Bog

Sådan ændrer vi alt : så intet bliver som før

Af (
2021
)

Anmeldelse

Sådan ændrer vi alt : så intet bliver som før

17 nov.21

Klimakrisen forklaret til bunds af journalisten Naomi Klein, der her henvender sig til unge, der føler sig magtesløse overfor de udfordringer, menneskeheden står overfor.

Naomi Kleins engagement er smittende; hun opfordrer til handling og giver sågar en opskrift på, hvordan man kan blive en del af den verdensomspændende bevægelse, der kæmper mod klimaforandringerne og for en bedre fremtid. En inspirerende bog, der trods sin alvor efterlader læseren håbefuld.

Tanken om klimaforandringerne er uhyggelig, og nogle gange har man mest lyst til at lukke øjnene for, hvad der sker. Men man behøver ikke at føle sig magtesløs, og det er pointen med hele denne bog af den respekterede journalist Naomi Klein. Bogen handler mest af alt om håb og kampgejst, og den er en kærlig opfordring til unge, der er interesserede at gøre noget aktivt.

Naomi Klein har styr på sine facts, og hun kan derfor se og belyse de store sammenhænge, der nogle gange bliver svære at få øje på, når man står midt i en orkanens øje. Bogen indeholder utroligt megen historisk viden og er værd at læse alene for hendes forklaring af baggrunden for den ekstraktivisme, vi som civilisation er endt med at være afhængig af. Her trækker hun på store filosoffer som Francis Bacon, John Locke og "Descartes for at sætte ord på udviklingen af menneskets forhold til naturen. Men bogens allervigtigste afsnit er det, hun kalder "En værktøjskasse for unge aktivister". Hvis man som læser føler en lyst til at gøre noget for at bidrage positivt til en løsning på klimakrisen, er det her, man får at vide præcis hvordan. Det er et vigtigt afsnit, fordi problemet er så stort, at man som enkeltperson kan føle sig usynlig og magtesløs, især hvis man er ung og hverken har stemmeret eller penge.

Opskriften på, hvordan et helt almindeligt menneske kan gøre en forskel og være en del af noget større, nemlig af den bevægelse, der kæmper for en bedre verden for alle mennesker, er pointen med hele bogen. For klimakrisen er ikke bare en uundgåelig katastrofe, som vi bare kan sidde med hænderne i skødet og vente forfærdede på. Som med en enhver anden krise følger der også en mulighed for forandring og for at rydde op og tænke nyt. Fremtiden er ikke skæbnebestemt, og historien viser heldigvis, at det er muligt at ændre kurs. Det kræver handling, og unge mennesker som for eksempel Greta Thunberg viser et engagement og en vilje til at kæmpe for en bedre fremtid, der kan inspirere andre unge.

Naomi Kleins bog er en invitation til at være en del af denne ungdomsbevægelse. Samtidig fortæller hun også, hvordan klimakrisen hænger sammen med andre sager som økonomisk ulighed og racisme, og at man således som aktivist ikke nødvendigvis behøver at vælge en sag frem for en anden. Med sin vidensbaserede gennemgang af baggrunden for den katastrofe, planeten er på vej imod, tænder forfatteren en retfærdig vrede og et håb, der forhåbentlig kan blive en del af en større bevægelse, der kan råbe de politikere og selskaber op, der har magten til at skabe de store forandringer. 

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Ninna Brenøe
Faustnummer
61535608
ISBN
9788772046549
Antal sider
304

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer