Blog
Ny skønlitteratur - januar 2018
Årets første måned byder på nyt fra Leonora Christina Skov, Richard Flanagan og Edward St. Aubyn. Der er også et par interessante debutanter og andre nye navne, som fx Michael Frank og en ny engelsk krimiserie.
Vulkaner på månen af Niels Frank
Forlaget præsenterer: ”Vulkaner på månen indeholder historier af vidt forskellig art – eventyr, rejseberetninger, myter og skæbnefortællinger. Historierne foregår i forskellige tider og på forskellige kontinenter, men de handler alle om byer og byboere. Her møder vi blandt andet en sultan, der tager på hemmelige rundture i sin egen by, indtil Den Almægtige viser sig for ham. Vi møder også en ung mand, der sidder på taget af familiens hus sammen med sin døde bedstefar, og en ung pige, der rejser til jordens indre og møder sit livs kærlighed, og sig selv. Vi kommer på besøg i forfatternes by, hvor en digter har sat sig for at skrive, hvad der sker, når ingenting sker. Og vi besøger en by inde i en vulkan, hvor en kvinde spekulerer over, hvad det egentlig vil sige at være enfoldig. Mens et ægtepar på et helt andet kontinent ved et tilfælde opdager, hvad skæbnen er”
Udkommer 8. januar på Gyldendal. 270 sider.
Krigsturisten af Jesper Bugge Kold
Hvorfor rejser man ud til krigsområder som fotograf, journalist el.lign.? Er det for oplevelsens skyld? Eller er det fordi man flygter fra noget derhjemme?
Jesper Bugge Kold debuterede i 2014 med den historiske roman “Vintermænd”. Nu beskæftiger han sig med noget mere nærliggende
Udkommer 10. januar på People’s Press
Den der lever stille af Leonora Christina Skov
Selv om denne bog endnu ikke er udgivet, er den allerede voldsomt omtalt i pressen og udråbt til at blive forfatterens folkelige gennembrud.
Hun skal i den grad have taget af hovedstolen, og man forstår de temaer hun har taget op i sit forfatterskab. Forlaget skriver: ”… en stærk fortælling om at miste det hele og finde sig selv, om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden”
Udkommer 11. januar på Politikens Forlag.
Jeg løber af Anders Legarth Schmidt
”Forfatteren snørede løbeskoene blot ti timer efter, at hans seksårige datter Ellen døde på Rigshospitalet efter to års opslidende kræftsygdom. På det tidspunkt havde han været løber en stor del af sit liv, men opdagede midt i den bundløse sorg, at det fik en ny mening og funktion for ham at løbe” (forlaget).
Bogen blev oprindeligt udgivet som en blog i Politiken, og opførtes med stor succes som teaterforestilling på Det Kongelige Teater i efteråret 2017. Den genoptages i september 2018
Udkommer 16. januar på Politikens Forlag.
Livet under solen af Reimar Torkil Juul
Debutroman om livet i et almennyttigt boligbyggeri, hvor vi møder mange sælsomme skæbner. Forlaget skriver: ”… fortællingen om det liv, der leves, går under og overgår til andre livsformer i et højhus i en forstad til København – en vild og mørk fortælling fuld af galskab, humor, vitalisme og pludselig vold”. Udkommer 19. januar på Gyldendal. 120 sider
Andet af interesse:
Vi er her af Liv Sejrbo Lidegaard (digte). Udkommer 18. januar på Gyldendal. 88 sider
Månen atlas over sandparken avenue af Glenn Christian (digte). Udkommer 26. januar på Gyldendal. 80 sider
Oversatte titler
Den fabelagtige familien Frank af Michael Frank
Denne meget roste amerikanske familieroman handler tilsyneladende om en velfungerende og tætvævet familie, men som tiden går bliver den domineret af én kvindes vrede og manipulerende adfærd. Den anbefales til læsere af bl.a. Jonathan Franzen, Delphine de Vigan og Jeannette Walls.
Udkommer 8. januar på Lindhardt & Ringhof. 368 sider. Oversat af Karsten Nielsen.
Lyden af en hånd der klapper af Richard Flanagan
Den australske forfatter vandt The ManBooker Prize i 2014 for bogen ’Den smalle vej til det dybe nord’ om en australsk læge i en japansk fangelejr. Flere af forfatterens bøger er oversat til dansk, og nu er vi kommet til hans anden roman, der straks ved udgivelsen i 1997 blev en bestseller i hans hjemland.
Den handler om slovenske flygtninge i Australien i 1950’rne, om en mor der forlader familien og den lille datter … Ifølge forlaget er det ”en barsk fortælling om den gamle verdens barbariske krige og den nye verdens barske livsbetingelser. Det er historien om menneskets evige håb om at kunne starte forfra et fremmed sted”.
Udkommer 8. januar på Politikens Forlag. 336 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Åndehul af Kari Hotakainen
Ny roman af den finske forfatter Kari Hotakainen, der tidligere har modtaget bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris.
En roman, hvori der forekommer en kriminalkommissær, der går til korsang sammen med bl.a. kirketjeneren og frisøren, og de to sidste har gang i noget. Jeg er dog ikke sikker på at det er en krimi. Forlaget præsenterer den som ”en hypnotisk og intens roman om gerninger forårsaget af kærlighed og had. En stærk tragikomisk historie om alt i livet”.
Udkommer 16. januar på Gyldendal. 192 sider. Oversat af Birgita Bonde Hansen
Dunbar af Edward St. Aubyn
Nu er Modtryk kommet til Kong Lear i rækken af moderne omskrivninger af Shakespeare-skuespil, som forlaget Hogarth Press satte i gang i 2016 i anledning af 400-året for dramatikerens død.
Kong Lear overlod på sine gamle dage sit kongerige til sine døtre og svigersønner, dvs den yngste var ikke så god til at smigre ham, så hun får ikke noget. I virkeligheden får den pensionerede konge det ikke så godt som lovet, og nu kommer det an på, hvem af de tre, der er den bedste datter.
I St. Aubyn’s bog er ”kongen” mediemogul, der har overladt sit imperium til de to ældste døtre, der får ham erklæret dement. Med en forfatter som Edward St. Aubyn, som vi bl.a. kender fra Melrose-romanerne, kan det kun blive godt.
Temaet er ofte brugt i litteraturen, bl.a. i ’Tusind tønder land’ af Jane Smiley, der giver historien en lidt anden tvist
Udkommer 19. januar på Modtryk. 218 sider. Oversat af Allan Hilton Andersen
Pigen under jorden af Elly Griffiths
En ny engelsk krimi-serie bliver nu introduceret i Danmark, og den kan vi godt glæde os til. Jeg har læst en af de senere i serien og fandt den spændende, velskrevet og underholdende og med gode personbeskrivelser. Ved siden af politiet er hovedpersonen arkæolog, og i denne hjælper hun politiet med at datere nogle barneknogler fundet i marsken. Desværre løser det ikke en ti år gammel sag om et forsvundet barn, for knoglerne er mere end tusind år gamle.
Til elskere af den traditionelle engelske kriminalroman.
Udkommer 19. januar på Gads Forlag. 300 sider. Oversat af Lærke Pade
Det kan ikke ske her af Sinclair Lewis
Efter valget af Donald Trump til USA’s præsident er to ældre romaner genudgivet pga deres aktualitet. Denne, der udkom i 1935, præsenterer en ny demokratisk præsidentkandidat, Bezelius ”Buzz” Windrip, der lover at genoprette USA som et stolt og rigt land med velstand og fremgang. Han advokerer for patriotisme og traditionelle amerikanske værdier og slår let sine modstandere. Oprindelig var bogen en advarsel mod den stigende fascisme i Europa, men mange anser den for at være ”romanen der forudså Trump”.
En anden bog i genren er ’Komplottet mod Amerika’ af Philip Roth fra 2004, hvor forfatteren lader en fascistisk og antisemitisk Charles Lindbergh vinde præsidentvalget i 1940.
Udkommer 20. januar på Lindhardt & Ringhof. 432 sider. Oversat af Johanne Marie Larsen (revideret)
Det som er os givet af Marilynne Robinson
Godt nyt til Marylynne Robinsons mange danske læsere. Den består af sytten essays, der med udgangspunkt i fortidens store tænkere, som har inspireret og provokeret hende igennem livet, bl.a. Shakespeare, Locke og Calvin, leverer en passioneret kritik af vores samfund i dag: fra vores afhængighed af teknologi til vores materialisme.
Udkommer 25. januar på Gyldendal. 416 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Så meget længsel på så lille en flade af Karl Ove Knausgård
Kanusgård kommer vidt omkring. Denne gang skriver han om sit personlige forhold til den norske maler Edvard Munch og om hvad kunst egentlig er, og hvad den betyder for os.
Udkommer 26. januar på Lindhardt & Ringhof. 216 sider. Oversat af Sara Koch.
Andet af interesse:
Mayumi og lykkens hav af Jennifer Tseng. Udkommer 2. januar på Bazar.
Det store i det små af Jodi Picoult. Udkommer 11. januar på Cicero. 480 sider.
Fortidens skygger af Kelli Estes. Udkommer 11. januar på Gads Forlag. 476 sider. Oversat af Svend Ranild
Tilgivelse af Yrsa Sigurðardóttir. Udkommer 12. januar på Lindhardt & Ringhof. 440 sider. Oversat af Nanna Kalkar
Trommer i det fjerne af Diana Gabaldon (Outlander, 4). Udkommer 16. januar på Gyldendal. 1088 sider. Oversat af Signe Lyng
I støv og aske af Anne Holt. Udkommer 23. januar på Gyldendal. 376 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard
Dyndkongens datter af Karen Dionne. Udkommer 25. januar på Lindhardt & Ringhof. 304 sider. Oversat af Kim Langer
Helikopterkuppet af Jonas Bonnier. Udkommer 31. januar på Gyldendal. 448 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild.
Se flere kommende krimier på Krimimessens hjemmeside
Indlægget blev først publiceret på min blog Bøgernes labyrint den 7. januar
Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Informationer om udgivelserne er hentet på forlagenes hjemmesider.
Årets første måned byder på nyt fra Leonora Christina Skov, Richard Flanagan og Edward St. Aubyn. Der er også et par interessante debutanter og andre nye navne, som fx Michael Frank og en ny engelsk krimiserie.
Vulkaner på månen af Niels Frank
Forlaget præsenterer: ”Vulkaner på månen indeholder historier af vidt forskellig art – eventyr, rejseberetninger, myter og skæbnefortællinger. Historierne foregår i forskellige tider og på forskellige kontinenter, men de handler alle om byer og byboere. Her møder vi blandt andet en sultan, der tager på hemmelige rundture i sin egen by, indtil Den Almægtige viser sig for ham. Vi møder også en ung mand, der sidder på taget af familiens hus sammen med sin døde bedstefar, og en ung pige, der rejser til jordens indre og møder sit livs kærlighed, og sig selv. Vi kommer på besøg i forfatternes by, hvor en digter har sat sig for at skrive, hvad der sker, når ingenting sker. Og vi besøger en by inde i en vulkan, hvor en kvinde spekulerer over, hvad det egentlig vil sige at være enfoldig. Mens et ægtepar på et helt andet kontinent ved et tilfælde opdager, hvad skæbnen er”
Udkommer 8. januar på Gyldendal. 270 sider.
Krigsturisten af Jesper Bugge Kold
Hvorfor rejser man ud til krigsområder som fotograf, journalist el.lign.? Er det for oplevelsens skyld? Eller er det fordi man flygter fra noget derhjemme?
Jesper Bugge Kold debuterede i 2014 med den historiske roman “Vintermænd”. Nu beskæftiger han sig med noget mere nærliggende
Udkommer 10. januar på People’s Press
Den der lever stille af Leonora Christina Skov
Selv om denne bog endnu ikke er udgivet, er den allerede voldsomt omtalt i pressen og udråbt til at blive forfatterens folkelige gennembrud.
Hun skal i den grad have taget af hovedstolen, og man forstår de temaer hun har taget op i sit forfatterskab. Forlaget skriver: ”… en stærk fortælling om at miste det hele og finde sig selv, om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden”
Udkommer 11. januar på Politikens Forlag.
Jeg løber af Anders Legarth Schmidt
”Forfatteren snørede løbeskoene blot ti timer efter, at hans seksårige datter Ellen døde på Rigshospitalet efter to års opslidende kræftsygdom. På det tidspunkt havde han været løber en stor del af sit liv, men opdagede midt i den bundløse sorg, at det fik en ny mening og funktion for ham at løbe” (forlaget).
Bogen blev oprindeligt udgivet som en blog i Politiken, og opførtes med stor succes som teaterforestilling på Det Kongelige Teater i efteråret 2017. Den genoptages i september 2018
Udkommer 16. januar på Politikens Forlag.
Livet under solen af Reimar Torkil Juul
Debutroman om livet i et almennyttigt boligbyggeri, hvor vi møder mange sælsomme skæbner. Forlaget skriver: ”… fortællingen om det liv, der leves, går under og overgår til andre livsformer i et højhus i en forstad til København – en vild og mørk fortælling fuld af galskab, humor, vitalisme og pludselig vold”. Udkommer 19. januar på Gyldendal. 120 sider
Andet af interesse:
Vi er her af Liv Sejrbo Lidegaard (digte). Udkommer 18. januar på Gyldendal. 88 sider
Månen atlas over sandparken avenue af Glenn Christian (digte). Udkommer 26. januar på Gyldendal. 80 sider
Oversatte titler
Den fabelagtige familien Frank af Michael Frank
Denne meget roste amerikanske familieroman handler tilsyneladende om en velfungerende og tætvævet familie, men som tiden går bliver den domineret af én kvindes vrede og manipulerende adfærd. Den anbefales til læsere af bl.a. Jonathan Franzen, Delphine de Vigan og Jeannette Walls.
Udkommer 8. januar på Lindhardt & Ringhof. 368 sider. Oversat af Karsten Nielsen.
Lyden af en hånd der klapper af Richard Flanagan
Den australske forfatter vandt The ManBooker Prize i 2014 for bogen ’Den smalle vej til det dybe nord’ om en australsk læge i en japansk fangelejr. Flere af forfatterens bøger er oversat til dansk, og nu er vi kommet til hans anden roman, der straks ved udgivelsen i 1997 blev en bestseller i hans hjemland.
Den handler om slovenske flygtninge i Australien i 1950’rne, om en mor der forlader familien og den lille datter … Ifølge forlaget er det ”en barsk fortælling om den gamle verdens barbariske krige og den nye verdens barske livsbetingelser. Det er historien om menneskets evige håb om at kunne starte forfra et fremmed sted”.
Udkommer 8. januar på Politikens Forlag. 336 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Åndehul af Kari Hotakainen
Ny roman af den finske forfatter Kari Hotakainen, der tidligere har modtaget bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris.
En roman, hvori der forekommer en kriminalkommissær, der går til korsang sammen med bl.a. kirketjeneren og frisøren, og de to sidste har gang i noget. Jeg er dog ikke sikker på at det er en krimi. Forlaget præsenterer den som ”en hypnotisk og intens roman om gerninger forårsaget af kærlighed og had. En stærk tragikomisk historie om alt i livet”.
Udkommer 16. januar på Gyldendal. 192 sider. Oversat af Birgita Bonde Hansen
Dunbar af Edward St. Aubyn
Nu er Modtryk kommet til Kong Lear i rækken af moderne omskrivninger af Shakespeare-skuespil, som forlaget Hogarth Press satte i gang i 2016 i anledning af 400-året for dramatikerens død.
Kong Lear overlod på sine gamle dage sit kongerige til sine døtre og svigersønner, dvs den yngste var ikke så god til at smigre ham, så hun får ikke noget. I virkeligheden får den pensionerede konge det ikke så godt som lovet, og nu kommer det an på, hvem af de tre, der er den bedste datter.
I St. Aubyn’s bog er ”kongen” mediemogul, der har overladt sit imperium til de to ældste døtre, der får ham erklæret dement. Med en forfatter som Edward St. Aubyn, som vi bl.a. kender fra Melrose-romanerne, kan det kun blive godt.
Temaet er ofte brugt i litteraturen, bl.a. i ’Tusind tønder land’ af Jane Smiley, der giver historien en lidt anden tvist
Udkommer 19. januar på Modtryk. 218 sider. Oversat af Allan Hilton Andersen
Pigen under jorden af Elly Griffiths
En ny engelsk krimi-serie bliver nu introduceret i Danmark, og den kan vi godt glæde os til. Jeg har læst en af de senere i serien og fandt den spændende, velskrevet og underholdende og med gode personbeskrivelser. Ved siden af politiet er hovedpersonen arkæolog, og i denne hjælper hun politiet med at datere nogle barneknogler fundet i marsken. Desværre løser det ikke en ti år gammel sag om et forsvundet barn, for knoglerne er mere end tusind år gamle.
Til elskere af den traditionelle engelske kriminalroman.
Udkommer 19. januar på Gads Forlag. 300 sider. Oversat af Lærke Pade
Det kan ikke ske her af Sinclair Lewis
Efter valget af Donald Trump til USA’s præsident er to ældre romaner genudgivet pga deres aktualitet. Denne, der udkom i 1935, præsenterer en ny demokratisk præsidentkandidat, Bezelius ”Buzz” Windrip, der lover at genoprette USA som et stolt og rigt land med velstand og fremgang. Han advokerer for patriotisme og traditionelle amerikanske værdier og slår let sine modstandere. Oprindelig var bogen en advarsel mod den stigende fascisme i Europa, men mange anser den for at være ”romanen der forudså Trump”.
En anden bog i genren er ’Komplottet mod Amerika’ af Philip Roth fra 2004, hvor forfatteren lader en fascistisk og antisemitisk Charles Lindbergh vinde præsidentvalget i 1940.
Udkommer 20. januar på Lindhardt & Ringhof. 432 sider. Oversat af Johanne Marie Larsen (revideret)
Det som er os givet af Marilynne Robinson
Godt nyt til Marylynne Robinsons mange danske læsere. Den består af sytten essays, der med udgangspunkt i fortidens store tænkere, som har inspireret og provokeret hende igennem livet, bl.a. Shakespeare, Locke og Calvin, leverer en passioneret kritik af vores samfund i dag: fra vores afhængighed af teknologi til vores materialisme.
Udkommer 25. januar på Gyldendal. 416 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Så meget længsel på så lille en flade af Karl Ove Knausgård
Kanusgård kommer vidt omkring. Denne gang skriver han om sit personlige forhold til den norske maler Edvard Munch og om hvad kunst egentlig er, og hvad den betyder for os.
Udkommer 26. januar på Lindhardt & Ringhof. 216 sider. Oversat af Sara Koch.
Andet af interesse:
Mayumi og lykkens hav af Jennifer Tseng. Udkommer 2. januar på Bazar.
Det store i det små af Jodi Picoult. Udkommer 11. januar på Cicero. 480 sider.
Fortidens skygger af Kelli Estes. Udkommer 11. januar på Gads Forlag. 476 sider. Oversat af Svend Ranild
Tilgivelse af Yrsa Sigurðardóttir. Udkommer 12. januar på Lindhardt & Ringhof. 440 sider. Oversat af Nanna Kalkar
Trommer i det fjerne af Diana Gabaldon (Outlander, 4). Udkommer 16. januar på Gyldendal. 1088 sider. Oversat af Signe Lyng
I støv og aske af Anne Holt. Udkommer 23. januar på Gyldendal. 376 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard
Dyndkongens datter af Karen Dionne. Udkommer 25. januar på Lindhardt & Ringhof. 304 sider. Oversat af Kim Langer
Helikopterkuppet af Jonas Bonnier. Udkommer 31. januar på Gyldendal. 448 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild.
Se flere kommende krimier på Krimimessens hjemmeside
Indlægget blev først publiceret på min blog Bøgernes labyrint den 7. januar
Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Informationer om udgivelserne er hentet på forlagenes hjemmesider.
Kommentarer