Bog

Detaljerne

Af (
2023
)

Anmeldelse

Detaljerne

18 jan.23

Vinderen af den svenske Augustpris er en af den slags bøger, man har lyst til at give sine bedste venner. Stilfærdig erindringskunst af høj kaliber.

Detaljerne er skrevet af svenske Ia Genberg, som ikke har fået oversat nogle bøger til dansk før denne. Romanen er kun på 150 sider, men det er virkelig mættede sider, der med nedslag i fire vigtige relationer for forfatterens liv udfolder stilfærdig erindringskunst af højeste kaliber.

Bogen begynder med, at forfælleren er syg med høj feber og giver sig til at læse en helt særlig bog med en dedikation på forsatsbladet fra ”Johanna”, som bl.a. har skrevet ”Bliv snart rask” på datoen d. 29. maj 1996. Denne feberlæsning er karakteristisk for romanens yderligere fremdrift og tekst om yderligere tre personer, hvis relation til fortælleren beskrives i korte afsnit.

Både venskabs- og kærlighedsrelationer af formativ karaktér beskrives, men også det alternativt kunstneriske miljø i 90’ernes og 00’ernes Stockholm fanges ind i snapshots, der formår også at binde sløjfer og give mening i et tilsyneladende ellers sanseligt og kaotisk ungdomsliv.

Jeg er sikker på, at mange læsere vil kunne genkende episoder og stemninger og meget vigtige relationer fra eget liv. Ia Genberg formår på bedste vis ved sit eget eksempel at give stemme til flere af os, hvor det selvfølgelig ikke skader at være på nogenlunde samme alder som forfatteren, men det er ikke vigtigt.

Detaljerne er en af de helt særlige få bøger, som man får lyst til at blive i og dvæle ved de meget smukke, livsbekræftende, fremskrevne filosofiske konklusioner, som langt hen ad vejen siger til læseren: ”Husk nu at værdsætte de mange øjeblikke med både nemme og svære relationer, for pludselig er de væk, men heldigvis lever de videre i dig, hvis du netop er opmærksom på det”.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Oversætter
Andrea Fehlauer
Faustnummer
135211044
ISBN
9788712069669
Antal sider
155

Tema

Inspiration

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer