere
  • Blog

    Nye bøger maj-juni 2014

    Min blogkollega fra Bogbrokken har til og med april dette år holdt mig og andre interesserede opdaterede om kommende udgivelser på den skønlitterære front, men han har har åbenbart fået andre interesser.

    Jeg har savnet hans indlæg, og da jeg ikke har fundet noget tilsvarende, har jeg besluttet at tage handsken op.

    Læs mere
  • Blog

    Vælg en sommerklasssiker!

    For mange år siden besluttede jeg at læse en klassiker hver sommer og på den måde komme igennem verdenslitteraturens store værker. Men som med så mange andre forsætter, blev det ikke til så meget. Men jeg fik da læst Madame Bovary, Skaknovelle, Buddenbrooks m.fl. på den måde, selv om det ikke liiige blev én hver sommer.

    Læs mere
  • Blog

    En weekend i selskab med røvere, mordere og skarprettere

    Levede Krimimessen så op til mine forventninger? Ja, for Søren da. Selv om den af meteorologerne lovede blodregn udeblev, var vejret krimiagtigt tåget

    Man er endnu engang sluppet helskindet ud af Horsens Tugthus, Krimimessen er overstået, og man er fyldt med indtryk, oplevelser og mentale notater om den og den bog, der skal læses, og den og den forfatter, der skal følges op på. For mit vedkommende var det dog en billig omgang, for jeg kom kun hjem med én bog, et anmeldereksemplar fra Litteratursiden . Så nu skal der læses og skrives.

    Læs mere
  • Blog

    Forlaget Vandkunsten

    Da jeg forleden lavede suppleringer til mit indlæg om Ny skønlitteratur – august 2014, opdagede jeg at det fine lille, men kvalitetsmæssigt store forlag Vandkunsten udgiver en hel stribe god skønlitteratur her i august. Så gode titler, at de ikke skal drukne i mængden, derfor får de lige deres eget indlæg - jeg kan simpelthen ikke prioritere.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2014

    Ferien er overstået, og forlæggerne er ved at vende tilbage til deres pinde, og selv om det stadig er sommer og varmt, er der guf for læsere med enhver smag.

    Af danske romaner kan vi se frem til mere fra Lisbeth Brun, Rune T. Kidde, Katrine Marie Guldager m.fl., og fra det store udland er der gensyn med bl.a. Håkan Nesser, Salman Rushdie, Joyce Carol Oates, Tom Rachman og selvfølgelig Fredrik Sjöberg, som afslører hvad der skete med hans fluesamling.

    Læs mere
  • Blog

    Kriminalkabinet i Berlin

    Skal man have specialbiblioteker for kriminallitteratur? Som kriminørd er jeg ikke i tvivl.

    Engang imellem skal man lade nysgerrigheden sejre over fornuften, så da jeg flere gange fra bussen, der kørte ad Oranienstrasse i Berlin, havde set noget “kriminelt” ud ad øjenkrogen, besluttede jeg mig for at undersøge det.

    Og der, i Kreuzberg, ligger en lille biblioteksfilial med en stor specialafdeling for kriminallitteratur – kun få stop fra Checkpoint Charlie, hvor en del af bøgerne foregår.

    Læs mere
  • Blog

    Doris Lessing - et langt liv, et stort forfatterskab

    I sidste weekend døde en af det 20. århundredes store forfattere.  Den engelske/europæiske/afrikanske verdensforfatter, Doris Lessing, blev 94 år og har et omfattende, uforglemmeligt og mangesidigt forfatterskab bag sig.

    Hun blev født i det nuværende Iran af britiske forældre og voksede op i det nuværende Zimbabwe, dengang Syd-Rhodesia, hvor faren ville udleve en drøm om at være farmer efter at være blevet invalideret i Første Verdenskrig.

    Læs mere
  • Blog

    Post-BogForum blues

    BogForum 2013 er forbi, hvad fik man med?
    Så sidder man i toget, BogForum er forbi for i år. Man er træt i hovedet, man er træt i fusserne, man er bare træt. Og alle indtrykkene presser sig på, alle de kendisser, man så - også dem man så, men ikke genkendte. Og hovedet er fuld af alle de bøger, man har hørt om og absolut skal læse - senest i morgen.

     Det er til at blive både deprimeret, stresset og overstadig af.

    Læs mere
  • Blog

    Uimponeret debutantprisvinder

    Årets debutantprisvinder sagde ved overrækkelsen at prisen burde deles af Hassan Preisler og Pia Kjærsgaard.

    Jeg har overværet det rituelle interview med debutantprisvinderen på BogForum i mange år, men denne gang var det markant anderledes. Ikke blot er det en digtsamling, men det er en kun en lille måned siden den udkom. Første oplag blev revet bort, jeg måtte vente 14 dage for at få mit eksemplar, og det er 4. oplag. Det er meget for en digtsamling - for slet ikke at tale om en debutant.

    Læs mere
  • Blog

    Vild med ord 2013 - set i bakspejlet

    Den århusianske litteraturfestival, Vild med ord, er slut for i år, Ridehuset er ryddet for bogstaver, ord, bøger og litteratur - nu skal VMO 2014 tænkes frem.

    Årets program var pænt, mange lidt smalle forfattere, få totalkendte, men også arrangementer med musik og lyrik, debatter om litteraturen lige nu, og hvordan den vil blive præsenteret fremover. Vil e-bogen fx udkonkurrere papirbogen? Eller kan de leve side om side? Og hvad med spædbarnet iPad-bogen?

    Læs mere
  • Blog

    Ordvildskab

    Ghettodigte, krimien som samfundsdebattør, Grønland, Afrika, Norge, Australien, Færøerne, Island ...  Den århusianske litteraturfestival, Vild Med Ord, kommer vidt omkring.

    I Århus er man Vild Med Ord, så vild at man hvert år i Festugens sidste weekend afholder en litteraturfestival med dette navn i Ridehuset.

    Læs mere
  • Blog

    En søndag på Ama'r

    Da Bogfolket fik lys, luft og siddepladser.

    I gamle dage - de sluttede for et år siden - kunne man, når man kom ind i BogForum og stod oven for trappen, snappe efter vejret: varmen, støjen, den kompakte gruppe af mennesker, der nedenfor bevægede sig langsomt afsted, skulder ved skulder - mave mod ryg. Skulle man noget i den anden ende af hallen, skulle man give sig virkelig god tid; man skulle være heldig hvis man fandt et sted at sidde bare et øjeblik, og synet af de lange køer ved caféerne var en øjeblikkelig slankekur.

    Læs mere
  • Blog

    Bogsnak i bybussen

    Og så sad man der i en berlinsk bybus, da en ung mand satte sig på sædet ved siden af - så optaget af den bog han læste i, at han næsten satte sig ved siden af sædet. Mit skarpe blik afslørede straks, at genstanden for hans opmærksomhed var en paperback-udgave af Volker Kutschers "Der nasse Fisch" (Den våde fisk), og det interesserede mig ekstra, fordi jeg selv var i gang med nr. to i serien, "Den stumme død". Så jeg spurgte på mit bedste skoletysk, hvad han mente om den.
    Læs mere
  • Blog

    Hvilke bøger skal med i kufferten?

    Da jeg for nogen tid siden på Facebook annoncerede at jeg skulle en tur til Madeira, stillede en sjælefrænde det vigtigste spørgsmål: “Hvad skal du læse?”

    Kufferten er fundet frem, der skal pakkes til ferierejsen, lister udarbejdes, tøj vaskes og penge, pas og papirer tjekkes. Så er den nemme del af pakningen overstået. Den svære del har faktisk været undervejs i længere tid, for den er det første man tænker på, når rejsen besluttes. Hvilke bøger skal med i kufferten?

    Læs mere
  • Blog

    En forfatter krydser sit spor – Josefine Klougart i Agri Kirke

    Hvad sker der når man sætter en forfatter, en præst, en lokalhistoriker og en litterat sammen i en kirke på åstedet for forfatterens værk?

    Det var hvad ”Læsninger på stedet” og Forfatterstemmer.dk havde sat sig for at undersøge søndag den 19. august 2012 i Agri (udtales ´awri) Kirke på Mols.

    Læs mere