Anmeldelse
Fungarium
- Log ind for at skrive kommentarer
Nyt æstetisk pragtværk i serien 'Velkommen til museet' inviterer indenfor i svamperigets verden.
'Fungarium' er en spændende og lærerig introduktion til svampenes verden, der praktisk talt har vital betydning for livet på jorden og økosystemet, men det er samtidig et naturvidenskabeligt felt, hvor forskningen endnu har meget til gode at udforske. Seriens særkende er det store format med smukke illustrationer og formidlingen, som er bygget op som en række udstillinger, man kan bevæge sig igennem, ganske som hvis man besøgte et museum.
Svampe er organismer, som findes overalt i verden; i havet, i luften, inde i dyr og mennesker, inde i de mindste organismer og tilmed i din egen baghave. Det vildeste fakta er nok, at svampe er tættere beslægtede med dyr end med planter. Det skønnes, at der findes mellem 2,2 og 3,8 millioner svampearter i verden og at vi endnu kun kender fem procent af dem.
Bogen er opdelt i fire udstillinger om svampebiologi, svampediversitet, svampeforbindelser og svampe og mennesket. Der er mange spændende informationer om svampenes indvirkning for økosystemet, og i relation til vores moderne liv kan nævnes, at havde vi ikke svampe, så havde vi såmænd heller ikke øl, brød, ost, vin og meget andet.
Visse svampes kemiske stoffer har været medvirkende til, at vi har penicillin og andre lægemidler. Der er selvfølgelig også de alvorligt giftige svampe, men det er en meget lille procentdel og de dejlige spisesvampe. En af de mere makabre detaljer er Zombiemyresvampen, som vokser inde i myrens krop og tvinger insektet til at sprede dets sporer.
Katie Scotts illustrationer er i særklasse med store retrolignende illustrationer i støvede farver, der leder tankerne hen på fordums botaniske plancher. Bogens store format gør noget for oplevelsen og det æstetiske udtryk, og uanset om man er interesseret i svampe eller ej, så er det en fryd at tage en visuel tur gennem bogen.
Bogen er kurrateret af seniorforsker Ester Gaya og andre forskere ved Kew Gardens i London. Sproget flyder godt, og de indledende introduktioner til de mange aspekter af svampenes univers er elementært spændende. Langt hen ad vejen formidles stoffet i et flydende og let forståeligt stof, men emnets kompleksitet taget i betragtning må man som lægmand indstille sig på en række fagudtryk. De mange smukke illustrationer af forskellige typer svampe ledsages af korte leksikalske opslag og deres latinske navne.
Seriens første fire udgivelser har henvendt sig til børn fra ca. 11 år, mens denne bog, på grund af stoffets sværhedsgrad og emnets nok beherskede popularitet, i højere grad vil appellere til voksne og unge med interesse for naturvidenskab og botanik, selvom jeg nu har lært, at svampe ikke helt tilhører planteriget. Desuagtet er det et smukt tidløst værk at forundres over, om man er 9 eller 99 år.
Brugernes anmeldelser