Bog

Fantastiske flagermus

Af (
2020
)

Anmeldelse

Fantastiske flagermus af Martin Emtenäs og Sven Nordquist (ill.)

05 jun.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Flagermus er ikke i familie med fugle, selvom de flyver, og de er heller ikke skyld i corona-pandemien. Denne fremragende lille bog bør kunne overbevise de fleste om flagermusenes charme og vigtighed.

Nogen mennesker er bange for flagermus og tror, de lever af at drikke blod. Men det passer ikke. Flagermus er verdens eneste flyvende pattedyr, og de arter, vi har i Danmark, spiser insekter. Flagermus jager kun om natten, og de lokaliserer deres bytte i mørket ved at udstøde højfrekvente lyde i form af ekko, som vores ører ikke kan opfange. Når lyden kastes tilbage, ved flagermusen, at der er noget interessant forude. Om vinteren er der ingen insekter, og flagermusen går i dvale og sover, indtil foråret kommer. Flagermus sover hængende i fødderne med hovedet ned og vingerne rundt om sig som et tæppe. Deres vinger er ikke lavet af fjer, men af en meget tynd form for hud.

Der findes mere end 1200 arter af flagermus, der kan inddeles i to hovedarter; storflagermus, der også omfatter flyvende hunde, hvor de største kan have et vingefang på 150 cm og småflagermus. Ud af disse er der kun tre arter, der er vampyrer og drikker blod, men uden at forvandle deres madpakker til hverken flagermus eller vampyrer. De fleste arter er truede og derfor fredede, fordi deres naturlige levesteder bliver ødelagt. Flagermus er til stor gavn for mennesker og har brug for beskyttelse, så de kan fortsætte med at spise insekter, bestøve træer og afgrøder samt producere gødning, guano, der bruges til at producere sæbe og antibiotika.

'Fantastiske flagermus' er en utrolig fin bog, der henvender sig til de 3-6-årige. Forfatter Martin Emtenäs er journalist, naturformidler og laver tv-udsendelser om dyr til børn. Illustrationerne af Sven Nordquist, som vi kender fra bøgerne om 'Peddersen og Findus', er helt forrygende.

Bogdetaljer

Forlag
ABC
Oversætter
Flemming Møldrup
Graphic
Sven Nordqvist
ISBN
978-87-7916-820-6
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser