Anmeldelse
Klimaklog : forstå klimakrisen og lær at leve klimavenligt af Lars Henrik Aagaard
- Log ind for at skrive kommentarer
Bogen giver værktøjer og idéer til, hvordan vi kan leve klimavenligt. At være klimaklog er første trin i processen.
'Klimaklog' afdækker forskellige elementer i forbindelse med klimakrisen. Selvom bogen omhandler et meget alvorligt emne, er der ingen, der anklages undervejs, og forfatteren skriver, at man ikke ved, hvilke påvirkninger, der er naturlige og hvilke, der er menneskeskabte. Han taler om balancen i forhold til. klodens økosystem som at forestille sig at sidde på en vippe, og hvis man har prøvet det, ved man, hvor lidt der skal til, før den tipper. Materialet er formidlet på en god, løsningsorienteret måde, der giver læseren håb for fremtiden og tager toppen af klimaangsten.
Første kapitel handler om problemet: Hvad betyder global opvarmning, og hvordan er det opstået? Her kan man læse om vandets livsvigtige betydning for alt liv på kloden, om drivhuseffekten, den varme vi mennesker producerer, de største CO2-udledere, men også om de naturlige klimaforandringer.
Andet kapitel handler om følgerne: Hvad den ekstra varme har af betydning for kloden. At det lige nu bliver varmere verden over med en fart, som vi aldrig før har oplevet. Hvilken betydning det har for havisen, kysterne og resten af naturen, og hvordan klimaforandringerne er medvirkende til store orkaner og skybrud. Det hele fortalt med interessante og forståelige forklaringer. F.eks. faldt der i København under et skybrud i 2011 135 mm regn, som svarer til 135 l, 14 spandfulde, på hver eneste m2! I 2018 fik vi derimod nærmest ingen regn, og verden blev samme år raseret af enorme brande, der kostede mange menneske- og dyreliv. Man kan læse, at fordi der i Afrika er mangel på vand, forsøger folk at flygte til Europa, og at der nu er opstået et nyt begreb, klimaflygtninge. Man får også at vide, at af alle pattedyr på land udgøres 96 % af menneskets husdyr og 70 % af alle fugle i verden udgøres af fjerkræ til mennesker!
Bogen indeholder kke kun triste facts, den fortæller også om, hvordan menneskers levealder er steget, at mange mennesker nu får en uddannelse og mange oplever en større frihed end nogensinde, men at mange af disse goder desværre er opstået på baggrund af, at planeten er gået fra at være dyrenes til menneskenes planet.
Tredje kapitel fortæller om de løsninger, der er; om klimaaftaler, globalt arbejde, nye miljøvenlige måder at producere på, men også om, hvad du selv kan gøre. Og det er slet ikke så lidt.
Forfatter Lars Henrik Aaggard er videnskabsjournalist hos Berlingske bl.a. med speciale i klima og naturkatastrofer. Han er Berlingskes quizmaster og skriver om lørdagen klummen ’Videnskabet’ og har desuden udgivet flere bøger. Bogen er i kategorien populærvidenskabelig faglitteratur og henvender sig til unge fra ca. 15 år.
Brugernes anmeldelser