Bog

Kostskolen

Af (
2022
)

Anmeldelse

Kostskolen

25 feb.22
AfLine Hoffgaard
Skribent

Spændende svensk pageturner om mord og hemmeligheder i et giftigt kostskolemiljø, hvor det først og fremmest handler om at opretholde facaden.

En gammel kostskole i de svenske skove for samfundets unge elite, to myrdede kostskoleelever og et nervevrag af en kriminalreporter. Så er rammen sat, og der er lagt i den svenske kakkelovn til en spændende pageturner, hvor siderne bare vender sig selv. Karin Wik er et nyt svensk bekendtskab indenfor spændingslitteraturen, som leder tankerne hen på landsmanden Mattias Edvardssons thrillers.

Alexsons er en prominent gammel kostskole bygget på loyalitet og stolte traditioner for samfundets unge elite. Skolen er beliggende i en skov nær den lille soveby Holm, hvor de lokale har ikke meget til overs for skolens lukkede og snobbede miljø. Da to kostskoleelever findes myrdet i en campingvogn på skolens område, mistænker politiet en polsk håndværker, som boede i campingvognen, men som nu er forsvundet sporløst.

Ida Rossi arbejder med kriminalstof på en lokalavis. Førhen var hun velanset stjernereporter, men efter en traumatisk oplevelse i forbindelse med en narkosag er hun nu et omvandrende nervevrag, som knapt kan holde sammen på sig selv og sit arbejde. Ida bliver modstræbende sendt afsted af sin chef for at lave et portræt af kostskolen, da skolens bestyrelse ser sig nødsaget til at signalere åbenhed. Men som tidligere elev på skolen ved Ida om nogen, hvor lukket og forrået skolens miljø er med kammeratopdragelse, pinagtige indvielsesritualer og en ledelse, som vender det blinde øje til.

Fra start er det tydeligt, at Idas tilstedeværelse er uønsket af rektor, og at alle er blevet instrueret i at tåle hendes tilstedeværelse og undgå at udtale sig. Ida forsøger at finde en sprække ind bag muren af tavshed og komme ind på livet af de ansatte, elever og de lokale for at kunne lave sit portræt af skolen og de myrdede drenge, men samtidig trænger forskellige spor omkring forbrydelsen sig på, og de peger i alle mulige retninger.

Alle synes at vide noget om hinanden, men ingen vil tale. Det fjendtlige miljø bringer gamle ubehagelige oplevelser om Idas egen skoletid frem i erindringen, og hun kæmper for at holde sammen på sig selv og at kunne levere et eller andet brugbart til sin emsige redaktør. Sejlende rundt i en suppedas af sovepiller, angst og alkohol forsøger Ida at lægge brikkerne, men jo mere hun suges ned i Axelsons ugæstfrie miljø, jo mere bliver hun i tvivl om, hvem hun kan stole på.

'Kostskolen' lukker læseren ind i et spændende hemmelighedsfuldt miljø, og Ida er en sympatisk hovedperson, som man føler sig på hold med hele romanen igennem. Det bliver aldrig voldsomt uhyggeligt, men lettere nervepirrende, og det er sådan en type læseoplevelse, hvor man bare lige skal have en side mere… og en mere. Har du et blødt punkt for dunkle svenske skove og atmosfæremættede miljøer, så er 'Kostskolen' den næste psykologiske thriller, du skal kaste dig over.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Anders Juels Michelsen
Faustnummer
62012234
ISBN
9788727002408
Antal sider
319

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser