Bog

Venligheden

Af (
2021
)

Anmeldelse

Venligheden

20 sep.21

John Ajvide Lindqvist er Sveriges Stephen King. Han kan i den grad præcisere hverdagens rædsler og er mesterlig til at portrættere mennesker og antyde det afskyvækkende.

Historien foregår i byen Norrtälje, hvor vi følger nogle venner gennem en tilsyneladende triviel hverdag, hvor den største spænding består af Pokémon Go og gamle videospil. Lige indtil...

Venskaberne er i centrum, og fortællingen handler om seks meget forskellige hovedpersoner, som ikke rigtigt har fundet deres plads i livet. Siw der bor alene med sin datter, Alva, og spiller Pokémon Go, samt er en slags sibylle, der får varsler om fremtiden. Siws bedste veninde er Anna, der kommer fra en kriminel familie, og som ikke giver livet mange chancer. Begge piger vil gerne tabe sig og er begyndt at gå i fitnesscenter. Modsat er de to venner Johan og Max, der begge er høje og tynde og har helt forskellige baggrunde.

Johan har levet med sin psykisk syge mor og udviklet et had til samfundet. Max vokser op i en luksuriøs villa sammen med en succesrig far, men er som voksen afhængig af psykofarmaka og er en stjerne til Pokémon Go. Marko og lillesøster Maria er flygtninge fra Bosnien. Marko er meget sympatisk, tiltrækkende og rig. Hans søster Maria er model, men har nu brug for at leve en almindelig tilværelse, hvilket kan være svært, når man er så smuk. En dag står der en stor gul container på havnen i Norrtälje, som ingen har kendskab til. Da den efter flere dage bliver åbnet, vælter det ud med resterne af nogle efterladte flygtninge. Denne flydende masse af tragedie får den daglige venlighed i byen til langsomt at forsvinde. Og de seks hovedpersoner må kæmpe.

'Venligheden' handler om klasse, drømme og opvækst. Der er mange andre karakterer, der optræder i historien, men fortællingen kredser om de seks mennesker, deres ændrede forhold og deres udvikling gennem disse transformative begivenheder. Det er en samfundsskildring fyldt med fine socialrealistiske skildringer, der er underlagt både gys og magi.

’Venligheden’ skildrer mennesker i forandring og langsomt fordærv. Den gule container er et stærkt symbol på, hvor nemt fremmedhad, frygt og intolerance kan vokse og på, at når vi ikke kan håndtere vores frygt, mister vi evnen til at være venlige og forstående. ’Venligheden’ har referencer til romanen ’Begærets butik’ af Stephen King, hvor den navnløse ondskab har brug for en fysisk placering, hvorfra den kan sprede sig. I bogen er Norrtälje inkarnationen af nutidens samfund og dens undergangshistorie husker os på, at vi skal huske at sprede venlighed.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Anders Johansen
Faustnummer
39416573
ISBN
9788770074742
Antal sider
692

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer