Bog

Knivens stemme

Af (
2018
)

Anmeldelse

Knivens stemme af Patrick Ness

13 aug.18

Fabelagtig fortællekunst fra en forrygende Patrick Ness, der med sin mageløse pen endnu engang fejer benene væk under læseren med en medrivende fortælling.

Todd er en måned fra sin fødselsdag, en måned fra at blive en mand, som alle andre i byen Prentisstown. I denne by kan alle høre hinandens tanker, som et konstant invaderende og buldrende tankemylder, der er umuligt at undslippe, selv flere kilometer væk. Her findes ingen hemmeligheder, intet privatliv, selv dyrene ekkoer med deres primitive instinkter og tankeliv. En dag hvor Todd har vovet sig ud i sumpen et stykke væk fra byen, gør han en besynderlig opdagelse. Stilhed. Da byens grufulde hemmelighed bliver afsløret for Todd, har han intet andet valg end at flygte, hvis han vil overleve. Men byens brutale mænd har ikke tænkt sig at lade ham slippe væk.

Fra klart og fint til dystert og brutalt – Patrick Ness er en kongeforfatter inden for young adult litteratur. Hans ypperlige skrivetalent twister moralske dilemmaer på måder, man umuligt kan forestille sig. Gang på gang demonstrerer han sit ufatteligt store forfatterpotentiale, der synes uudtømmeligt og ligger fuldt på højde med kultforfattere som Neil Gaiman og Stephen King.

’Knivens stemme’ er en både meget smuk og meget dyster roman. Barnets rene uskyld kontra voksenlivets tilsmudsede samvittighed er et tilbagevendende tema i forfatterens romaner, som ofte fortæller om den barske overgang fra barn til voksen. I denne bog er der tilsat grafiske elementer som en særlig visuel effekt, der forstærker og tydeliggør det tankemylder, som Todd kan høre overalt.

Jeg lægger mig fladt ned for Patrick Ness og overgiver mig fuldstændigt til hans guddommelige skrivekunst, som gang på gang får nakkehårene til at rejse sig af fryd, tårerne til at trille og harmen til at dirre. Gennem sine udgivelser har forfatteren med sikker hånd formået at kombinere magisk realisme, dystopi, bevidsthedsstrømme og science fiction med en skarp og næsten ubærlig realisme. Det er vanvittigt godt bedrevet og efterlader nogle helt unikke og uforglemmelige læseoplevelser.

Forhåbentlig er der ingen ende på Patrick Ness. Jeg håber inderligt, at vi får fornøjelsen af hans magiske pen og mageløse litteratur mange år endnu.

Bogdetaljer

Forlag
CarlsenPuls
Oversætter
Elisabeth Kiertzner
Faustnummer
54203624
ISBN
9788711699058
Antal sider
531

Interview

Fik du læst?

Tema

Årets bedste bøger 2021

Vi gør status over bogåret 2021 og præsenterer redaktionens bedste læseoplevelser, der rummer storslåede historiske og personlige skildringer og aktuel debat om køn, klima og kriser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer