Bog

Den rustne verden - flugten fra Danmark

Af (
2019
)

Anmeldelse

Den rustne verden - flugten fra Danmark af Adam O.

18 nov.19

Adam O romandebuterer med dystopisk klimaroman, der i kraft af den velfortalte og vigtige historie bringer læseren ud i alle hjørner af følelsesregistret.

Bogens hovedpersoner er de fire søskende Lærke, Peter, Bowie og Ramona, som bor på Grønland sammen med deres forældre. Den yngste går i 0. klasse, og den ældste går i 8. klasse. Danmark er evakueret, og danskerne lever som flygtninge under en gigantisk kuppel af plexiglas. Danmark fungerer nu som losseplads, og beboerne er forskellige skrottede robotter, hvor mange af dem stadig udfører deres almindelige funktioner.

Da børnenes forældre fortæller dem, at de ikke kan komme på besøg hos deres bedstefar i Malmø som lovet, beslutter de fire søskende sig for at tage af sted alligevel uden forældre. Men deres fly styrter ned i Danmark, som nu er dækket af plastik og andet affald. De finder ud af, at de er havnet i byen Aarhus, hvor der er masser af de såkaldte nedkastningszoner, hvor der dagligt smides affald ud fra ubemandede fly, så alt er dækket af enorme affaldsbjerge.

Her midt i skrammel og skrot møder de den kasserede minerobot, som de døber ’Skrot’, fordi det er skrevet med maling hen over dens ansigt. ’Skrot’ indeholder dog mange flere følelser end de fleste mennesker. Hans bedste venner er en lille flok snegle, som han passer på, og som lindrer hans ensomhed. På hans skuldre rejser børnene mod Malmø og op til deres bedstefar. Og det bliver en tur, hvor de alle finder ud af, hvor frygtelige mennesker kan være. Men også en tur, hvor de lærer en masse om sig selv.

Adam O. er oprindelig tegneserietegner og har selv tegnet de helt forrygende tegneserieagtige illustrationer, som man kan nyde imellem kapitlerne. Det er en bog, der fik mig til at frydes over godheden, børnene møder, og samtidig hulke højt over det modsatte, som da jeg som ret ung læste bogen ’Lassie’ og troede, det var en hyggelig bog om den fine collie og dens familie.

'Den rustne verden' rammer mig lige i hjertet, fordi den handler om de rigtig vigtige ting som venskab, kærlighed, klimaet og at ville gøre alt for det, man tror på. Alt sammen i en virkelig velskrevet kontekst med de mest formidable illustrationer. Læs den gerne sammen, så alle, børn som voksne, bliver husket på, hvorfor vi skal være gode og passe på verden og hinanden.

Bogdetaljer

Forlag
Høst
Faustnummer
46152123
ISBN
9788763859813
Antal sider
161

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer