Dansk skønlitteratur i 1960’erne udviser et meget broget billede, idet der på mange måder var tale om et afgørende brud med efterkrigslitteraturens æstetiske normer og kunstopfattelse overhovedet. Men disse holdtes alligevel samtidig i hævd af en række digtere og forfattere, især de såkaldte hereticanere (omkring tidsskriftet Heretica, 1948-53).
Bøger af Leif Panduro
De uanstændige
Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der er blevet trætte af normaliteten og hverdagens trivialitet. 'De uanstændige' er ingen undtagelse.
Originaludgave:…
Læs mere
Rend mig i traditionerne
Originaludgave: 1958Humoristisk skildring af de unges modsætningsforhold til den ældre generation
Læs mere
Dansk litteratur fra 1970-1979
Analyser fra 1970-1979
Svantes viser
Svantes viser er en lille roman, der på én og samme gang gengiver de folkekære viser og samtidig fortæller om Benny Andersens venskab med den opdigtede viseskriver Svante.
Læs mere
Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk
Vita Andersen debuterede i 1977 med digtsamlingen 'Tryghedsnarkomaner', som er en af Danmarks mest solgte digtsamlinger.
Originalværk: 1977
Læs mere
Kærestesorg
Digte om forelskelse og kærlighed, set under alle mulige forskellige synsvinkler
Læs mere
Bevisets stilling
En taxachauffør i en dansk provinsby anklages for mord, og skønt politiet frafalder anklagen, bliver hans tilværelse ødelagt
Læs mere
Eline Bessers læretid
Roman fra århundredskiftet om en tjenestepiges bevidstgørelse om sin køns- og klasseundertrykkelse
Læs mere
Creme fraiche
Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton.
Originaludgave: 1978
Læs mere
Salthandlerskens hus
Originaludgave: 1972
Beretning om Cecil Bødkers tre måneders ophold i en etiopisk bjerglandsby hos en enke med ni børn og om to af salthandlerskens døtres senere optagelse i Cecil…
Læs mere
En fridag til fru Larsen
En specialiseret beskrivelse af, hvordan almindelige menneskers liv og psyke påvirkes af de sociale vilkår og omgivelser.
Læs mere
Vilhelms værelse
Indædt had og lidenskabelig kærlighed går hånd i hånd. Evigt unge Tove Ditlevsen skriver i 1975 om kærlighedens kvaler i sin sidste roman, den hudløse ’Vilhelms værelse’.
Læs mere
Hvad tænkte egentlig Arendse?
Om Ursulas daglige trummerum med to små børn i et ungt ægteskab i en forstads-soveby
Læs mere
Victoria og verdensrevolutionen
Roman om revolutionen i et fiktivt sydamerikansk land. Hovedpersonen Victoria følges fra de revolutionære gruppers start over magtovertagelsen til opbygningen af de nye samfund
Læs mere
Visse hensyn
Originaludgave: 1973Roman fra 50'ernes Danmark om fem søskende i alderen 11-21 år, deres kærlighedsoplevelser, og de erfaringer, de efterhånden gør.Samhørende: Visse hensyn ; Faste…
Læs mere
Anarkotika
Peter Laugesen skriver i traditionen efter 50’ernes amerikanske beat-digtere - hurtig, direkte og spontan. 'Anarkotika' er hans 12. digtsamling siden debuten i…
Læs mere
Tilbage til Anholt
Jonas rejser til Anholt for at opklare sin bedstefars død i 1903, men søger samtidig at finde tilbage til det oprindelige i sig selv
Læs mere
Tugt og utugt i mellemtiden
I murstensromanen 'Tugt og utugt i mellemtiden' kulminerer Svend Åge Madsens erfaringer og tendenser, som kendetegner udviklingen i Madsens…
Læs mere
Kritik af tavsheden
Kritik af tavsheden udgivet 1974 er en af de vigtigste politiske digtsamlinger fra 70’erne og fasttømrer Malinowski som en digter med en skarp sans for sprog og…
Læs mere
Fodboldenglen
Med Fodboldenglen skaffede Hans-Jørgen Nielsen sig en betydelig plads i den folkelige, danske litteratur. Bogen opnåede høje salgstal og flere betegnede den som 70’ernes…
Læs mere
Argumenter for benådning
Peter Seeberg mestrede om nogen at skrive både med humor, alvor og overbærenhed om det alment menneskelige. Det er stor fortællekunst i et tidløst univers.
Originaludgave: 1976
Læs mere
Medløberen
Den 40-årige skilsmisseadvokat og fodboldentusiast, Holger Mikkelsen fortæller sin spændende livshistorie til veninden Bente, hvorved han belyser væsentlige sider af sport,…
Læs mere
Livets hastighed
I 'Livets hastighed' demonstrerer 20-årige Strunge en sproglig virtuositet og iscenesætter sig selv som et nyt navn på den danske litterære scene.
Originaludgave: 1978
Læs mere
Baby
Kirsten Thorups romandebut er karakteristisk både for forfatterskabet og for udviklingen af romanprosaen i kølvandet på de forgående årtiers modernistiske…
Læs mere
Vinterbørn
Dea Trier Mørchs roman 'Vinterbørn' tegner et realistisk og stærkt samfundbillede af 1970’erne set fra vidt forskellige kvinders synsvinkler.
Originaludgave: 1976
Læs mere
Vangede billeder
En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan begynde her, hvor læseren møder det miljø, forfatteren voksede op i og senere ud af.
Oprindelig udgivet: 1975
Læs mere
Arbejdssky
Arbejdssky er ikke til at komme udenom, dels som et hovedværk i 70’ernes litterære samfundskritik, dels som en mursten i et forfatterskab, der tæller både romaner og tv-…
Læs mere
Dansk litteratur fra 1960-1960
Analyser fra 1960-1969
Tænk på et tal
Kassereren i en bank får mistanke om, at et bankkup er forestående. Den dag det sker, har han sin plan klar
Læs mere
Øjet
Cecil Bødkers 'Øjet' ser en moderne virkelighed, der veksler mellem konkret sanselighed og abstrakt refleksion. Gennem øjet viser hun samtidig, hvordan individet reagerer, når…
Læs mere
det
'Det' er en poetisk petriskål, der viser os, hvordan sproget af sig selv skaber hele verdener.
Originaludgave 1969
Læs mere
Ansigterne
I Ansigterne bevæger Tove Ditlevsen sig på kanten af virkeligheden i en blanding mellem barsk socialrealisme og blid poetisk følsomhed.
Læs mere
Det lykkelige Arabien
Originaludgave: 1962Skildring af fem danske videnskabsmænds, bl.a. Carsten Niebuhrs, tragiske ekspedition til Yemen 1761-1767.
Læs mere
Det gode håb
William Heinesen er Færøernes største forfatter. Den historiske brevroman 'Det gode håb', som skildrer den menneskelige tolerance er et af forfatterskabets…
Læs mere
Min elskede
Sven Holm udfolder en central tematik i modernistisk litteratur. I 'Min elskede' kredser han om fremmedgørelsen i samfundet.
Læs mere
Turbo
Hvad vi forbinder med ordet turbo er fart, og inspireret af rockmusikeren Jimi Hendrix er farten netop det bærende element i Per Højholts sprogligt legende og betydningsforskydende…
Læs mere
Poetomatic
Ivan Malinowski skrev sig ind i og skal forstås på baggrund af en modernistisk tradition, hvor sproget er et af de vigtigste forståelseselementer. Det…
Læs mere
De uanstændige
Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der er blevet trætte af normaliteten og hverdagens trivialitet. 'De uanstændige' er ingen undtagelse.
Originaludgave:…
Læs mere
Amagerdigte
Klaus Rifbjergs erindringer fra opvæksten på Amager har været en tilsyneladende uudtømmelig kilde til inspiration i forfatterskabets vekseldrift mellem erindring,…
Læs mere
Konfrontation
Digtsamlingen 'Konfrontation' fra 1960 blev det værk, der for alvor placerede Rifbjerg som den nye poesis uofficielle omdrejningspunkt.
Originaludgave: 1960
Læs mere
Frydenholm
I 'Frydenholm' former Scherfig et uhyre vidtspændende persongalleri, der tilsammen tegner et bredt og kritisk billede af Danmark og danskerne under…
Læs mere
Perleporten
Roman fra et jysk landsogn i tiden forud for 2. verdenskrig
Originaludgave: 1964
Læs mere
Dansk litteratur fra 1950-1959
Artikel
Dansk litteratur i 1950'erne
Med dønningerne fra krigen i baghovedet skulle 50erne vise sig at blive en af de mest centrale perioder i moderne dansk prosalitteratur. Over alt skete der alvorlige forandringer, og flere af de forfattere som debuterede har i dag opnået klassikerstatus, ligesom de har haft stor indflydelse på den litteratur, der senere er blevet skrevet.
Analyser fra 1950-1959
Babettes gæstebud
Fortællingen om den franske flygtning Babette, der er strandet i et afsides norsk sogn, er et fremragende eksempel på Karen Blixens ’storytelling’, når den er…
Læs mere
Kvindesind
I digtsamlingen trænger Ditlevsen ind i intimsfæren og fremkalder det sansede i kvindens forelskelse, kærlighed, ægteskab, mandens utroskab og skilsmisse.
Originaludgave: 1955
Læs mere
Løgneren
Martin A. Hansen har i mange år været en kampzone, og nu har Gyldendal genudgivet hans hovedværk, som er en af de største klassikere i dansk litteratur.
Originaludgave: 1950
Læs mere
De fortabte spillemænd
Tre brødre skildres som repræsentanter for det menneskelige midt i pengestræb og religiøs fanatisme.
Originaludgave: 1950
Læs mere
Den unge Jægers lidelser
Originaludgave: 1953
En meget ung mands overstadige "erindringer".
Læs mere
Rend mig i traditionerne
Originaludgave: 1958Humoristisk skildring af de unges modsætningsforhold til den ældre generation
Læs mere
Den kroniske uskyld
Klaus Rifbjerg er en uomgængelig mastodont inden for nyere dansk litteratur. 'Den kroniske uskyld' er hans absolutte hovedværk.
Originaludgave: 1958
Filmatiseret i 1985 af…
Læs mere
Fugls føde
Psykologisk skildring af en virkelighedsfjern forfatters forgæves forsøg på at komme i kontakt med omverdenen
Læs mere
De nøgne træer
Tage Skou Hansens roman om sabotagegruppe i besættelsestidens Aarhus indskriver sig på den danske 50´er-scene som en eksistentialistisk spørgende roman med et samfundsmæssigt…
Læs mere
Sære historier
Villy Sørensens debut Sære historier fra 1953 er en samling af symbolladede allegorier, der i et humoristisk og surrealistisk sprog afslører menneskets dybe…
Læs mere