Blog
Ny skønlitteratur - september 2015
Vi er gået ind i den første efterårsmåned og den første bogmåned. Forlagene har ikke holdt sig tilbage – der er noget for enhver smag.
Jeg ved ikke om der er nogen highligths. Den meget hypede domestic-noir ‘Kvinden i toget’ af Paula Hawkins rammer de danske boghandlere sidst på måneden, Murakami udgiver en novellesamling og Nesbø en nordnorsk thriller.
Blandt danske udgivelser ser man et par debutanter, samt nyt fra en række etablerede forfattere, fx Ib Michael, Leif Davidsen, Bent Haller og Ida Jessen.
Oplysninger, herunder udgivelsesdato, stammer fra saxo.com og forlagenes hjemmesider
Udvalget er udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud.
Jeg er overbevist om at jeg har overset flere interessante ting, så indlægget bliver nok opdateret i månedens løb.
Opsamling fra August
Forlaget Tiderne Skifter sneg sig i al hemmelighed til at udgive en række interessante bøger i august, der ikke blev mindre interessante af at deres forfattere optrådte på Louisiana Literature.
Ærgerligt at de ikke kunne komme med i blogindlægget for august, hvor de ville have fået omfattende omtale i stedet for blot at blive nævnt her:
Nora Webster af Colm Toíbín. 14. august.
Lenins kys af Yan Lanke. 14. august
Man skal holde meget af mænd af Marie Darrieussecq. 15. august
Begge dele af Ali Smith. 15. august
Kald mig Frank af Richard Ford. 15. august
Ligeledes har Basilisk i august beriget os med en debutnovellesamling, ‘Fjer’ af Ursula Scavenius (14. august) og romanen ‘Mado’ af Hanne Højgaard Viemose (18. august), som er en selvstændig fortsættelse af Hannah.
6. august udgav Vandkunsten ‘Indigo’ af Clemens J. Setz, ‘Nummer Ét, eller – I andre muligheders haver’ af Ljudmila Petrusjevskaja, ‘Desertøren’ af Asef Soltanzadeh og ‘Venskabets historie’ af Michael Roes.
DANSKE UDGIVELSER
Det man husker af Bent Haller
En gang imellem kommer der nyt fra Bent Haller, og det bør man lægge mærke til. Forlaget skriver at bogen er Bent Hallers selvportræt og et unikt indblik i den private forfatter bag nogle af Danmarks mest populære børne- og ungdomsbøger. For egen regning vil jeg tilføje at hans voksenbøger også er værd at bruge tid på, fx ’Rakkerpakhuset’ (2008) og senest ’Fuldmånen stille sejler’ (2011)
Udkommer 4. september på Lindhardt & Ringhof
Lejligheder af Ditte Steensballe
Forlaget: Der findes menneskelige møder, der gør så stort indtryk på én, umærkeligt gror det fast. Man kan velsagtens ane det, mens det sker, men først senere ved man, at det var det, der skete.
Bogens fortæller, Ditte, flytter i løbet af otte måneder 17 gange, til og fra venners lejligheder. Alt imens udspilles en kærlighedshistorie. Bogen begynder ved den første euforiske lykke hen over små, umærkelige krisetegn og frem til den uafvendelige slutning.
Ditte er bogens forfatter, Ditte Steensballe, men i en yngre udgave. Jakob er forfatteren Jakob Ejersbo, der ved forholdets begyndelse netop havde udgivet romanen ‘Nordkraft’.
Udkommer 4. september på People’s Press
Ming af Bjørn Rasmussen
Efter to romaner præsenterer Bjørn Rasmussen sin første digtsamling, hvor han påkalder sin afdøde far.
Udkommer 4. september på Gyldendal
Velkommen til mit mareridt af Susanne Staun
Kvinde møder mand, hun er velbegavet og i gang med en uddannelse, han er rig, charmerende, forførende – og stærk. Han bliver hendes skæbne, for han er en af de charmerende psykopater. Susanne Staun er tilbage med hvad der ligner en meget uhyggelig bog.
Udkommer 10. september på People’s Press
En ny tid af Ida Jessen.
Dagbogsroman om en kvinde, der ser tilbage på sit liv i Thyregod i begyndelsen af forrige århundrede. Hendes mand ligger for døden, og hun skal nu se fremad.
Udkommer 21. september på Gyldendal
Skrivning for begyndere af Pablo Llambías.
Jeg plejer ikke at gøre opmærksom på faglitteratur her i indlæggene, men netop denne, tænkte jeg, kunne være interessant. Pablo Llambías, rektor på Forfatterskolen 2009-2015, reflekterer over litteraturens virkemidler.
Udkommer 21. september på Gyldendal.
Jeg kan ikke hjælpe dig med dine problemer af Johan Davidsen.
Debutroman. Denne lange titel med det deprimerende budskab dækker over en samling tekster om det svære liv. Forlaget: Der tegnes et både desperat og underspillet generationsportræt
Udkommer 22. september på Gyldendal.
Min ukendte bror af Niels Lyngsø
En udviklingsroman, hvor vi møder Danmark fra 1970’erne til i dag.
Udkommer 24. september på Gyldendal
Drengen fra Godhavn af Ole Tornbjerg
Ole Tornbjerg, der hidtil har dannet kriminelt makkerpar med sin ægteviede Jeanette Øbro, debuterer som soloforfatter med en roman om drengehjemmet Godhavn, bygget på virkelige hændelser i 1960’erne. Da 13-årige Kalle pludselig anbringes på drengehjemmet, opdager han at livet kan være grumt.
Udkommer 24. september på Politikens Forlag
Andet af interesse:
Hjertets dannelse af Erling Jepsen. Udkommer 1. september på Gyldendal
Mere endnu af Knud Sørensen. Udkommer 16. september på Gyldendal (Digte)
De tavse vidner af Marianne Jørgensen. Udkommer 17. september på Hovedland
En anden sol af Ib Michael. Udkommer 18. september på Gyldendal
Titlen i Paradis af Nicolaj Stochholm. Udkommer 22. september på Gyldendal
Sent af Anne Marie Ejrnæs. Udkommer 23. september på Gyldendal
Hesteæderne 3 af Tomas Boberg. Udkommer 25. september på Gyldendal (Digte)
Adams forbandelse af Robert Zola Christensen. Udkommer 28. september på Gyldendal (Krimi)
OVERSATTE TITLER
I den sidste regn af Janesh Vaidye.
Smuk og poetisk roman fra Sydindien. Forlaget skriver: Bogen er gennemsyret af magiske og medrivende beretninger om menneskene i den lille smukke kystby i det sydlige Indien. Gennem det poetiske sprog og en intelligent, udfordrende tilgang udforskes en landsbys traditioner og tro og deres indflydelse på menneskers liv. Det er en stærk og farvestrålende skildring af en barndom, men også en roman om livsvisdom og kærlighed – til livet og til mennesker, selv efter døden.
Udkommer 1. september på Turbine-forlaget
Den irakiske Kristus af Hassan Blasim
Noveller. En soldat med evnen til at se ind i fremtiden presses af en oprører til den ultimative terrorhandling … Under flugten fra et røveri falder en butiksindehaver fra Bagdad ned i et dybt hul, på hvis bund han møder en djinn og liget af en soldat fra en helt anden krig … (forlaget).
Forlaget med de smukke bøger, Vandkunsten, udgiver fra tid til anden skønlitteratur, der absolut ikke er mainstream. Her bliver vi præsenteret for en irakisk forfatter, bosiddende i Finland siden 2004. Han har modtaget flere PEN-priser og er af The Guardian beskrevet som “den måske største nulevende forfatter til arabisk fiktion.” ‘Den irakiske Kristus’ udkom på et engelsk forlag i 2013 og modtog året efter The Independent Foreign Fiction Prize. Den novellesamling skal læses.
Udkommer 3. september på Vandkunsten
Enhver lighed af Reneé Knight.
Genren ”domestic Noir” er vist kommet for at blive. I ’Enhver lighed’ begynder en kvinde at læse en roman og bliver med stigende rædsel, at romanen handler om hende og hendes dybeste hemmeligheder. Forlaget skriver: en roman om hemmeligheder, fortielser, hævnlyst, skyld og uskyld og om den høje pris vi betaler, når vi forsøger at skjule sandheden.
Udkommer 3. september på Hr. Ferdinand
Shotgun lovesongs af Nickolas Butler.
Leland er blevet stjerne på indierockens himmel. Det betyder ikke at han svigter sine gamle venner hjemme på landet i Wisconsin. Men kan venskaberne holde?
Udkommer 3. september på Klim
Mænd uden kvinder af Haruki Murakami
Syv noveller om den svære kærlighed. Men de er skrevet af Murakami, der som altid bevæger sig mellem det realistiske og det groteske.
Udkommer 8. september på Klim
Kew Gardens. Samlede fortællinger af Virginia Woolf
En af det tyvende århundredes store litterære figurer, Virginia Woolfs samlede noveller udkommer første gang på dansk.
Udkommer 10. september på Vandkunsten
Lad ulvene komme af Carol Rifka Brunt
Da 14-årige Junes onkel, gudfar, bedste ven og fortrolige i 1987 dør af en sygdom, som hendes mor ikke vil tale om, er hun helt lost. Bogen er blevet rost til skyerne og udnævnt til en af årets bedste bøger i bl.a. Wall Street Journal og Bookpage. Den henvender sig både til unge og voksne, og det er meget sandsynligt at jeg vil give den en chance.
Udkommer 11. september på Lindhardt & Ringhof
Hjertetid – en brevveksling af Ingeborg Bachmann og Paul Celan
De to digtere mødtes i Wien i 1948, forelskede sig, men kunne ikke leve sammen. ‘Hjertetid’ er deres brevveksling, inkl. digte, som ikke tidligere er oversat til dansk.
Forlaget: Deres breve viser to mennesker, som elskede og som sårede hinanden, som havde brug for hinanden, men ikke kunne leve sammen. Gennem næsten tyve år kæmpede de for at få den andens kærlighed og venskab gennem en ordstrøm, der hele tiden gik nye dramatiske veje. Hver af disse faser fik sit eget ansigt, sin særlige tone, sine temaer, sine håb, sin dynamik og sin tavshed
Udkommer 15. september på Vandkunsten
Den begravede kæmpe af Kazuo Ishiguro
Siden den fantastiske film, ’Resten af dagen’ med Emma Thompson og og den tilsvarende fremragende bog af samme navn af Kazuo Ishiguro har jeg haft en svaghed for forfatteren. Han er helt speciel. Denne bog foregår i tiden lige efter Kong Arthurs død, men der er vist ikke mange ædle riddere at finde. Ifølge forlaget en grusom og bevægende historie om hukommelsestab, kærlighed, hævn og krig.
Udkommer 15. september på Gyldendal
Levende begravet af Sadeq Hedayat
Skæbnefortællinger om fremmedgørelse og afmagt. Iraks store digter (1903-1951) skrev novellerne i ‘Levende begravet’ i 1920’erne, hvor han studerede i Paris.
Vi kan ikke takke forlaget Vandkunsten nok for at give os indsigt i den kultur, vore nye naboer har med i bagagen.
Udkommer 17. september på Vandkunsten
De 18 bedste af Kjell Askildsen
Den eminente novelleforfatter, Kjell Askildsen, har udvalgt de 18 noveller, han selv mener er de bedste. Så det skal nok være godt.
”Der er gode forfattere i Norge og nogle få rigtig gode – og så er der Kjell Askildsen. For mig er han i en klasse for sig” – Linn Ullmann
Udkommer 21. september på Gyldendal
Purity af Jonathan Franzen
Der er delte meninger om Franzens nyeste udgivelse, der har været ventet med spænding. Politikens anmelder var begejstret, men i udlandet er modtagelsen mere broget. Han har litterært blandet sin sædvanlige realisme med drømmeagtige undertoner. Ifølge forlaget er det en episk slægtsroman om familie-, stats- og forretningshemmeligheder, der forbinder og påvirker mennesker på uforudsete måder
Udkommer 22. september på Gyldendal
Midnatssol af Jo Nesbø
En ny Nesbø, også denne gang uden Harry Hole. En hitman er flygtet til den yderste norske sommernat, fordi han har kvajet sig. Her møder han en søn og hans mor.
Udkommer 25. september på Modtryk
Kvinden i toget af Paula Hawkins
Endelig udkommer den hypede ’domestic-noir’-roman om en kvinde, der ser noget fra toget på sin sædvanlige morgenrejse. Men vil politiet tro hende? Er hun i det hele taget et pålideligt vidne? Temaet er bl.a kendt fra ’Afgang 4.50 fra Paddington’ af Agatha Christie og Hitchcock-filmen ”Skjulte øjne” (Rear Window, 1954) med James Stewart og Grace Kelly.
’Kvinden i toget’ er ifølge forlaget verdens hurtigst sælgende debutbog.
Udkommer 24. september på Gyldendal
Min mormor hilser og siger undskyld af Fredrik Backman
Forlaget skriver: Med enestående komisk træfsikkerhed og bankende hjerte fortæller Fredrik Backman en historie om at miste en, man elsker, og om bid for bid at komme under huden på dem, man bor dør om dør med, og dem, man elsker allermest.
Udkommer 30. september på People’s Press
Andet af interesse:
Dissidentparken af Jonathan Lethem. Udkommer 15. september på Klim
Lotus Blues af Kristina Ohlsson. Udkommer 18. september på Modtryk. (Krimi)
På terrassen i mørket af Hanne Ørstavik. Udkommer 22. september på Gyldendal
Den tomme trone af Bernard Cornwell. Udkommer 24. september på Lindhardt & Ringhof (8. del af serien om Uthred)
Udkigstårnet af Elisabeth Harrower. Udkommer 28. september på Lindhardt & Ringhof
Interessante genudgivelser
Solen går sin gang af Ernest Hemingway. Debutroman fra 1926
Genudgives 1. september på Lindhardt & Ringhof
Postbuddet ringer altid to gange af James M. Cain. Debutroman fra 1934
Genudgives 1. september på Lindhardt & Ringhof
Samlede noveller af Tove Ditlevsen.
Indeholder: ‘Den fulde frihed’ (1946), ‘Dommeren’ (1948), ‘Paraplyen’ (1952) og ‘Den onde lykke’ (1963)
Udkommer 14. september på Gyldendal
Ansigterne af Tove Ditlevsen. 1. udgave 1968
Genudgives 30. september på Gyldendal
Oktober måneds oversigt publiceres ca 1. oktober
Indlægget blev bragt først i min blog, Bøgernes labyrint - med forsider
Vi er gået ind i den første efterårsmåned og den første bogmåned. Forlagene har ikke holdt sig tilbage – der er noget for enhver smag.
Jeg ved ikke om der er nogen highligths. Den meget hypede domestic-noir ‘Kvinden i toget’ af Paula Hawkins rammer de danske boghandlere sidst på måneden, Murakami udgiver en novellesamling og Nesbø en nordnorsk thriller.
Blandt danske udgivelser ser man et par debutanter, samt nyt fra en række etablerede forfattere, fx Ib Michael, Leif Davidsen, Bent Haller og Ida Jessen.
Oplysninger, herunder udgivelsesdato, stammer fra saxo.com og forlagenes hjemmesider
Udvalget er udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud.
Jeg er overbevist om at jeg har overset flere interessante ting, så indlægget bliver nok opdateret i månedens løb.
Opsamling fra August
Forlaget Tiderne Skifter sneg sig i al hemmelighed til at udgive en række interessante bøger i august, der ikke blev mindre interessante af at deres forfattere optrådte på Louisiana Literature.
Ærgerligt at de ikke kunne komme med i blogindlægget for august, hvor de ville have fået omfattende omtale i stedet for blot at blive nævnt her:
Nora Webster af Colm Toíbín. 14. august.
Lenins kys af Yan Lanke. 14. august
Man skal holde meget af mænd af Marie Darrieussecq. 15. august
Begge dele af Ali Smith. 15. august
Kald mig Frank af Richard Ford. 15. august
Ligeledes har Basilisk i august beriget os med en debutnovellesamling, ‘Fjer’ af Ursula Scavenius (14. august) og romanen ‘Mado’ af Hanne Højgaard Viemose (18. august), som er en selvstændig fortsættelse af Hannah.
6. august udgav Vandkunsten ‘Indigo’ af Clemens J. Setz, ‘Nummer Ét, eller – I andre muligheders haver’ af Ljudmila Petrusjevskaja, ‘Desertøren’ af Asef Soltanzadeh og ‘Venskabets historie’ af Michael Roes.
DANSKE UDGIVELSER
Det man husker af Bent Haller
En gang imellem kommer der nyt fra Bent Haller, og det bør man lægge mærke til. Forlaget skriver at bogen er Bent Hallers selvportræt og et unikt indblik i den private forfatter bag nogle af Danmarks mest populære børne- og ungdomsbøger. For egen regning vil jeg tilføje at hans voksenbøger også er værd at bruge tid på, fx ’Rakkerpakhuset’ (2008) og senest ’Fuldmånen stille sejler’ (2011)
Udkommer 4. september på Lindhardt & Ringhof
Lejligheder af Ditte Steensballe
Forlaget: Der findes menneskelige møder, der gør så stort indtryk på én, umærkeligt gror det fast. Man kan velsagtens ane det, mens det sker, men først senere ved man, at det var det, der skete.
Bogens fortæller, Ditte, flytter i løbet af otte måneder 17 gange, til og fra venners lejligheder. Alt imens udspilles en kærlighedshistorie. Bogen begynder ved den første euforiske lykke hen over små, umærkelige krisetegn og frem til den uafvendelige slutning.
Ditte er bogens forfatter, Ditte Steensballe, men i en yngre udgave. Jakob er forfatteren Jakob Ejersbo, der ved forholdets begyndelse netop havde udgivet romanen ‘Nordkraft’.
Udkommer 4. september på People’s Press
Ming af Bjørn Rasmussen
Efter to romaner præsenterer Bjørn Rasmussen sin første digtsamling, hvor han påkalder sin afdøde far.
Udkommer 4. september på Gyldendal
Velkommen til mit mareridt af Susanne Staun
Kvinde møder mand, hun er velbegavet og i gang med en uddannelse, han er rig, charmerende, forførende – og stærk. Han bliver hendes skæbne, for han er en af de charmerende psykopater. Susanne Staun er tilbage med hvad der ligner en meget uhyggelig bog.
Udkommer 10. september på People’s Press
En ny tid af Ida Jessen.
Dagbogsroman om en kvinde, der ser tilbage på sit liv i Thyregod i begyndelsen af forrige århundrede. Hendes mand ligger for døden, og hun skal nu se fremad.
Udkommer 21. september på Gyldendal
Skrivning for begyndere af Pablo Llambías.
Jeg plejer ikke at gøre opmærksom på faglitteratur her i indlæggene, men netop denne, tænkte jeg, kunne være interessant. Pablo Llambías, rektor på Forfatterskolen 2009-2015, reflekterer over litteraturens virkemidler.
Udkommer 21. september på Gyldendal.
Jeg kan ikke hjælpe dig med dine problemer af Johan Davidsen.
Debutroman. Denne lange titel med det deprimerende budskab dækker over en samling tekster om det svære liv. Forlaget: Der tegnes et både desperat og underspillet generationsportræt
Udkommer 22. september på Gyldendal.
Min ukendte bror af Niels Lyngsø
En udviklingsroman, hvor vi møder Danmark fra 1970’erne til i dag.
Udkommer 24. september på Gyldendal
Drengen fra Godhavn af Ole Tornbjerg
Ole Tornbjerg, der hidtil har dannet kriminelt makkerpar med sin ægteviede Jeanette Øbro, debuterer som soloforfatter med en roman om drengehjemmet Godhavn, bygget på virkelige hændelser i 1960’erne. Da 13-årige Kalle pludselig anbringes på drengehjemmet, opdager han at livet kan være grumt.
Udkommer 24. september på Politikens Forlag
Andet af interesse:
Hjertets dannelse af Erling Jepsen. Udkommer 1. september på Gyldendal
Mere endnu af Knud Sørensen. Udkommer 16. september på Gyldendal (Digte)
De tavse vidner af Marianne Jørgensen. Udkommer 17. september på Hovedland
En anden sol af Ib Michael. Udkommer 18. september på Gyldendal
Titlen i Paradis af Nicolaj Stochholm. Udkommer 22. september på Gyldendal
Sent af Anne Marie Ejrnæs. Udkommer 23. september på Gyldendal
Hesteæderne 3 af Tomas Boberg. Udkommer 25. september på Gyldendal (Digte)
Adams forbandelse af Robert Zola Christensen. Udkommer 28. september på Gyldendal (Krimi)
OVERSATTE TITLER
I den sidste regn af Janesh Vaidye.
Smuk og poetisk roman fra Sydindien. Forlaget skriver: Bogen er gennemsyret af magiske og medrivende beretninger om menneskene i den lille smukke kystby i det sydlige Indien. Gennem det poetiske sprog og en intelligent, udfordrende tilgang udforskes en landsbys traditioner og tro og deres indflydelse på menneskers liv. Det er en stærk og farvestrålende skildring af en barndom, men også en roman om livsvisdom og kærlighed – til livet og til mennesker, selv efter døden.
Udkommer 1. september på Turbine-forlaget
Den irakiske Kristus af Hassan Blasim
Noveller. En soldat med evnen til at se ind i fremtiden presses af en oprører til den ultimative terrorhandling … Under flugten fra et røveri falder en butiksindehaver fra Bagdad ned i et dybt hul, på hvis bund han møder en djinn og liget af en soldat fra en helt anden krig … (forlaget).
Forlaget med de smukke bøger, Vandkunsten, udgiver fra tid til anden skønlitteratur, der absolut ikke er mainstream. Her bliver vi præsenteret for en irakisk forfatter, bosiddende i Finland siden 2004. Han har modtaget flere PEN-priser og er af The Guardian beskrevet som “den måske største nulevende forfatter til arabisk fiktion.” ‘Den irakiske Kristus’ udkom på et engelsk forlag i 2013 og modtog året efter The Independent Foreign Fiction Prize. Den novellesamling skal læses.
Udkommer 3. september på Vandkunsten
Enhver lighed af Reneé Knight.
Genren ”domestic Noir” er vist kommet for at blive. I ’Enhver lighed’ begynder en kvinde at læse en roman og bliver med stigende rædsel, at romanen handler om hende og hendes dybeste hemmeligheder. Forlaget skriver: en roman om hemmeligheder, fortielser, hævnlyst, skyld og uskyld og om den høje pris vi betaler, når vi forsøger at skjule sandheden.
Udkommer 3. september på Hr. Ferdinand
Shotgun lovesongs af Nickolas Butler.
Leland er blevet stjerne på indierockens himmel. Det betyder ikke at han svigter sine gamle venner hjemme på landet i Wisconsin. Men kan venskaberne holde?
Udkommer 3. september på Klim
Mænd uden kvinder af Haruki Murakami
Syv noveller om den svære kærlighed. Men de er skrevet af Murakami, der som altid bevæger sig mellem det realistiske og det groteske.
Udkommer 8. september på Klim
Kew Gardens. Samlede fortællinger af Virginia Woolf
En af det tyvende århundredes store litterære figurer, Virginia Woolfs samlede noveller udkommer første gang på dansk.
Udkommer 10. september på Vandkunsten
Lad ulvene komme af Carol Rifka Brunt
Da 14-årige Junes onkel, gudfar, bedste ven og fortrolige i 1987 dør af en sygdom, som hendes mor ikke vil tale om, er hun helt lost. Bogen er blevet rost til skyerne og udnævnt til en af årets bedste bøger i bl.a. Wall Street Journal og Bookpage. Den henvender sig både til unge og voksne, og det er meget sandsynligt at jeg vil give den en chance.
Udkommer 11. september på Lindhardt & Ringhof
Hjertetid – en brevveksling af Ingeborg Bachmann og Paul Celan
De to digtere mødtes i Wien i 1948, forelskede sig, men kunne ikke leve sammen. ‘Hjertetid’ er deres brevveksling, inkl. digte, som ikke tidligere er oversat til dansk.
Forlaget: Deres breve viser to mennesker, som elskede og som sårede hinanden, som havde brug for hinanden, men ikke kunne leve sammen. Gennem næsten tyve år kæmpede de for at få den andens kærlighed og venskab gennem en ordstrøm, der hele tiden gik nye dramatiske veje. Hver af disse faser fik sit eget ansigt, sin særlige tone, sine temaer, sine håb, sin dynamik og sin tavshed
Udkommer 15. september på Vandkunsten
Den begravede kæmpe af Kazuo Ishiguro
Siden den fantastiske film, ’Resten af dagen’ med Emma Thompson og og den tilsvarende fremragende bog af samme navn af Kazuo Ishiguro har jeg haft en svaghed for forfatteren. Han er helt speciel. Denne bog foregår i tiden lige efter Kong Arthurs død, men der er vist ikke mange ædle riddere at finde. Ifølge forlaget en grusom og bevægende historie om hukommelsestab, kærlighed, hævn og krig.
Udkommer 15. september på Gyldendal
Levende begravet af Sadeq Hedayat
Skæbnefortællinger om fremmedgørelse og afmagt. Iraks store digter (1903-1951) skrev novellerne i ‘Levende begravet’ i 1920’erne, hvor han studerede i Paris.
Vi kan ikke takke forlaget Vandkunsten nok for at give os indsigt i den kultur, vore nye naboer har med i bagagen.
Udkommer 17. september på Vandkunsten
De 18 bedste af Kjell Askildsen
Den eminente novelleforfatter, Kjell Askildsen, har udvalgt de 18 noveller, han selv mener er de bedste. Så det skal nok være godt.
”Der er gode forfattere i Norge og nogle få rigtig gode – og så er der Kjell Askildsen. For mig er han i en klasse for sig” – Linn Ullmann
Udkommer 21. september på Gyldendal
Purity af Jonathan Franzen
Der er delte meninger om Franzens nyeste udgivelse, der har været ventet med spænding. Politikens anmelder var begejstret, men i udlandet er modtagelsen mere broget. Han har litterært blandet sin sædvanlige realisme med drømmeagtige undertoner. Ifølge forlaget er det en episk slægtsroman om familie-, stats- og forretningshemmeligheder, der forbinder og påvirker mennesker på uforudsete måder
Udkommer 22. september på Gyldendal
Midnatssol af Jo Nesbø
En ny Nesbø, også denne gang uden Harry Hole. En hitman er flygtet til den yderste norske sommernat, fordi han har kvajet sig. Her møder han en søn og hans mor.
Udkommer 25. september på Modtryk
Kvinden i toget af Paula Hawkins
Endelig udkommer den hypede ’domestic-noir’-roman om en kvinde, der ser noget fra toget på sin sædvanlige morgenrejse. Men vil politiet tro hende? Er hun i det hele taget et pålideligt vidne? Temaet er bl.a kendt fra ’Afgang 4.50 fra Paddington’ af Agatha Christie og Hitchcock-filmen ”Skjulte øjne” (Rear Window, 1954) med James Stewart og Grace Kelly.
’Kvinden i toget’ er ifølge forlaget verdens hurtigst sælgende debutbog.
Udkommer 24. september på Gyldendal
Min mormor hilser og siger undskyld af Fredrik Backman
Forlaget skriver: Med enestående komisk træfsikkerhed og bankende hjerte fortæller Fredrik Backman en historie om at miste en, man elsker, og om bid for bid at komme under huden på dem, man bor dør om dør med, og dem, man elsker allermest.
Udkommer 30. september på People’s Press
Andet af interesse:
Dissidentparken af Jonathan Lethem. Udkommer 15. september på Klim
Lotus Blues af Kristina Ohlsson. Udkommer 18. september på Modtryk. (Krimi)
På terrassen i mørket af Hanne Ørstavik. Udkommer 22. september på Gyldendal
Den tomme trone af Bernard Cornwell. Udkommer 24. september på Lindhardt & Ringhof (8. del af serien om Uthred)
Udkigstårnet af Elisabeth Harrower. Udkommer 28. september på Lindhardt & Ringhof
Interessante genudgivelser
Solen går sin gang af Ernest Hemingway. Debutroman fra 1926
Genudgives 1. september på Lindhardt & Ringhof
Postbuddet ringer altid to gange af James M. Cain. Debutroman fra 1934
Genudgives 1. september på Lindhardt & Ringhof
Samlede noveller af Tove Ditlevsen.
Indeholder: ‘Den fulde frihed’ (1946), ‘Dommeren’ (1948), ‘Paraplyen’ (1952) og ‘Den onde lykke’ (1963)
Udkommer 14. september på Gyldendal
Ansigterne af Tove Ditlevsen. 1. udgave 1968
Genudgives 30. september på Gyldendal
Oktober måneds oversigt publiceres ca 1. oktober
Indlægget blev bragt først i min blog, Bøgernes labyrint - med forsider
Kommentarer