Bog

Cranford

Af (
2003
)

Anmeldelse

Cranford af Elizabeth Gaskell

09 maj.04

En kærligt ironisk klassiker om kvindelivet i en lille, søvnig landsby.

En velfortjent ny oversættelse af en engelsk klassiker, fortalt med mild ironi og kærlig humor. Jeg-fortælleren er en yngre kvinde fra en nærliggende større by. Hendes bredere horisont giver hende mulighed for at gennemskue snobberiet og alle de naragtige træk i den lille by, mens hendes følelsesmæssige tilknytning til et par af kvinderne gør hende åben over for deres mange gode sider.

Livet leves stille og roligt og følger helt bestemte rutiner og selskabelige spilleregler i det lille samfund af enker og pebermøer af det bedre borgerskab. "Mænd er sådan i vejen", som en af dem bemærker. Da en kaptajn Brown flytter til byen, prøver de længe at holde ham på afstand, men må dog til sidst overgive sig til hans naturlige hjertelighed og hjælpsomhed.

Det er et fattigfint miljø, hvor pengene er små hos mange af kvinderne, men alle spiller med, når det drejer sig om at holde på formerne. Ved deres små selskabeligheder betragtes det som vulgært at gøre for meget ud af mad og drikke, og for at spare på lyset stopper al selskabelighed kl. 9 om aftenen. Kvinderne er eksperter i at gøre en dyd af nødvendigheden, og modemæssigt er de årtier bagud.

Romanen udkom oprindeligt som føljeton i et tidsskrift udgivet af Charles Dickens. De små episoder, der afspejler det rolige dagligliv ned i den mindste detalje, rummer ikke megen ydre spænding, bortset fra et par dramatiske højdepunkter, hvor en tryllekunstner kommer til byen, og en forsvunden bror dukker op.

Der er mere dynamik på det psykologiske plan. Miss Matty, der er en slags hovedperson, er en underkuet, forvirret og forfjamsket yngre søster til den formidable Miss Jenkyns. Først efter søsterens død begynder hun så småt at træde i karakter. Med vemod og indfølelse skildres en kærlighedsaffære, som faderen og storesøsteren fik forpurret. Den gamle tilbeder dukker for en kort stund op på arenaen og vækker nyt håb blot for hurtigt at afgå ved døden. Da Miss Matty senere mister sin beskedne formue ved et bankkrak, viser hun, hvilket stof hun i virkeligheden er gjort af. En hjertensgod kvinde, der tænker mere på andre end sig selv. I denne situation viser også de øvrige kvinder deres bedste sider og bidrager hemmeligt til Miss Mattys underhold.

Elizabeth Gaskell har i flere af sine romaner beskæftiget sig med industrialiseringens følger. 'Cranford' er i en helt anden genre, der leder tanken hen på Jane Austen. Læs den, gerne i små bidder, og nyd den.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
24922359
ISBN
9788779797185
Antal sider
249

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer