Blog
Ny skønlitteratur - marts 2017
Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.
Noget, jeg ikke kunne lade være med at trække på smilebåndet af, er det store antal underlige titler – både blandt de danske og de oversatte titler. Fx ‘Transfervindue’ af Maria Gerhardt – og den handler ikke om fodbold og ‘Afd. for grublerier’ af amerikanske Jenny Offhill
Da Krimimessen ligger lige om hjørnet, indeholder dette indlæg ikke meget kriminelt – det gemmer jeg til senere – til et særnummer om Krimimessen.
Som noget nyt afslutter jeg med en oversigt over månedens litteraturfestivaler
Oplysninger om bøgerne er hentet fra forlagenes hjemmesider.
Danske udgivelser
Et græsstrå i vinden: samtaler med Jens Smærup Sørensen af Erik Skyum-Nielsen
Jeg er ikke så vild med samtalebøger, men Jens Smærup Sørensen og Erik Skyum-Nielsen forstår helt sikkert at samtale i ordets egentlige betydning, nemlig at tale “sammen”.
Erik Skyum-Nielsen siger nemlig om bogen: ”Samtalerne i denne bog blev ført i løbet af tre gavmildt solbeskinnede sensommerdage i august 2015. Vi sad i timevis i Vibeke og Jens Smærup Sørensens store, lyse stue i Nykøbing Mors, ved et lille, rundt bord foran en gigantisk bogreol, men der blev også tid til gåture ned ad skrænten til fjorden. Tiden stod stille på en måde, som viste sig at befordre rolig tankevirksomhed. Det var sæson for brombær. I tangen lå der tørre Limfjordskrabbeskjold.”
Udkommer 7. marts på Gyldendal. 184 sider
Velsignelser af Caroline Albertine Minor
Forfatterinden debuterede i 2013 med generationsromanen ’Pura Vida’, som var indstillet til debutantprisen samme år. Efter min mening var hun en værdig kandidat og havde haft gode muligheder for at vinde, hvis det ikke lige var det år, hvor der gik Yahya Hassan i alle priser.
Ud fra forlagets oplysninger er det svært at se om det er noveller eller en fragmentarisk roman. Det skal blive interessant at se, om denne lever op til debuten.
Ifølge forlaget er det historier om sorg og venskab.
Udkommer 17. marts på Rosinante. 240 sider.
Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage af Naja Marie Aidt
Med baggrund i et personligt tab, beskriver forfatteren livet er efter tabet, hvordan den døde finder sin plads. Det er både en nøgterne beskrivelse og en udforskning af poesiens sprog om sorg og kærlighed.
Udkommer 24. marts på Gyldendal. 168 sider
Æg af Morten Ramsland
Syv år efter ’Sumobrødre’ og 12 år efter gennembruddet, ’Hundehoved’, er der igen nyt fra Morten Ramsland.
Det er en fabulerende fortælling om en fattig bondefamilie, der ved forsynets gunst kommer i besiddelse af et guldæg med magiske kræfter. Ægget er et frugtbarhedsæg, og gennem det følger vi familien op gennem generationerne, fra middelalderen helt op til vore dage. Forlaget skriver: ”Med ’Æg’ er Morten Ramsland tilbage ved den boblende og eventyrlige fortællestil, som skaffede ham hundredtusinder af læsere med Hundehoved”.
Udkommer 24. marts på Rosinante. 272 sider
Hvis du møder en ensomhed af Lone Munksgaard Nielsen
… en række stærke prosalyriske tekster, der tilsammen danner en lyrisk fortælling eller langdigt om et af de store eksistentielle temaer i livet og litteraturen: ensomhed (forlaget).
Udkommer 28. marts på Turbine. 48 sider
Andet af interesse:
Kvinde i et århundrede af Stig Dalager. Udkommer 28. februar på People’s Press. 410 sider
Sleep Stalker af Sanne Gottlieb. Udkommer 2. marts på Lindhardt & Ringhof. 208 sider
Hjemløs af Jakob Knudsen. Krimi. Udkommer 3. marts på People’s Press – (omtales i kommende krimimesse-særudgave). 440 sider
Muren af Torben Munksgaard. Udkommer 7. marts på Lindhardt & Ringhof. 550 sider
Mexicocitydigte af Thomas Boberg. Udkommer 7. marts på Gyldendal. 80 sider
Tider af Peter Nielsen. Digte. Udkomme 10. marts på Samleren. 152 sider
Transfervindue: fortællinger om de raskes fejl af Maria Gerhardt. Udkommer 10. marts på Politikens Forlag. 160 sider
Bjørneklo af Stine Askov. Udkommer 13. marts på Gyldendal. 248 sider
Ravnekost og slagere af Simon Grotrian. Salmer. Udkommer 15. marts på Gyldendal. 88 sider
Spor efter fugle af Julie Sten-Knudsen. Digte. Udkommer 16. marts på Gyldendal. 72 sider
Det højeste væsen af Madame Nielsen. Udkommer 28. marts på Gyldendal. 176 sider
Slavernes kyst. Slavernes skibe. Slavernes øer af Thorkild Hansen.
Genudgivelse i anledning af 100-året for salget af De Dansk-Vestindiske Øer. Måske anledning til at læse denne vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, 1971
Udgives 21. marts på Gyldendal. 282, 209, 456 sider.
Oversatte udgivelser
Underet af Emma Donoghue
Emma Donoghue slog igennem verden over med romanen ’Rum’ (på dansk 2011), nu er hun her igen med en grum historie om et barn.
I 1850-ernes Irland mister Anna sin lillebror og beslutter at faste for at formilde Gud. Det gør hun i så lang tid, at folk betragter hende som en helgen og valfarter allerede til den lille irske flække, hvor hun bor, for at købe sig til helbredelse gennem pigens berøring.
Men spiser hun nu i det skjulte? Det skal en Florence Nightingale-uddannet sygeplejerske finde ud af. Er der en naturlig forklaring? Eller er det et virkeligt mirakel?
Udkommer 28. februar på Politikens Forlag. 320 sider. Oversat af Bente Kastberg
Om sommeren af Karl Ove Knausgård
Fjerde og sidste bind i Karl Ove Knausgård firbindsværk om årstiderne. ”I små, korte tekster skriver han om det nære, der omgiver os, og i dagbogsform registrerer han de små hændelser i en families liv på baggrund af alt det, en sommer kan vække til live af tanker, minder, længsel og oplevelser” (forlaget).
Udkommer 3. marts på Lindhardt & Ringhof. 361 sider
Jeg overvejer at gøre det forbi af Iain Reid
Debutthriller hvor filosofi og frygt mødes. Et ungt par søger under en snestorm tilflugt på en tom high school. I dagene efter efterforsker politiet et mord, der er sket på samme high school. Men hvem er offeret? Jeg holder meget af min nattesøvn, så jeg tror jeg står over, men den skal nok finde sine læsere.
Udkommer 16. marts på Lindhardt & Ringhof. 224 sider
Afd. for grublerier af Jenny Offill
Nyt amerikansk bekendtskab med en besynderlig titel, der måske alligevel giver mening. Ægteskabsromanen er forfatterens anden, og hun siger selv til The Guardian, at hvis nogen havde fortalt hende plottet, ville hun ikke drømme om at læse den. Men den britiske avisanmelder var nu godt tilfreds.
Forlaget skriver: ”… en roman om et ægteskab. Med imponerende vid, humor og koncentration skriver Jenny Offill en kærlighedshistorie mellem to moderne mennesker frem. Romanen fanger på mirakuløs vis et livs konstante skift mellem lys og skygge.”
Udkommer 17. marts på Gyldendal. 184 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild
Tørst af Jo Nesbø
Godt nyt til Harry Hole fans, den 11. roman om Harry Hole, Oslo Politis måske bedste, måske værste, men under alle omstændigheder mest sagnomspundne drabsefterforsker rammer danske boghandlere, biblioteker og læsere om et par uger.
Et uhyre bestialsk kvindemord gør, at politiet må opsøge Harry Hole, der nu underviser på Politiskolen og ikke nærer noget ønske om at vende tilbage til aktiv tjeneste. Men noget sige ham, at han denne gang har mulighed for at få fat i den morder, det aldrig lykkedes ham at fange. Hans jagtinstinkt er vakt.
Udkommer 21. marts på Modtryk. 524 sider. Oversat af Allan Hilton Andersen
Redningsafstand af Samantha Schweblin
Ung argentinsk forfatterinde, der bliver rost til skyerne af nobelprisvinderen Mario Vargas Llosa. Forlaget skriver: ”En kvinde ved navn Amanda ligger på hospitalet. Hun er svag og desorienteret, og ved hendes sengekant sidder en lille dreng, David, og stiller spørgsmål. Der er en historie, som skal fortælles, før det er for sent: Om Davids mor, Carla, og Amandas datter, Nina, og om ormene, vandet og kvinden i det grønne hus … en litterær gyser fra den virkelige verden om mødre og børn og om forgiftningen af et lille samfund i en argentinsk landsby.”
Jeg har læst anmeldelsen i The New Yorker og tror ikke, det er noget for mig. En thriller – men på en helt anden subtil måde end ’Jeg overvejer at gøre det forbi’ (omtalt ovenfor)
Udkommer 23. marts på Gyldendal. 120 sider. Oversat af Peter Adolphsen
En blandt andre af Monique Schwitter
En forfatterinde – måske forfatterinden selv – vil skrive sin egen kærlighedsbiografi gennem skildringen af forholdet til tolv mænd, hun har kendt. ”Det bliver en virtuos fortælling om venskab, ømhed, smerte, begær og sex. Og jo mere hun bevæger sig ind i fortællingen om sin egen fortid, desto stærkere bliver kravet om at forholde sig til kærligheden nu og her. Et krav om handling” (forlaget).
Udkommer 24. marts på Rosinante. 280 sider. Oversat af Jacob Jonia
Andet af interesse:
Storesøster af Gunnar Staalesen. Krimi. Udkommer 1. marts på Gyldendal – (omtales i kommende krimimesse-særudgave) 320 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard
Et år med underfulde møder af Sarah Winman. Udkommer 2. marts på Turbine. 350 sider
Gamle fjender af Ian Rankin. Krimi. Udkommer 10. marts på Klim
Dødsmærket af Peter James. Krimi. Udkommer 16. marts på Cicero. 384 sider. Oversat af Pia Trøst Nissen.
I sandhedens navn af Viveca Sten. Krimi. Udkommer 17. marts på People’s Press
Det forbudte barn af Katherine Webb. Udkommer 24. marts på Cicero
Stormsøsteren af Lucinda Riley. Udkommer 23. marts på Cicero. 584 sider. Oversat af Ulla Lauridsen
Faderens synder af Jeffrey Archer (Clifton-krøniken, 2). Udkommer 29. marts på Lindhardt & Ringhof
Månedens litteraturfestivaler:
4/3: Roskilde Litteraturfestival
18/3: Gentofte Bogmesse
31/3-2/4: Løve’s Litterære dage, Århus
og husk
1/4-2/4: Krimimessen, Horsens
Indlægget blev publiceret første gang 1. marts 2017 på min blog, Bøgernes Labyrint - med forsidebilleder
Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.
Noget, jeg ikke kunne lade være med at trække på smilebåndet af, er det store antal underlige titler – både blandt de danske og de oversatte titler. Fx ‘Transfervindue’ af Maria Gerhardt – og den handler ikke om fodbold og ‘Afd. for grublerier’ af amerikanske Jenny Offhill
Da Krimimessen ligger lige om hjørnet, indeholder dette indlæg ikke meget kriminelt – det gemmer jeg til senere – til et særnummer om Krimimessen.
Som noget nyt afslutter jeg med en oversigt over månedens litteraturfestivaler
Oplysninger om bøgerne er hentet fra forlagenes hjemmesider.
Danske udgivelser
Et græsstrå i vinden: samtaler med Jens Smærup Sørensen af Erik Skyum-Nielsen
Jeg er ikke så vild med samtalebøger, men Jens Smærup Sørensen og Erik Skyum-Nielsen forstår helt sikkert at samtale i ordets egentlige betydning, nemlig at tale “sammen”.
Erik Skyum-Nielsen siger nemlig om bogen: ”Samtalerne i denne bog blev ført i løbet af tre gavmildt solbeskinnede sensommerdage i august 2015. Vi sad i timevis i Vibeke og Jens Smærup Sørensens store, lyse stue i Nykøbing Mors, ved et lille, rundt bord foran en gigantisk bogreol, men der blev også tid til gåture ned ad skrænten til fjorden. Tiden stod stille på en måde, som viste sig at befordre rolig tankevirksomhed. Det var sæson for brombær. I tangen lå der tørre Limfjordskrabbeskjold.”
Udkommer 7. marts på Gyldendal. 184 sider
Velsignelser af Caroline Albertine Minor
Forfatterinden debuterede i 2013 med generationsromanen ’Pura Vida’, som var indstillet til debutantprisen samme år. Efter min mening var hun en værdig kandidat og havde haft gode muligheder for at vinde, hvis det ikke lige var det år, hvor der gik Yahya Hassan i alle priser.
Ud fra forlagets oplysninger er det svært at se om det er noveller eller en fragmentarisk roman. Det skal blive interessant at se, om denne lever op til debuten.
Ifølge forlaget er det historier om sorg og venskab.
Udkommer 17. marts på Rosinante. 240 sider.
Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage af Naja Marie Aidt
Med baggrund i et personligt tab, beskriver forfatteren livet er efter tabet, hvordan den døde finder sin plads. Det er både en nøgterne beskrivelse og en udforskning af poesiens sprog om sorg og kærlighed.
Udkommer 24. marts på Gyldendal. 168 sider
Æg af Morten Ramsland
Syv år efter ’Sumobrødre’ og 12 år efter gennembruddet, ’Hundehoved’, er der igen nyt fra Morten Ramsland.
Det er en fabulerende fortælling om en fattig bondefamilie, der ved forsynets gunst kommer i besiddelse af et guldæg med magiske kræfter. Ægget er et frugtbarhedsæg, og gennem det følger vi familien op gennem generationerne, fra middelalderen helt op til vore dage. Forlaget skriver: ”Med ’Æg’ er Morten Ramsland tilbage ved den boblende og eventyrlige fortællestil, som skaffede ham hundredtusinder af læsere med Hundehoved”.
Udkommer 24. marts på Rosinante. 272 sider
Hvis du møder en ensomhed af Lone Munksgaard Nielsen
… en række stærke prosalyriske tekster, der tilsammen danner en lyrisk fortælling eller langdigt om et af de store eksistentielle temaer i livet og litteraturen: ensomhed (forlaget).
Udkommer 28. marts på Turbine. 48 sider
Andet af interesse:
Kvinde i et århundrede af Stig Dalager. Udkommer 28. februar på People’s Press. 410 sider
Sleep Stalker af Sanne Gottlieb. Udkommer 2. marts på Lindhardt & Ringhof. 208 sider
Hjemløs af Jakob Knudsen. Krimi. Udkommer 3. marts på People’s Press – (omtales i kommende krimimesse-særudgave). 440 sider
Muren af Torben Munksgaard. Udkommer 7. marts på Lindhardt & Ringhof. 550 sider
Mexicocitydigte af Thomas Boberg. Udkommer 7. marts på Gyldendal. 80 sider
Tider af Peter Nielsen. Digte. Udkomme 10. marts på Samleren. 152 sider
Transfervindue: fortællinger om de raskes fejl af Maria Gerhardt. Udkommer 10. marts på Politikens Forlag. 160 sider
Bjørneklo af Stine Askov. Udkommer 13. marts på Gyldendal. 248 sider
Ravnekost og slagere af Simon Grotrian. Salmer. Udkommer 15. marts på Gyldendal. 88 sider
Spor efter fugle af Julie Sten-Knudsen. Digte. Udkommer 16. marts på Gyldendal. 72 sider
Det højeste væsen af Madame Nielsen. Udkommer 28. marts på Gyldendal. 176 sider
Slavernes kyst. Slavernes skibe. Slavernes øer af Thorkild Hansen.
Genudgivelse i anledning af 100-året for salget af De Dansk-Vestindiske Øer. Måske anledning til at læse denne vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, 1971
Udgives 21. marts på Gyldendal. 282, 209, 456 sider.
Oversatte udgivelser
Underet af Emma Donoghue
Emma Donoghue slog igennem verden over med romanen ’Rum’ (på dansk 2011), nu er hun her igen med en grum historie om et barn.
I 1850-ernes Irland mister Anna sin lillebror og beslutter at faste for at formilde Gud. Det gør hun i så lang tid, at folk betragter hende som en helgen og valfarter allerede til den lille irske flække, hvor hun bor, for at købe sig til helbredelse gennem pigens berøring.
Men spiser hun nu i det skjulte? Det skal en Florence Nightingale-uddannet sygeplejerske finde ud af. Er der en naturlig forklaring? Eller er det et virkeligt mirakel?
Udkommer 28. februar på Politikens Forlag. 320 sider. Oversat af Bente Kastberg
Om sommeren af Karl Ove Knausgård
Fjerde og sidste bind i Karl Ove Knausgård firbindsværk om årstiderne. ”I små, korte tekster skriver han om det nære, der omgiver os, og i dagbogsform registrerer han de små hændelser i en families liv på baggrund af alt det, en sommer kan vække til live af tanker, minder, længsel og oplevelser” (forlaget).
Udkommer 3. marts på Lindhardt & Ringhof. 361 sider
Jeg overvejer at gøre det forbi af Iain Reid
Debutthriller hvor filosofi og frygt mødes. Et ungt par søger under en snestorm tilflugt på en tom high school. I dagene efter efterforsker politiet et mord, der er sket på samme high school. Men hvem er offeret? Jeg holder meget af min nattesøvn, så jeg tror jeg står over, men den skal nok finde sine læsere.
Udkommer 16. marts på Lindhardt & Ringhof. 224 sider
Afd. for grublerier af Jenny Offill
Nyt amerikansk bekendtskab med en besynderlig titel, der måske alligevel giver mening. Ægteskabsromanen er forfatterens anden, og hun siger selv til The Guardian, at hvis nogen havde fortalt hende plottet, ville hun ikke drømme om at læse den. Men den britiske avisanmelder var nu godt tilfreds.
Forlaget skriver: ”… en roman om et ægteskab. Med imponerende vid, humor og koncentration skriver Jenny Offill en kærlighedshistorie mellem to moderne mennesker frem. Romanen fanger på mirakuløs vis et livs konstante skift mellem lys og skygge.”
Udkommer 17. marts på Gyldendal. 184 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild
Tørst af Jo Nesbø
Godt nyt til Harry Hole fans, den 11. roman om Harry Hole, Oslo Politis måske bedste, måske værste, men under alle omstændigheder mest sagnomspundne drabsefterforsker rammer danske boghandlere, biblioteker og læsere om et par uger.
Et uhyre bestialsk kvindemord gør, at politiet må opsøge Harry Hole, der nu underviser på Politiskolen og ikke nærer noget ønske om at vende tilbage til aktiv tjeneste. Men noget sige ham, at han denne gang har mulighed for at få fat i den morder, det aldrig lykkedes ham at fange. Hans jagtinstinkt er vakt.
Udkommer 21. marts på Modtryk. 524 sider. Oversat af Allan Hilton Andersen
Redningsafstand af Samantha Schweblin
Ung argentinsk forfatterinde, der bliver rost til skyerne af nobelprisvinderen Mario Vargas Llosa. Forlaget skriver: ”En kvinde ved navn Amanda ligger på hospitalet. Hun er svag og desorienteret, og ved hendes sengekant sidder en lille dreng, David, og stiller spørgsmål. Der er en historie, som skal fortælles, før det er for sent: Om Davids mor, Carla, og Amandas datter, Nina, og om ormene, vandet og kvinden i det grønne hus … en litterær gyser fra den virkelige verden om mødre og børn og om forgiftningen af et lille samfund i en argentinsk landsby.”
Jeg har læst anmeldelsen i The New Yorker og tror ikke, det er noget for mig. En thriller – men på en helt anden subtil måde end ’Jeg overvejer at gøre det forbi’ (omtalt ovenfor)
Udkommer 23. marts på Gyldendal. 120 sider. Oversat af Peter Adolphsen
En blandt andre af Monique Schwitter
En forfatterinde – måske forfatterinden selv – vil skrive sin egen kærlighedsbiografi gennem skildringen af forholdet til tolv mænd, hun har kendt. ”Det bliver en virtuos fortælling om venskab, ømhed, smerte, begær og sex. Og jo mere hun bevæger sig ind i fortællingen om sin egen fortid, desto stærkere bliver kravet om at forholde sig til kærligheden nu og her. Et krav om handling” (forlaget).
Udkommer 24. marts på Rosinante. 280 sider. Oversat af Jacob Jonia
Andet af interesse:
Storesøster af Gunnar Staalesen. Krimi. Udkommer 1. marts på Gyldendal – (omtales i kommende krimimesse-særudgave) 320 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard
Et år med underfulde møder af Sarah Winman. Udkommer 2. marts på Turbine. 350 sider
Gamle fjender af Ian Rankin. Krimi. Udkommer 10. marts på Klim
Dødsmærket af Peter James. Krimi. Udkommer 16. marts på Cicero. 384 sider. Oversat af Pia Trøst Nissen.
I sandhedens navn af Viveca Sten. Krimi. Udkommer 17. marts på People’s Press
Det forbudte barn af Katherine Webb. Udkommer 24. marts på Cicero
Stormsøsteren af Lucinda Riley. Udkommer 23. marts på Cicero. 584 sider. Oversat af Ulla Lauridsen
Faderens synder af Jeffrey Archer (Clifton-krøniken, 2). Udkommer 29. marts på Lindhardt & Ringhof
Månedens litteraturfestivaler:
4/3: Roskilde Litteraturfestival
18/3: Gentofte Bogmesse
31/3-2/4: Løve’s Litterære dage, Århus
og husk
1/4-2/4: Krimimessen, Horsens
Indlægget blev publiceret første gang 1. marts 2017 på min blog, Bøgernes Labyrint - med forsidebilleder
Kommentarer