Bog

Vi andre bor her bare

Af (
2016
)

Anmeldelse

Vi andre bor her bare af Patrick Ness

17 nov.16

Forfatteren bag den helt fabelagtige ’Monster’ udfordrer den traditionelle ungdomsroman med endnu en forfriskende anderledes historie.

Patrick Ness er en gudsbenådet forfatter, men både denne roman og hans forrige kan med rette betegnes som temmelig besynderlige. Den satiriske ungdomsroman er på den ene side en fin og velskrevet skildring af unge mennesker på vej til at blive voksne, og på den anden side en fantasy om kampen mellem det gode og det onde. Ikke helt vellykket denne gang, men så absolut interessant og værd at læse.

Mikey er en amerikansk teenager, som er lige ved at være færdig med gymnasiet. Han har haft sit at slås med, og det har hans jævnaldrende søster Mel også. Mikey lider af tvangstanker, og Mel har lidt af alvorlige spiseforstyrrelser. Et normalt familieliv har de ikke haft med en fraværende politikermor og en fordrukken far. Kun den elskede lillesøster, Meredith, synes helt normal.

De to jævnaldrende søskende klarer sig dog udmærket sammen med Mikey gode ven, Jared, som er bøsse og har guddommelige egenskaber - altså rigtige gudeegenskaber, hvor han kan heale og tilbedes af pumaer. Der er også Henna, som Mikey længe har været forelsket.

Det eneste Mikey ønsker sig, er at bestå sin eksamen, gå til gallafesten, og måske endelig få taget sig sammen til at erklære sine følelser for Henna. Stort set altså almindelige teenageproblemer, hvis det ikke lige var for de mange jævnaldrende, der forsvinder, vampyrerne og zombierne, de underlige blå lys, og ting der sprænger i luften.

Romanen er delt i to historier: Den almindelige skildring af Mikey og hans problemer og en fantasyhistorie, som kort indleder hvert kapitel, om pigen Satchel og ”De udødelige”.

De to historier smelter sammen til sidst, men lige netop på dette punkt går det galt for forfatteren.

Sammenhængen bliver ikke forklaret ordentligt, og man sidder underligt uforløst tilbage.

Til gengæld er beskrivelserne af Mikey og hans venner helt forrygende og viser om noget, hvor god en forfatter Ness er. Personskildringerne er nemlig fremragende, især af Mikey, men også af de andre unge, som giver historien et velplaceret strejf af humor.

Historien er alt i alt en forfriskende fornyelse af ungdomsbogen, og den er, trods de ovennævnte indvendinger, svær at lægge fra sig.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Elisabeth Kiertzner
Faustnummer
52710391
ISBN
9788702201796
Antal sider
264

Interview

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer