Bog

The power of the dog

Af (
2022
)

Anmeldelse

The Power of the Dog

18 mar.22

Symbolladet roman er en ubarmhjertig og medrivende udforskning af giftig maskulinitet og egoisme. 

Rammerne i romanen er 1920’ernes Montana, hvor to brødre, Phil og George, driver en indbringende ranch. Brødrene sover i samme seng, og det har de har gjort i 35 år. Phil er en meget karismatisk mand, der kun har respekt for hårdt arbejde, til forskel fra sin stille bror, der ikke dømmer nogen.

Phil betragter den verden, der omgiver ham, med sikker arrogance og dyrker de gamle dyder, mens George ikke har brug for at dyrke nogen ting, men derimod lever sit stilfærdige liv og accepterer Phils måde at håndtere verden på. Da George pludseligt gifter sig med enken Rose, som har teenagesønnen Peter, bliver det tydeligt, hvor afhængig den ensomme og dysfunktionelle Phil er af sin stille bror.

Phil gør alt, hvad han kan for at chikanere og ydmyge Rose, og fordi sønnen Peter er en stille og feminin dreng, der elsker at lave papirblomster, bliver han et yndet mål for Phils ondskabsfulde bemærkninger. Lige indtil den dag hvor Peter viser, hvor sej han er. Fra den dag tager Phil ham med ud at ride i de afsidesliggende bakker og behandler ham med interesse og en form for respekt. Hjemme på gården er Rose begyndt at drikke på grund af Phils konstante terror.

Karaktererne i bogen er beskrevet med stor indlevelse og autenticitet. Den mærkelige og komplekse dynamik mellem brødrene udgør bogens vigtigste spor. Hvor George repræsenterer værdier som enkelthed og beskedenhed, er Phils karakter kraftfuld og selvhævdende. Da George vælger at gifte sig med Rose, viser han ikke kun en skjult længsel efter et andet liv. Han viser også, at han er velfunderet i nutiden modsat Phil, der er utrolig gammeldags og overlever ved at være observant på en beregnende måde.

Bogen er en poetisk fortælling om en massiv undertrykkelse, der fører til had. Kernen er de beskadigede karakterer, hvor nogle flytter skakbrikkerne for at sikre, at andre ikke opnår, hvad de ikke selv kan få, mens andres drivkraft er begær. Der er masser af underspillede, stærke følelser, sikre portrætter og præcise miljøskildringer i denne usædvanlige roman, som du også kan opleve på det store lærred.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Steffen Rayburn-Maarup
Faustnummer
62187018
ISBN
9788772047836
Antal sider
292

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred. Her begynder din dag i ly fra det våde vejr.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer