Blog
Ny skønlitteratur - januar 2017
Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på. Jeg glæder mig foreløbig til Katrine Marie Guldager, norsk krimi af Geir Tangen, samt sidste del af trilogien om Gamle Filth, hvis anden del jeg i disse dage frydes over
Godt nytår!
Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysningerne er hentet på forlagenes hjemmesider
Danske udgivelser
En uskyldig familie af Katrine Marie Guldager
Ikke så snart har Katrine Marie Guldager sat sidste punktum i Køge-krøniken, før hun udsender endnu en roman om den danske familie.
Forlaget beskriver den som en moderne Lykke-Per – en uafrystelige fortælling om grundkernen i en dansk familie med stærke kvinder, mindre stærke mænd, ansvar, tilgivelse og kærlighed.
Udkommer 5. januar på Politikens Forlag. 304 sider
Feberfrihed af Sophia Handler.
Digtbebut. Forlaget skriver: ”Mens feber er et tegn på sygdom, er feberfrihed den flimrende, hudløse tilstand efter sygdommen, hvor feberen sidder tilbage i kroppen som et spor af desorientering og svimmelhed, men også som en følelse af overvindelse og katarsis”.
Udkommer 6. januar på Gyldendal. 96 sider.
Ideale begivenheder af Signe Gjessing
For to år siden delte Signe Gjessing Munch-Christensens Debutantpris med Yahya Hassan og udgiver allerede sin tredje digtsamling.
Forlaget skriver at i denne digtsamling ”er det Signe Gjessings ambition at nærme sig det ikke-værende gennem det værende … hvor hendes digte tidligere har været præget af en stærk, næsten utæmmelig, horisontal bevægelse udad, er bevægelsen i ’Ideale begivenheder’ vertikal. Alt er rykket tættere på, mens versene med stor sensualitet og fin humor kigger ud over skrænten, ned i afgrunden og op i himlen – dér hvor både livet og døden bliver nære”
Udkommer 10. januar på Gyldendal. 36 sider
Avatar af Caspar Eric
Året efter modtog Caspar Eric samme pris og nu udgiver han også sin tredje digtsamling. Den knytter sig til de to foregående, ’7/11’ og ’Nike’. ’Avatar’ består af ”otte digte eller suiter baseret på forskellige tekster, udsagn eller kunstværker af og om unge mænd, der har begået selvmord, og som tematiserer melankoli, kapitalisme, kravet om det gode liv og selvmordet. Således bevæger serien sig fra det vrede og smadrede til det desperate og ødelæggende” (forlaget)
Udkommer 19. januar på Gyldendal. 112 sider
Ebba af Garbi Schmidt
Forfatteren har et større faglitterært forfatterskab bag sig, især om integration og indvandring. I denne skønlitterære debut beskæftiger hun sig med samme emne, nemlig indvandringen til København fra provinsen.
Ebba er tjenestepige hos en grosserer, der i begyndelsen af 1900-tallet flytter fra Randers til hovedstaden, og i modsætning til så mange af den slags i litteraturen, gør han hende ikke gravid, men giver hende en uddannelse.
Hun åbner en boghandel og bliver en del af den kvindebevægelse, der har sat os i stand til at studere og stemme og bestemme over vore egne liv.
Udkommer 24. januar på Gyldendal. 288 sider
Doktor Bagges anagrammer af Ida Jessen
Anden del 'En ny tid' giver os Lilys afdøde gemals version af sit liv. Doktor Bagges anagrammer kan nok give os et ny perspektiv. Lever "serien op til engelske Jane Gardams serie om Gamle Filth?
Udkommer 27. januar på Gyldendal
Billeder fra Lissabon af Frank Sebastian Hansen
Ekstrabladets litteraturanmelder debuterer med en roman om en kvinde, der i forbindelse med moderens sygdom må rejse til Portugal for at opsøge sin far. ”En rejse, som fører hende tilbage til Portugals fascistiske fortid og til familiens dystre hemmeligheder” (forlaget).
Udkommer 27. januar på EC Editions
Hesteskamferingerne 2004 af Morten Holm Andersen
Debutroman om, ”hvor grænseoverskridende mennesker kan være over for hinanden, hvilken beruselse der kan ligge i at få en fælles fjende, og hvad man kan finde på at gøre i den gode sags tjeneste” (forlaget).
Udkommer 31. januar på Gyldendal. 200 sider
Udenlandske udgivelser
Mischling af Affinity Konar
Ifølge udenlandske anmeldere skal læsning af denne bog ledsages af mindst én æske kleenex, og det skyldes ikke at det er en gang sødsuppe, men at det er en gribende historie.
I 1944 ankommer de 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha til Auschwitz og bliver der udsat for Dr. Josef Mengeles genetiske eksperimenter. Den ene forsvinder, og efter befrielsen drager den tilbageblivende tvilling ud i det krigshærgede Polen med to mål for øje: at finde sin forsvundne tvilling og stille Mengele til regnskab for hans grusomheder. Publishers Weekly kalder den ”en brutalt smuk bog”.
Udkommer 4. januar på Gads Forlag. 368 sider.
Sange af Mihyar fra Damaskus af Adonis
Syrien er på manges læber for tiden, og desværre ikke for det gode. Men landets store digter, Adonis, har også været nævnt i nobelprissammenhæng flere gange – må det snart blive hans ”tur”.
Lindhardt & Ringhof udgiver nu hans hovedværk fra 1961, ’Sange af Mihyar fra Damaskus’ til støtte for borgerkrigens ofre og lader overskuddet gå ubeskåret til Dansk Flygtningehjælp
Samtidig er den et forsøg på at huske de smukke ting, Syrien engang var kendt for.
Udkommer 6. januar på Lindhardt & Ringhof. 212 sider. Oversat af Anna Stigsgaard.
Den usynlige Ivan Isaenko af Scott Stambach
I Mazyr i Hviderusland ligger Hospitalet For Alvorligt Syge Børn. Her gemmes de børn, der er uhelbredeligt syge og misdannede efter atomulykken i Tjernobyl, bl.a. Ivan Isaenko, 17 år. Hans krop er misdannet, men hans hjerne fejler intet. Han har skabt sig et liv under de umenneskelige forhold, men alt ændres da Polina ankommer. Hun irriterer ham, fordi hun forstyrrer hans cirkler – men hun får ham også til at føle noget andet.
Forlaget skriver: ”… en overbevisende, intelligent og rørende kærlighedshistorie, der bliver leveret med en blanding af rå ærlighed og sort humor”.
Udkommer 16. januar på Politikens Forlag. 304 sider. Oversat af Lilian Kingo Kure
Det der er imellem os af Nayomi Munaweera
Væggene i min celle er malet kridhvide. De må mene, at farven har en beroligende effekt. Hvor jeg kommer fra, symboliserer den fravær, død og ensomhed.
Folk skriver til mig. Mest mødre; som udspyr deres gift. Det er næppe overraskende. Jeg har gjort det utænkelige. Trukket sløret til side og krydset grænsen til et usynligt land. De hader mig, fordi jeg er det værste, man kan forestille sig. Jeg er den dårlige mor. (citat fra bogens begyndelse).
Den srilankanske forfatterinde har skrevet en bog om en kvinde, der har begået en utilgivelig forbrydelse. Tidligere har vi fået ‘De tusind spejles ø’ (2015)
Udkommer 19. januar på Cicero. 304 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild
Den store jernbanebasar af Paul Theroux
En klassiker inden for rejselitteraturen, udgivet første gang i 1975, men udgives først nu på dansk i forlagets serie, Rejsebiblioteket. Forfatteren foretager en fire måneder lang rejse med alle de legendariske tog: Orient-ekspressen, Khyber Pass Local, Golden Arrow, Mandalay-ekspressen og Den Transsibiriske Jernbane.
Udkommer 20. januar på C&K. 384 sider. Oversat af Tonny Vorm
Maestro af Geir Tangen
Ny norsk spændingsforfatter, som det nok skal være interessant at stifte bekendtskab med. Mord annonceres og udføres planmæssigt, morderen sidder som en dukkefører og leger med politiet.
Forlaget skriver: ”Tangen leger med genrens konventioner og med læseren, mens han introducerer et rigt og interessant persongalleri”.
Og så foregår den i Haugesund, der ellers virker som en fredelig by!
Udkommer 31. januar på Modtryk. 365 sider. Oversat af Anders Johansen
Magt og modstand af Ilija Trojanow
Den bulgarske forfatter har levet i vesten det meste af sit liv og er kendt fra flere værker, hvor han gør op med den totalitære stat. Således også denne, der handler om en modstandsmand og hans modpart i statspolitiet, der udkæmper en kamp på liv og død i det meste af et halvt århundrede. Det minder lidt om Valjean og Javert i Victor Hugos ’De elendige’.
Udkommer 31. januar på Tiderne Skifter. 380 sider
Andet af interesse:
Sporene vi efterlader os af Pernilla Ericsson (krimi). Udkommer 10. januar på HarperCollins Nordic. 368 sider
Hendes sidste sommer af Anna Snoekstra (krimi). Udkommer 10. januar på HarperCollins Nordic. 272 sider
Fatamorgana af Victoria Larsson (ungdomsroman). Udkommer 10. januar på Turbine. 268 sider
Hvidt hav af Roy Jacobsen (2. del af De usynlige). Udkommer 13. januar på Rosinante. 224 sider. Oversat af Camilla Christensen
The Graces af Laure Eve. Udkommer 13. januar på Carlsen. 352 sider.
Tre gange os to af Laura Barnett. Udkommer 17. januar på People’s Press. 424 sider
22:04 af Ben Lerner. Udkommer 25. januar på Lindhardt & Ringhof. 256 sider.
De sidste venner (Gamle Filth, #3) af Jane Gardam. Udkommer 27. januar på Modtryk. 300 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Tavse stemmer af Anna Cleeves (krimi). Udkommer 27. januar på Hetland. 388 sider
Kaninjægeren af Lars Kepler. Udkommer 27. januar på Gyldendal. 576 sider
Endelig sikker af Maya Banks. Udkommer 30. januar på Lindhardts & Ringhof. 304 sider
Pas på mig af Maya Banks. Udkommer 30. januar på Lindhardts & Ringhof. 288 sider
Indlægget blev publiceret første gang 2. januar på min blog Bøgernes labyrint - med forsidebilleder
Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på. Jeg glæder mig foreløbig til Katrine Marie Guldager, norsk krimi af Geir Tangen, samt sidste del af trilogien om Gamle Filth, hvis anden del jeg i disse dage frydes over
Godt nytår!
Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysningerne er hentet på forlagenes hjemmesider
Danske udgivelser
En uskyldig familie af Katrine Marie Guldager
Ikke så snart har Katrine Marie Guldager sat sidste punktum i Køge-krøniken, før hun udsender endnu en roman om den danske familie.
Forlaget beskriver den som en moderne Lykke-Per – en uafrystelige fortælling om grundkernen i en dansk familie med stærke kvinder, mindre stærke mænd, ansvar, tilgivelse og kærlighed.
Udkommer 5. januar på Politikens Forlag. 304 sider
Feberfrihed af Sophia Handler.
Digtbebut. Forlaget skriver: ”Mens feber er et tegn på sygdom, er feberfrihed den flimrende, hudløse tilstand efter sygdommen, hvor feberen sidder tilbage i kroppen som et spor af desorientering og svimmelhed, men også som en følelse af overvindelse og katarsis”.
Udkommer 6. januar på Gyldendal. 96 sider.
Ideale begivenheder af Signe Gjessing
For to år siden delte Signe Gjessing Munch-Christensens Debutantpris med Yahya Hassan og udgiver allerede sin tredje digtsamling.
Forlaget skriver at i denne digtsamling ”er det Signe Gjessings ambition at nærme sig det ikke-værende gennem det værende … hvor hendes digte tidligere har været præget af en stærk, næsten utæmmelig, horisontal bevægelse udad, er bevægelsen i ’Ideale begivenheder’ vertikal. Alt er rykket tættere på, mens versene med stor sensualitet og fin humor kigger ud over skrænten, ned i afgrunden og op i himlen – dér hvor både livet og døden bliver nære”
Udkommer 10. januar på Gyldendal. 36 sider
Avatar af Caspar Eric
Året efter modtog Caspar Eric samme pris og nu udgiver han også sin tredje digtsamling. Den knytter sig til de to foregående, ’7/11’ og ’Nike’. ’Avatar’ består af ”otte digte eller suiter baseret på forskellige tekster, udsagn eller kunstværker af og om unge mænd, der har begået selvmord, og som tematiserer melankoli, kapitalisme, kravet om det gode liv og selvmordet. Således bevæger serien sig fra det vrede og smadrede til det desperate og ødelæggende” (forlaget)
Udkommer 19. januar på Gyldendal. 112 sider
Ebba af Garbi Schmidt
Forfatteren har et større faglitterært forfatterskab bag sig, især om integration og indvandring. I denne skønlitterære debut beskæftiger hun sig med samme emne, nemlig indvandringen til København fra provinsen.
Ebba er tjenestepige hos en grosserer, der i begyndelsen af 1900-tallet flytter fra Randers til hovedstaden, og i modsætning til så mange af den slags i litteraturen, gør han hende ikke gravid, men giver hende en uddannelse.
Hun åbner en boghandel og bliver en del af den kvindebevægelse, der har sat os i stand til at studere og stemme og bestemme over vore egne liv.
Udkommer 24. januar på Gyldendal. 288 sider
Doktor Bagges anagrammer af Ida Jessen
Anden del 'En ny tid' giver os Lilys afdøde gemals version af sit liv. Doktor Bagges anagrammer kan nok give os et ny perspektiv. Lever "serien op til engelske Jane Gardams serie om Gamle Filth?
Udkommer 27. januar på Gyldendal
Billeder fra Lissabon af Frank Sebastian Hansen
Ekstrabladets litteraturanmelder debuterer med en roman om en kvinde, der i forbindelse med moderens sygdom må rejse til Portugal for at opsøge sin far. ”En rejse, som fører hende tilbage til Portugals fascistiske fortid og til familiens dystre hemmeligheder” (forlaget).
Udkommer 27. januar på EC Editions
Hesteskamferingerne 2004 af Morten Holm Andersen
Debutroman om, ”hvor grænseoverskridende mennesker kan være over for hinanden, hvilken beruselse der kan ligge i at få en fælles fjende, og hvad man kan finde på at gøre i den gode sags tjeneste” (forlaget).
Udkommer 31. januar på Gyldendal. 200 sider
Udenlandske udgivelser
Mischling af Affinity Konar
Ifølge udenlandske anmeldere skal læsning af denne bog ledsages af mindst én æske kleenex, og det skyldes ikke at det er en gang sødsuppe, men at det er en gribende historie.
I 1944 ankommer de 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha til Auschwitz og bliver der udsat for Dr. Josef Mengeles genetiske eksperimenter. Den ene forsvinder, og efter befrielsen drager den tilbageblivende tvilling ud i det krigshærgede Polen med to mål for øje: at finde sin forsvundne tvilling og stille Mengele til regnskab for hans grusomheder. Publishers Weekly kalder den ”en brutalt smuk bog”.
Udkommer 4. januar på Gads Forlag. 368 sider.
Sange af Mihyar fra Damaskus af Adonis
Syrien er på manges læber for tiden, og desværre ikke for det gode. Men landets store digter, Adonis, har også været nævnt i nobelprissammenhæng flere gange – må det snart blive hans ”tur”.
Lindhardt & Ringhof udgiver nu hans hovedværk fra 1961, ’Sange af Mihyar fra Damaskus’ til støtte for borgerkrigens ofre og lader overskuddet gå ubeskåret til Dansk Flygtningehjælp
Samtidig er den et forsøg på at huske de smukke ting, Syrien engang var kendt for.
Udkommer 6. januar på Lindhardt & Ringhof. 212 sider. Oversat af Anna Stigsgaard.
Den usynlige Ivan Isaenko af Scott Stambach
I Mazyr i Hviderusland ligger Hospitalet For Alvorligt Syge Børn. Her gemmes de børn, der er uhelbredeligt syge og misdannede efter atomulykken i Tjernobyl, bl.a. Ivan Isaenko, 17 år. Hans krop er misdannet, men hans hjerne fejler intet. Han har skabt sig et liv under de umenneskelige forhold, men alt ændres da Polina ankommer. Hun irriterer ham, fordi hun forstyrrer hans cirkler – men hun får ham også til at føle noget andet.
Forlaget skriver: ”… en overbevisende, intelligent og rørende kærlighedshistorie, der bliver leveret med en blanding af rå ærlighed og sort humor”.
Udkommer 16. januar på Politikens Forlag. 304 sider. Oversat af Lilian Kingo Kure
Det der er imellem os af Nayomi Munaweera
Væggene i min celle er malet kridhvide. De må mene, at farven har en beroligende effekt. Hvor jeg kommer fra, symboliserer den fravær, død og ensomhed.
Folk skriver til mig. Mest mødre; som udspyr deres gift. Det er næppe overraskende. Jeg har gjort det utænkelige. Trukket sløret til side og krydset grænsen til et usynligt land. De hader mig, fordi jeg er det værste, man kan forestille sig. Jeg er den dårlige mor. (citat fra bogens begyndelse).
Den srilankanske forfatterinde har skrevet en bog om en kvinde, der har begået en utilgivelig forbrydelse. Tidligere har vi fået ‘De tusind spejles ø’ (2015)
Udkommer 19. januar på Cicero. 304 sider. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild
Den store jernbanebasar af Paul Theroux
En klassiker inden for rejselitteraturen, udgivet første gang i 1975, men udgives først nu på dansk i forlagets serie, Rejsebiblioteket. Forfatteren foretager en fire måneder lang rejse med alle de legendariske tog: Orient-ekspressen, Khyber Pass Local, Golden Arrow, Mandalay-ekspressen og Den Transsibiriske Jernbane.
Udkommer 20. januar på C&K. 384 sider. Oversat af Tonny Vorm
Maestro af Geir Tangen
Ny norsk spændingsforfatter, som det nok skal være interessant at stifte bekendtskab med. Mord annonceres og udføres planmæssigt, morderen sidder som en dukkefører og leger med politiet.
Forlaget skriver: ”Tangen leger med genrens konventioner og med læseren, mens han introducerer et rigt og interessant persongalleri”.
Og så foregår den i Haugesund, der ellers virker som en fredelig by!
Udkommer 31. januar på Modtryk. 365 sider. Oversat af Anders Johansen
Magt og modstand af Ilija Trojanow
Den bulgarske forfatter har levet i vesten det meste af sit liv og er kendt fra flere værker, hvor han gør op med den totalitære stat. Således også denne, der handler om en modstandsmand og hans modpart i statspolitiet, der udkæmper en kamp på liv og død i det meste af et halvt århundrede. Det minder lidt om Valjean og Javert i Victor Hugos ’De elendige’.
Udkommer 31. januar på Tiderne Skifter. 380 sider
Andet af interesse:
Sporene vi efterlader os af Pernilla Ericsson (krimi). Udkommer 10. januar på HarperCollins Nordic. 368 sider
Hendes sidste sommer af Anna Snoekstra (krimi). Udkommer 10. januar på HarperCollins Nordic. 272 sider
Fatamorgana af Victoria Larsson (ungdomsroman). Udkommer 10. januar på Turbine. 268 sider
Hvidt hav af Roy Jacobsen (2. del af De usynlige). Udkommer 13. januar på Rosinante. 224 sider. Oversat af Camilla Christensen
The Graces af Laure Eve. Udkommer 13. januar på Carlsen. 352 sider.
Tre gange os to af Laura Barnett. Udkommer 17. januar på People’s Press. 424 sider
22:04 af Ben Lerner. Udkommer 25. januar på Lindhardt & Ringhof. 256 sider.
De sidste venner (Gamle Filth, #3) af Jane Gardam. Udkommer 27. januar på Modtryk. 300 sider. Oversat af Jakob Levinsen
Tavse stemmer af Anna Cleeves (krimi). Udkommer 27. januar på Hetland. 388 sider
Kaninjægeren af Lars Kepler. Udkommer 27. januar på Gyldendal. 576 sider
Endelig sikker af Maya Banks. Udkommer 30. januar på Lindhardts & Ringhof. 304 sider
Pas på mig af Maya Banks. Udkommer 30. januar på Lindhardts & Ringhof. 288 sider
Indlægget blev publiceret første gang 2. januar på min blog Bøgernes labyrint - med forsidebilleder
Kommentarer