Bog

Elizabeth er forsvundet

Af (
2015
)

Anmeldelse

Elizabeth er forsvundet af Emma Healey

25 aug.15

Gennemført og fascinerende roman om demens set indefra, der i sig selv er rørende og interessant læsning, og som endda løftes lidt ekstra af et diskret krimiplot.

Maud er en ældre dame, der bor for sig selv. Hun er ved at forsvinde ind i demensens tåger, men ved hjælp af huskesedler og daglig hjælp fra hjemmehjælpere og familie klarer hun sig nogenlunde igennem dagene. Men noget er helt forkert og bliver ved med at poppe op i hendes bevidsthed; hvor er hendes veninde Elizabeth? Maud er ret sikker på, at hun er forsvundet på mere eller mindre mystisk vis. Omverdenen er dog ikke til megen hjælp, så hun påbegynder sin egen – til tider pudsige – eftersøgning.

Fra første side bliver man suget ind i Mauds umiddelbart lille verden, hvor begrænsningerne er mange. Men sindets veje er uransagelige, og mens Maud ikke kan huske, hvad hun snakkede om for to minutter siden, så dukker der masser af minder op fra en barndom og ungdom i krigens og efterkrigstidens England. Det gør, at der breder sig en spændende, bevægende og underholdende skæbnefortælling ud. Man kan ikke undgå at føle et lille stik i hjertet, når man læser om den unge Maud, der drømmer om fremtiden – der jo blandt andet byder på den nutid, vi møder. Det er fascinerende, hvordan forfatteren formår at tegne et realistisk og rørende billede af en hjerne i forfald, man føler klaustrofobien og panikken, når Maud fornemmer, at hendes liv og minder glider fra hende. Og man kan ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, når hun mener at der er akut brug for en tur til købmanden efter æg. Selvom køleskabet indeholder op til flere bakker.  

Ud over at være et indblik i en dement kvindes verden, så er der også indlagt to krimispor, der hæver spændingskurven og skaber en form for suspense. For det første er der Mauds veninde, Elizabeth, der tilsyneladende er forsvundet fra jordens overflade. Man bølger lidt frem og tilbage imellem at tænke, at det er Mauds hullede hukommelse, der spiller hende et puds, eller at der rent faktisk må være sket noget af kriminel art. For det andet er der det med Mauds storesøster, Sukey. Hun forsvandt sporløst 70 år før Elizabeth, og teenageren Maud var iagttageren, der har set og hørt brudstykker, der samlet kan være med til at forklare Sukeys forsvinden.

Det er simpelthen ikke mindre end en gennemført og ualmindeligt velskrevet perle af en roman, der sine steder giver både gåsehud, bringer smil på læben og tårer i øjenkrogen. Årets bedste (og nok også eneste) demenskrimi og den varmeste anbefaling herfra! Et klart hit til læsekredsen.

Originally published by Britta Voergaard Poulsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
People'sPress
Oversætter
Ninna Brenøe
Faustnummer
51723511
Graphic
Steph von Reiswitz
ISBN
9788771378238
Antal sider
347

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer