Bog

Mere end det

Af (
2015
)

Anmeldelse

Mere end det af Patrick Ness

28 okt.15
AfArne Larsen
Skribent

Forfatteren står bag den helt fabelagtige ’Monster’, og sandelig om han ikke leverer endnu et mesterstykke med denne Young Adult roman med overtoner af cyperspace og science fiction.

Det vrimler med nye udgivelser indenfor den såkaldte Young Adult genre, men i virkeligheden er det kun ganske få af dem, der som denne historie i den grad tager pusten fra en.

Det overordnede tema om at få det bedste ud af livet, at der må være ”mere end det”, suppleres på fremragende vis af filosofiske betragtninger om kærlighed, vrede, ensomhed, mod og meget, meget mere. Lige fra starten af historien, hvor hovedpersonen dør, er man som læser indfanget af den utrolige og fantastisk spændende historie.

16-årige Seth vælger i starten af bogen at begå selvmord, fordi hans homoseksuelle forhold til vennen Gudmund er blevet afsløret. Seth ved, at han er død, men ikke desto mindre vågner han op i noget, han tror, er helvede. Selvom Seth og hans familie flyttede til Amerika 8 år tidligere, er han nu pludselig tilbage i barndommens hus i England, men dermed hører enhver lighed også op. Alt er øde og ødelagt, dækket af støv og med ukrudt voksende vildt overalt, og han er tilsyneladende alene. I sin søgen efter en forklaring på, hvad der foregår, møder Seth dog to andre unge, Tomasz og Regine, men også en mystisk sortklædt skikkelse i en kassevogn, som jagter dem.

Patrick Ness er om noget en gudsbenådet forfatter, som virkelig har ordene i sin magt, og han formår i den grad at opbygge en historie, som man simpelthen ikke kan slippe. Ligesom Seth ønsker man virkelig at finde ud af, hvad der egentlig foregår, og svaret, som naturligvis ikke skal røbes her, er både mageløst og tankevækkende.

Mening og baggrund åbenbares selvfølgelig hen ad vejen, men forfatteren har totalt styr på sin handling og sit plot og leder hele tiden læseren i nye retninger. Historien er forfriskende anderledes og bæres især oppe af en intenst opbygget spænding, men undervejs bliver der også plads til at kommentere på store emner som seksualitet, immigration, og race. Personskildringerne er fremragende, især Seth naturligvis, men egentlig også de to andre unge, som giver historien et velplaceret strejf af humor. En særdeles glimrende læseoplevelse, som man ikke sådan lige glemmer med det samme.

Originally published by Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Kina Bodenhoff
Faustnummer
51975790
ISBN
9788702177169
Antal sider
446

Interview

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser