Bog

Det andet køn

Af (
2019
)

Anmeldelse

Det andet køn af Simone de Beauvoir

01 apr.19

En jubilæums-genudgivelse af Simone de Beauvoirs filosofiske og feministiske storværk med et ikke tidligere oversat afsnit om forskellige forfatteres opfattelse af kvinden.

Det er 70 år siden, den dengang meget kontroversielle skribent og filosof Simone de Beauvoir udgav sit store værk 'Det andet køn'. Vi har i den anledning fået en jubilæumsudgave med et ikke tidligere oversat afsnit med beskrivelse af forskellige forfatteres opfattelse af den - som de Beauvoir formulerer det - kollektive myte.

For en almindelig læser i vores århundrede er det interessant, men meget historisk læsning. Forfattere som Stendtal og D.H. Lawrence kan man nok forholde sig til, men det er straks værre med en profil som Montherlant. Jeg er selv født omkring bogens udgivelsesår og har hørt min mormor sige, at "en ordentlig mand kan forsørge sin kone". Siden har kvinders forhold ændret sig meget, i hvert fald i vores kultur.

Når det er sagt, så var det en stor oplevelse at stifte bekendtskab med denne bog. De historiske afsnit om kvindens rolle og placering i samfundet er interessante, og igen måtte jeg konstatere, at jeg oplever Simone de Beauvoir mere som filosof end kvindesagsforkæmper. Jeg stødte på flere for mig ukendte filosofiske fagudtryk, som naturligvis kan slås op undervejs. Men det hæmmer jo læsningen lidt. Det er også fascinerende at læse om hendes skildringer af seksualitet og kvinder i mange sammenhænge, det var meget grænseoverskridende dengang. De Beauvoir satte ord på så mange tabuer og hørte ikke til i det gode selskab.

Simone de Beauvoir satte et aftryk, der ikke kan undervurderes, hun skubbede til så mange grænser, at vi nok ikke helt forstår det nu. Dette er en klassiker, og det er iøvrigt også en tiltalende bog at holde i hånden og sætte op på sin hylde.

Bogdetaljer

ISBN
978-87-02-23238-7

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer