Blog
Ny skønlitteratur - november 2015
November måned – ild i brændeovnen, mens landet bliver vådere og vådere. Bunken af bøger, der skal læses, har vokset sig høj. Men det gør ikke noget, vi går bare i hi og læser og læser, mens ilden gnistrer, og der indtages mængder af kaffe, te eller hvad ens tilbøjelighed nu byder.
BogForum er lige om hjørnet, og nogen forlag har skyndt sig at sparke de sidste udgivelser på markedet. Ellers venter julen og hårde pakker under juletræet forude.
Udvalget er som sædvanlig 100% subjektivt, oplysninger om bøgernes indhold og udgivelsesdatoer er hentet på forlagenes hjemmesider og saxo.dk. Jeg fralægger mig ethvert ansvar for fejlagtige oplysninger.
Omtale i kursiv er sakset fra forlagenes hjemmesider.
God læselyst!
OPSAMLING FRA OKTOBER
Jeg fremhæver ikke normalt titler i opsamlingen, men da udgivelsen af årets vinder af Nordisk Råds litteraturpris vist nok er blevet hastet igennem, gør jeg hermed en undtagelse
Olavs drømme af Jon Fosse (Andvake, 2).
… en drømmelignende, urovækkende og klaustrofobisk fortælling som mest af alt minder om en bibelsk lignelse. Det er en lysende skildring af kærligheden mellem to unge mennesker og en historie om et uopklaret mord.
”Det er intens og feberagtig litteratur som gradvis afslører den skæbne som venter den der ofrer sin samvittighed for kærligheden” (Aftenposten)
Udkom 30. oktober på Batzer & Co
Mordet på øen af Michael Larsen. Udkom 20. oktober på Lindhardt & Ringhof
Sekten af Michael Katz Krefeld (Ravn thriller, 3). Udkom 30. oktober på Lindhardt & Ringhof
Det koldeste land i verden af Brian Dan Christensen. Udkom 30.oktober på Egolibris
DANSK SKØNLITTERATUR
Sort land – fortællinger fra ghettoen af Ahmad Mahmoud
Forfatterens danske debut er et kig ind gennem tillukkede og friturefedtede persienner til en indvandrerghetto i Danmark – et parallelsamfund, hvor egne love og regler hersker.
Han er selv mønsterbryder, og ’Sort land’ er hans opråb til andre om at følge hans eksempel – ikke mindst indvandrerkvinderne, så deres børn kan få samme chance som han!
Udkommer 2. november på People’s Press
Amagermesteren af Maria Gerhardt
DJ Djuna Barnes, der debuterede med ’Der bor Hollywoodstjerner på vejen’ i 2014, er tilbage med den svære to’er. Med Amager som scene og med afsæt i sportens verden, har Maria Gerhardt skrevet en digtsamling om det præcise sted midt på banen – lige imellem mand og kvinde. Som hooligans læner mænd og kvinder sig frem, pifter og flår i jeg’et, som vi følger igennem barndom, pubertet, voksenfest og eget forældreskab. Det handler om at være den bedste.
Udkommer 2. november på People’s Press
Den første sten af Carsten Jensen
Carsten Jensen stod i mange år for mig som en sur lille mand, der skrev bøger, jeg ikke gad læse. Den holdning har jeg ikke længere, ikke efter ’Vi de druknede’ og ikke efter at jeg opdagede at han er en mand med holdninger. I modsætning til mange politikere er han optaget af emner som menneskerettigheder, etik mm.
I ’Den første sten’ beskæftiger han sig med et væsentligt emne for et krigførende land, nemlig hvor grænsen går mellem godt og ondt, hvis man mister alle moralske pejlemærker?
En gruppe unge mænd og kvinder har meldt sig til krigen i Afghanistan, drevet af deres retfærdighedssans og lysten til at bevise deres værd under pres. Men de står snart over for en udfordring deres træning ikke havde forberedt dem på.
Overlevelse bliver deres eneste mission og inden længe har de problemer med at skelne mellem ven og fjende, virkelighed og fantasi – en overraskende og rammende fortælling om den effekt krig har på mennesker, om venskaber, forræderi og katastrofer.
Udkommer 4. november på Gyldendal
Hellas ABC af Hella Joof
I 100 året for Halfdan Rasmussen går Hella Joof i den elskelige digters fodspor og hylder ham med sin helt egen joofske ABC. Den er ikke for børn, men vil glæde alle voksne sjæle med hang til sexede Sibyller, cikader i cølibat, distræte dæmoner, fransk trikotage, gonokokker, konvertitter, obskøne oligarker og indædte vinterbadere
Udkommer 6.november på Gyldendal
Andet af interesse:
Vejen til Bethlehem af Jens Chr. Grøndahl. Udkommer 2 november på Gyldendal
Aisha af Jesper Stein. Udkommer 6. november på Politikens Forlag
Michael Strunge af Peter Rewers (biografi). Udkommer 17. november på Gyldendal
Dødemandsbugten af Thomas Rathsack. Udkommer 17. november på Politikens Forlag
Samlede digte af Naja Marie Aidt. Udkommer 30. november på Gyldendal
OVERSAT SKØNLITTERATUR
Krigen har ikke et kvindeligt ansigt af Svetlana Aleksijevitj
Det lille forlag Palomar havde den første oversættelse til dansk af Svetlana Aleksijevitj på bedding, da forfatteren modtog Nobelprisen i litteratur. Bogen er skrevet på baggrund af interviews fra 70’erne med 200 kvinder, der som Den Røde Hær deltog i krigen – og ikke blot som sygeplejersker. De fungerede både som piloter, snigskytter og kampvognsførere, men de blev stadig ikke anset som helte. De blev foragtet.
Med bogen har Svetlana Aleksijetitj bedrevet et stykke historisk vidnesbyrdlitteratur.
Udkommer 2. november på forlaget Palomar
Outlander: Den engelske kvinde af Diana Gabaldon
Første bind i en romanserie på otte bøger, der på verdensplan har solgt i flere end 25 millioner eksemplarer og er blevet tv-filmatiseret. En dramatisk, romantisk historie med den engelske sygeplejerske Claire Randall som gennemgående hovedperson. Da hun er på bryllupsrejse i det skotske højland i 1945, går hun igennem en kløvet sten i en oldtidsstenkreds. Det sender hende på en tidsrejse til 1743, hvor hun havner midt i en skotsk klan og inddrages i farefyldte, fandenivoldske eventyr.
Udkommer 3. november på Gyldendal
Vilde køtere af Ian Rankin
Tilværelsen som pensionist behager overhovedet ikke John Rebus. Hobbyer, ferier og gør det selv-arbejde er ikke ham. At være politimand ligger ham i blodet. Så da kriminalassistent Siobhan Clarke beder om hjælp med en sag, er han ikke sen til at træde til.
Og Rebus møder en gammelbekendt: “Han stak hænderne i lommen og vendte sig mod Cafferty. To gamle mænd, nu med samme legemsbygning og samme baggrund. Satte man dem ved siden af hinanden i en pub, kunne en tilfældig iagttager sagtens tage dem for et par venner, der havde kendt hinanden siden skoletiden. Men deres livshistorier lød anderledes.”
Udkommer 5. november på Klim
Patrick Melrose 4-5: Moders mælk, Til sidst af Edward St. Aubyn
Og nu til noget helt andet, men stadig fra England. I foråret kom de tre første Patrick Melrose-romaner i ét bind på dansk og blev – meget velfortjent – rost til skyerne. Nu præsenteres vi for de to sidste, så man kan kun glæde sig.
Den tidligere så respekterede og velstående Melrose-familie er i krise. Patrick Melrose sidder til halsen i selvskabte og udefrakommende problemer, mens hans kone har kastet sig 100 % over rollen som mor for deres 5-årige søn og hans egen mor har hengivet sig til en New Age-bevægelse.
Edward St Aubyn åbner et vindue til en verden gennemsyret af dekadence, amoral, grådighed, snobberi og ondskab: det britiske aristokrati … Samme miljø som Downton Abbey, men noget anderledes
Udkommer 6. november på Gads Forlag
Der hvor vi gik engang af Kjell Westö
Westö fører os igen tilbage i historien til den finske borgerkrig, de brølende tyvere og Wall Street-krakket. Borgerskabet forsøger at leve som om ingenting er hændt. Jazzen syder, synden blomstrer, og spritten flyder trods alkoholforbudet, alt mens det moderne samfund tager form og et nyt Helsingfors vokser frem med sit caféliv, sin kultur og arkitektur. ’Der hvor vi gik engang’ er en fortælling om de drømme som vi alle deler: drømme der sommetider går i opfyldelse, men oftere bliver knust.
”’Der hvor vi gik engang’ er et panorama hvor alt fra bilmærker til jazzmelodier og bogtitler trækkes ind i skildringen, til tider med en befriende humor” (Dagens Nyheter)
Udkommer 6. november på Batzer & Co
Dissidentparken af Jonathan Lethem
Beretning om modkulturen i USA gennem det sidste trekvarte århundrede. Den er bygget op som en familiesaga over tre generationer.
“Så ambitiøs som Mailer, så morsom som Philip Roth og så skarp som Bob Dylan … ‘Dissidentparken’ viser Lethems fulde beherskelse af sit talent som romanforfatter, sådan som han ubesværet glider fra historiske perioder til indre verdener … vidende, velskrevet, vis, empatisk, hjertegribende og næsten blottet for nostalgi.” (Los Angeles Times)
Udkommer 6. november på Klim
Kruso af Lutz Seiler
Arild Batzer har længe truet med at udgive denne prisbelønnede tyske roman, og nu ser det ud til at blive virkelighed. Og det ser meget spændende ud.
… en storslået roman og et hovedværk om DDR’s fald. Da Eds kæreste dør i en ulykke, dropper han sit gamle liv i storbyen og flygter til Hiddensee, en sagnomspunden ø i Østersøen som efter sigende ligger uden for tiden og uden for ”nyhedernes rækkevidde”. Og hvor man på en klar dag kan se til Møn, som bliver det håndgribelige symbol på drømmen om frihed.
”Kruso er det første værdige modstykke i tysk litteratur til Thomas Manns Trolddomsbjerget” (Der Spiegel)
Udkommer 7. november på Batzer
Sebastian i drømme af Georg Trakl
Den østrigske forfatter Georg Trakl – en af den tysksprogede ekspressionismes betydeligste digtere – skrev i sit korte liv omkring 100 digte, der udkom enkeltvis i avangardetidsskriftet, Der Brenner. …Trakl var ikke kendt i sin samtid, men hans lyrik har haft stor indflydelse på digtere som Ingeborg Bachman og Paul Celan og har inspireret danske digtere som Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen.
Udkommer 12.november på Rosinante
Hjemme – Ude af Karl Ove Knausgaard og Fredrik Egelund
… en fodboldbog ud over det sædvanlige. De to forfattere bruger VM i Brasilien og fodbolden som udgangspunkt for refleksioner omkring liv og død, kunst og politik, klasse og litteratur. Hvad vil det sige at være hjemme i en globaliseret verden?
Udkommer 12. november på Lindhardt & Ringhof
Kveldsvævd af Jon Fosse (Andvake, 3)
I tredje bind i trilogien møder vi gamle Ales, Alidas datter. Gennem hende får vi vide hvordan det gik med Alida og Asle, parret som ofret samvittigheden for kærligheden.
Jon Fosse, f. 1959, har siden debuten i 1983 udgivet hen ved 50 bøger, romaner, digte, børne- og billedbøger og skrevet omkring 40 dramaer. Han er oversat til 40 sprog og modtog i 2007 Svenska Akademiens nordiske litteraturpris, også kaldet “den lille nobelpris”, og i 2010 Ibsen-prisen.
”Det er intens og feberagtig litteratur som gradvis afslører den skæbne som venter den der ofrer sin samvittighed for kærligheden” (Aftenposten)
Jon Fosse er modtager af Nordisk Råds Litteraturpris 2015 for trilogien.
Se min anmeldelse af første del, Andvake
Udkommer 14. november på Batzer & Co
Goat Mountain af David Vann
Ny roman af amerikanske David Vann, forfatteren til bl.a. ’Caribou Island’ og ’Jord’. ’Goat Mountain’ er en intens og dragende fortælling om vold, familie og religion, skrevet i David Vanns både smukke og foruroligende prosa.
Jeg nærer et had/kærlighedsforhold til forfatteren – han skriver så forfærdeligt smukt om så forfærdelige emner. Jeg kan ikke vente.
Udkommer 19. november på Gyldendal
Den sidste tåge & Ligklædt af Maria Luisa Bombal
Maria Luisa Bombal er også en meget speciel forfatter for mig, jeg har nemlig allerede læst ’Den sidste tåge’ – på spansk. Og var dybt fascineret.
Maria Luisa Bombal (1910-1980) var banebrydende i chilensk litteratur, hun skrev sine hovedværker i 1930’erne og gennembryder lydmuren i den mandsdominerede litteratur. Kvindekønnet har fået en erotisk stemme, der sætter ord på ‘forbudte’ følelser som lyst, eufori og vrede og vækker genklang – og skandale – i hele Latinamerika. ‘Den sidste tåge’ og ‘Ligklædt’ er María Luisa Bombals mest skelsættende og læste værker. De kredser begge om kvindens eksistensberettigelse som sansende individ i spændingsfeltet mellem virkelighed og drøm, livet og døden samt kroppen og sindets forfald. Indfanget i et poetisk, billedmættet sprog
Udkommer 19. november på Skjødt Forlag
Farvernes uge af Elena Garro
Igen gør Skjødts Forlag os opmærksom på en kvindelig latinamerikansk forfatter. Mexicanske Elena Garro udgav novellesamlingen ’Farvernes uge’ i 1964, blot tre år før Gabriel García Márquez’ ’Hundred års ensomhed’, og Elena Garro er ikke uberettiget blevet kaldt en forløber for genren magisk realisme. Disse tretten noveller er sprudlende og svimlende samling af fortættede universer, hvor tid og rum er flydende størrelser, som glider ind og ud af hinanden og antager nye overraskende dimensioner.
Udkommer 20. november på Skjødt Forlag
Dunungen og Tøsen fra Stormyrhuset af Selma Lagerlöf
Jeg er en stor elsker af Selma Lagerlöf, så nye (gamle) tekster modtages med kyshånd – især når de er oversat af Anne Marie Bjerg.
To fortællinger om kærlighed, forviklinger og sociale skel fra Selma Lagerlöf. ’Dunungen’ er en romantisk komedie og et trekantsdrama om en opblæst borgmestersøn, hans velhavende onkel og en simpel bagerdatter. ’Tøsen fra Stormyrhuset’ er en fortælling om den godhjertede husmandsdatter Helga, der kommer i ulykke til stor skam for hendes familie. Begge historier foreligger nu for første gang i dansk oversættelse
Udkommer 24. november på Gyldendal
Andet af interesse:
En hjælpende hånd af Gillian Flynn. Udkommer 3. november på Gads Forlag
Solopgang af Victoria Hislop. Udkommer 4. november på Bazar
Liv og skæbne af Vasilij Grossman. Udkommer 5. november på Rosinante (Rosinantes Klassikerserie)
Altid den samme sne og altid den samme onkel af Herta Müller. Udkommer 5. november på Gyldendal
Dø igen af Tess Gerritsen. Udkommer 5. november på Jentas
Essays af Siri Hustvedt. Udkommer 11. november på Lindhardt & Ringhof
I lyst og nød af Karin Wahlberg. Udkommer 13. november på Modtryk
Yogi I Østerlen af Mikael Bergstrand. Udkommer 13. november på Modtryk
De uegnede af Hjorth Rosenfeld. Udkommer 20. november på Hr. Ferdinand
Sudden Death af Anne Holt. Udkommer 24.november på Gyldendal
Fascistkommunisten af Antonio Pennacchi. Udkommer 24. november på Gyldendal
Hypnotisørens kærlighed af Liane Moriarty. Udkommer 24. november på Politikens Forlag
Morder-Anders og hans venner af Jonas Jonasson. Udkommer 27. november på Modtryk
Køligt daggry af Kristín Marja Baldursóttir. Udkommer 30. november på Gyldendal
Først publiceret på min blog Bøgernes labyrint søndag den 1. november 2015 - med bogforsider
November måned – ild i brændeovnen, mens landet bliver vådere og vådere. Bunken af bøger, der skal læses, har vokset sig høj. Men det gør ikke noget, vi går bare i hi og læser og læser, mens ilden gnistrer, og der indtages mængder af kaffe, te eller hvad ens tilbøjelighed nu byder.
BogForum er lige om hjørnet, og nogen forlag har skyndt sig at sparke de sidste udgivelser på markedet. Ellers venter julen og hårde pakker under juletræet forude.
Udvalget er som sædvanlig 100% subjektivt, oplysninger om bøgernes indhold og udgivelsesdatoer er hentet på forlagenes hjemmesider og saxo.dk. Jeg fralægger mig ethvert ansvar for fejlagtige oplysninger.
Omtale i kursiv er sakset fra forlagenes hjemmesider.
God læselyst!
OPSAMLING FRA OKTOBER
Jeg fremhæver ikke normalt titler i opsamlingen, men da udgivelsen af årets vinder af Nordisk Råds litteraturpris vist nok er blevet hastet igennem, gør jeg hermed en undtagelse
Olavs drømme af Jon Fosse (Andvake, 2).
… en drømmelignende, urovækkende og klaustrofobisk fortælling som mest af alt minder om en bibelsk lignelse. Det er en lysende skildring af kærligheden mellem to unge mennesker og en historie om et uopklaret mord.
”Det er intens og feberagtig litteratur som gradvis afslører den skæbne som venter den der ofrer sin samvittighed for kærligheden” (Aftenposten)
Udkom 30. oktober på Batzer & Co
Mordet på øen af Michael Larsen. Udkom 20. oktober på Lindhardt & Ringhof
Sekten af Michael Katz Krefeld (Ravn thriller, 3). Udkom 30. oktober på Lindhardt & Ringhof
Det koldeste land i verden af Brian Dan Christensen. Udkom 30.oktober på Egolibris
DANSK SKØNLITTERATUR
Sort land – fortællinger fra ghettoen af Ahmad Mahmoud
Forfatterens danske debut er et kig ind gennem tillukkede og friturefedtede persienner til en indvandrerghetto i Danmark – et parallelsamfund, hvor egne love og regler hersker.
Han er selv mønsterbryder, og ’Sort land’ er hans opråb til andre om at følge hans eksempel – ikke mindst indvandrerkvinderne, så deres børn kan få samme chance som han!
Udkommer 2. november på People’s Press
Amagermesteren af Maria Gerhardt
DJ Djuna Barnes, der debuterede med ’Der bor Hollywoodstjerner på vejen’ i 2014, er tilbage med den svære to’er. Med Amager som scene og med afsæt i sportens verden, har Maria Gerhardt skrevet en digtsamling om det præcise sted midt på banen – lige imellem mand og kvinde. Som hooligans læner mænd og kvinder sig frem, pifter og flår i jeg’et, som vi følger igennem barndom, pubertet, voksenfest og eget forældreskab. Det handler om at være den bedste.
Udkommer 2. november på People’s Press
Den første sten af Carsten Jensen
Carsten Jensen stod i mange år for mig som en sur lille mand, der skrev bøger, jeg ikke gad læse. Den holdning har jeg ikke længere, ikke efter ’Vi de druknede’ og ikke efter at jeg opdagede at han er en mand med holdninger. I modsætning til mange politikere er han optaget af emner som menneskerettigheder, etik mm.
I ’Den første sten’ beskæftiger han sig med et væsentligt emne for et krigførende land, nemlig hvor grænsen går mellem godt og ondt, hvis man mister alle moralske pejlemærker?
En gruppe unge mænd og kvinder har meldt sig til krigen i Afghanistan, drevet af deres retfærdighedssans og lysten til at bevise deres værd under pres. Men de står snart over for en udfordring deres træning ikke havde forberedt dem på.
Overlevelse bliver deres eneste mission og inden længe har de problemer med at skelne mellem ven og fjende, virkelighed og fantasi – en overraskende og rammende fortælling om den effekt krig har på mennesker, om venskaber, forræderi og katastrofer.
Udkommer 4. november på Gyldendal
Hellas ABC af Hella Joof
I 100 året for Halfdan Rasmussen går Hella Joof i den elskelige digters fodspor og hylder ham med sin helt egen joofske ABC. Den er ikke for børn, men vil glæde alle voksne sjæle med hang til sexede Sibyller, cikader i cølibat, distræte dæmoner, fransk trikotage, gonokokker, konvertitter, obskøne oligarker og indædte vinterbadere
Udkommer 6.november på Gyldendal
Andet af interesse:
Vejen til Bethlehem af Jens Chr. Grøndahl. Udkommer 2 november på Gyldendal
Aisha af Jesper Stein. Udkommer 6. november på Politikens Forlag
Michael Strunge af Peter Rewers (biografi). Udkommer 17. november på Gyldendal
Dødemandsbugten af Thomas Rathsack. Udkommer 17. november på Politikens Forlag
Samlede digte af Naja Marie Aidt. Udkommer 30. november på Gyldendal
OVERSAT SKØNLITTERATUR
Krigen har ikke et kvindeligt ansigt af Svetlana Aleksijevitj
Det lille forlag Palomar havde den første oversættelse til dansk af Svetlana Aleksijevitj på bedding, da forfatteren modtog Nobelprisen i litteratur. Bogen er skrevet på baggrund af interviews fra 70’erne med 200 kvinder, der som Den Røde Hær deltog i krigen – og ikke blot som sygeplejersker. De fungerede både som piloter, snigskytter og kampvognsførere, men de blev stadig ikke anset som helte. De blev foragtet.
Med bogen har Svetlana Aleksijetitj bedrevet et stykke historisk vidnesbyrdlitteratur.
Udkommer 2. november på forlaget Palomar
Outlander: Den engelske kvinde af Diana Gabaldon
Første bind i en romanserie på otte bøger, der på verdensplan har solgt i flere end 25 millioner eksemplarer og er blevet tv-filmatiseret. En dramatisk, romantisk historie med den engelske sygeplejerske Claire Randall som gennemgående hovedperson. Da hun er på bryllupsrejse i det skotske højland i 1945, går hun igennem en kløvet sten i en oldtidsstenkreds. Det sender hende på en tidsrejse til 1743, hvor hun havner midt i en skotsk klan og inddrages i farefyldte, fandenivoldske eventyr.
Udkommer 3. november på Gyldendal
Vilde køtere af Ian Rankin
Tilværelsen som pensionist behager overhovedet ikke John Rebus. Hobbyer, ferier og gør det selv-arbejde er ikke ham. At være politimand ligger ham i blodet. Så da kriminalassistent Siobhan Clarke beder om hjælp med en sag, er han ikke sen til at træde til.
Og Rebus møder en gammelbekendt: “Han stak hænderne i lommen og vendte sig mod Cafferty. To gamle mænd, nu med samme legemsbygning og samme baggrund. Satte man dem ved siden af hinanden i en pub, kunne en tilfældig iagttager sagtens tage dem for et par venner, der havde kendt hinanden siden skoletiden. Men deres livshistorier lød anderledes.”
Udkommer 5. november på Klim
Patrick Melrose 4-5: Moders mælk, Til sidst af Edward St. Aubyn
Og nu til noget helt andet, men stadig fra England. I foråret kom de tre første Patrick Melrose-romaner i ét bind på dansk og blev – meget velfortjent – rost til skyerne. Nu præsenteres vi for de to sidste, så man kan kun glæde sig.
Den tidligere så respekterede og velstående Melrose-familie er i krise. Patrick Melrose sidder til halsen i selvskabte og udefrakommende problemer, mens hans kone har kastet sig 100 % over rollen som mor for deres 5-årige søn og hans egen mor har hengivet sig til en New Age-bevægelse.
Edward St Aubyn åbner et vindue til en verden gennemsyret af dekadence, amoral, grådighed, snobberi og ondskab: det britiske aristokrati … Samme miljø som Downton Abbey, men noget anderledes
Udkommer 6. november på Gads Forlag
Der hvor vi gik engang af Kjell Westö
Westö fører os igen tilbage i historien til den finske borgerkrig, de brølende tyvere og Wall Street-krakket. Borgerskabet forsøger at leve som om ingenting er hændt. Jazzen syder, synden blomstrer, og spritten flyder trods alkoholforbudet, alt mens det moderne samfund tager form og et nyt Helsingfors vokser frem med sit caféliv, sin kultur og arkitektur. ’Der hvor vi gik engang’ er en fortælling om de drømme som vi alle deler: drømme der sommetider går i opfyldelse, men oftere bliver knust.
”’Der hvor vi gik engang’ er et panorama hvor alt fra bilmærker til jazzmelodier og bogtitler trækkes ind i skildringen, til tider med en befriende humor” (Dagens Nyheter)
Udkommer 6. november på Batzer & Co
Dissidentparken af Jonathan Lethem
Beretning om modkulturen i USA gennem det sidste trekvarte århundrede. Den er bygget op som en familiesaga over tre generationer.
“Så ambitiøs som Mailer, så morsom som Philip Roth og så skarp som Bob Dylan … ‘Dissidentparken’ viser Lethems fulde beherskelse af sit talent som romanforfatter, sådan som han ubesværet glider fra historiske perioder til indre verdener … vidende, velskrevet, vis, empatisk, hjertegribende og næsten blottet for nostalgi.” (Los Angeles Times)
Udkommer 6. november på Klim
Kruso af Lutz Seiler
Arild Batzer har længe truet med at udgive denne prisbelønnede tyske roman, og nu ser det ud til at blive virkelighed. Og det ser meget spændende ud.
… en storslået roman og et hovedværk om DDR’s fald. Da Eds kæreste dør i en ulykke, dropper han sit gamle liv i storbyen og flygter til Hiddensee, en sagnomspunden ø i Østersøen som efter sigende ligger uden for tiden og uden for ”nyhedernes rækkevidde”. Og hvor man på en klar dag kan se til Møn, som bliver det håndgribelige symbol på drømmen om frihed.
”Kruso er det første værdige modstykke i tysk litteratur til Thomas Manns Trolddomsbjerget” (Der Spiegel)
Udkommer 7. november på Batzer
Sebastian i drømme af Georg Trakl
Den østrigske forfatter Georg Trakl – en af den tysksprogede ekspressionismes betydeligste digtere – skrev i sit korte liv omkring 100 digte, der udkom enkeltvis i avangardetidsskriftet, Der Brenner. …Trakl var ikke kendt i sin samtid, men hans lyrik har haft stor indflydelse på digtere som Ingeborg Bachman og Paul Celan og har inspireret danske digtere som Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen.
Udkommer 12.november på Rosinante
Hjemme – Ude af Karl Ove Knausgaard og Fredrik Egelund
… en fodboldbog ud over det sædvanlige. De to forfattere bruger VM i Brasilien og fodbolden som udgangspunkt for refleksioner omkring liv og død, kunst og politik, klasse og litteratur. Hvad vil det sige at være hjemme i en globaliseret verden?
Udkommer 12. november på Lindhardt & Ringhof
Kveldsvævd af Jon Fosse (Andvake, 3)
I tredje bind i trilogien møder vi gamle Ales, Alidas datter. Gennem hende får vi vide hvordan det gik med Alida og Asle, parret som ofret samvittigheden for kærligheden.
Jon Fosse, f. 1959, har siden debuten i 1983 udgivet hen ved 50 bøger, romaner, digte, børne- og billedbøger og skrevet omkring 40 dramaer. Han er oversat til 40 sprog og modtog i 2007 Svenska Akademiens nordiske litteraturpris, også kaldet “den lille nobelpris”, og i 2010 Ibsen-prisen.
”Det er intens og feberagtig litteratur som gradvis afslører den skæbne som venter den der ofrer sin samvittighed for kærligheden” (Aftenposten)
Jon Fosse er modtager af Nordisk Råds Litteraturpris 2015 for trilogien.
Se min anmeldelse af første del, Andvake
Udkommer 14. november på Batzer & Co
Goat Mountain af David Vann
Ny roman af amerikanske David Vann, forfatteren til bl.a. ’Caribou Island’ og ’Jord’. ’Goat Mountain’ er en intens og dragende fortælling om vold, familie og religion, skrevet i David Vanns både smukke og foruroligende prosa.
Jeg nærer et had/kærlighedsforhold til forfatteren – han skriver så forfærdeligt smukt om så forfærdelige emner. Jeg kan ikke vente.
Udkommer 19. november på Gyldendal
Den sidste tåge & Ligklædt af Maria Luisa Bombal
Maria Luisa Bombal er også en meget speciel forfatter for mig, jeg har nemlig allerede læst ’Den sidste tåge’ – på spansk. Og var dybt fascineret.
Maria Luisa Bombal (1910-1980) var banebrydende i chilensk litteratur, hun skrev sine hovedværker i 1930’erne og gennembryder lydmuren i den mandsdominerede litteratur. Kvindekønnet har fået en erotisk stemme, der sætter ord på ‘forbudte’ følelser som lyst, eufori og vrede og vækker genklang – og skandale – i hele Latinamerika. ‘Den sidste tåge’ og ‘Ligklædt’ er María Luisa Bombals mest skelsættende og læste værker. De kredser begge om kvindens eksistensberettigelse som sansende individ i spændingsfeltet mellem virkelighed og drøm, livet og døden samt kroppen og sindets forfald. Indfanget i et poetisk, billedmættet sprog
Udkommer 19. november på Skjødt Forlag
Farvernes uge af Elena Garro
Igen gør Skjødts Forlag os opmærksom på en kvindelig latinamerikansk forfatter. Mexicanske Elena Garro udgav novellesamlingen ’Farvernes uge’ i 1964, blot tre år før Gabriel García Márquez’ ’Hundred års ensomhed’, og Elena Garro er ikke uberettiget blevet kaldt en forløber for genren magisk realisme. Disse tretten noveller er sprudlende og svimlende samling af fortættede universer, hvor tid og rum er flydende størrelser, som glider ind og ud af hinanden og antager nye overraskende dimensioner.
Udkommer 20. november på Skjødt Forlag
Dunungen og Tøsen fra Stormyrhuset af Selma Lagerlöf
Jeg er en stor elsker af Selma Lagerlöf, så nye (gamle) tekster modtages med kyshånd – især når de er oversat af Anne Marie Bjerg.
To fortællinger om kærlighed, forviklinger og sociale skel fra Selma Lagerlöf. ’Dunungen’ er en romantisk komedie og et trekantsdrama om en opblæst borgmestersøn, hans velhavende onkel og en simpel bagerdatter. ’Tøsen fra Stormyrhuset’ er en fortælling om den godhjertede husmandsdatter Helga, der kommer i ulykke til stor skam for hendes familie. Begge historier foreligger nu for første gang i dansk oversættelse
Udkommer 24. november på Gyldendal
Andet af interesse:
En hjælpende hånd af Gillian Flynn. Udkommer 3. november på Gads Forlag
Solopgang af Victoria Hislop. Udkommer 4. november på Bazar
Liv og skæbne af Vasilij Grossman. Udkommer 5. november på Rosinante (Rosinantes Klassikerserie)
Altid den samme sne og altid den samme onkel af Herta Müller. Udkommer 5. november på Gyldendal
Dø igen af Tess Gerritsen. Udkommer 5. november på Jentas
Essays af Siri Hustvedt. Udkommer 11. november på Lindhardt & Ringhof
I lyst og nød af Karin Wahlberg. Udkommer 13. november på Modtryk
Yogi I Østerlen af Mikael Bergstrand. Udkommer 13. november på Modtryk
De uegnede af Hjorth Rosenfeld. Udkommer 20. november på Hr. Ferdinand
Sudden Death af Anne Holt. Udkommer 24.november på Gyldendal
Fascistkommunisten af Antonio Pennacchi. Udkommer 24. november på Gyldendal
Hypnotisørens kærlighed af Liane Moriarty. Udkommer 24. november på Politikens Forlag
Morder-Anders og hans venner af Jonas Jonasson. Udkommer 27. november på Modtryk
Køligt daggry af Kristín Marja Baldursóttir. Udkommer 30. november på Gyldendal
Først publiceret på min blog Bøgernes labyrint søndag den 1. november 2015 - med bogforsider
Kommentarer