Bog

Corpus delicti

Af (
2011
)

Anmeldelse

Juli Zeh: Corpus delicti

En af Litteratursidens brugere anbefaler tyske Juli Zehs nye roman om overvågningssamfundet, "Corpus Delicti".

Juli Zeh har i romanen Corpus Delicti skrevet en lynende, intelligent dissekering af et overvågningssamfund, i bogen kalder Metoden, som hersker ud fra devisen om, at sundhed og fornuft er de styrende kræfter for menneskenes velfærd.

Bogen er både hylende morsom, komisk, tragisk og dybt alvorlig. Den er komponeret som en retssag, hvor en DNA test dømmer Moritz Holl som morder og voldtægtsmand. Moritz nægter sig skyldig men begår selvmord i cellen. Hovedpersonen i bogen er hans søster Mia Holl. Hun og Moritz er nært knyttet sammen og hun tror fuldt og fast på, at han er uskyldig. Hendes vrede over Metodens uretfærdige behandling af hendes bror driver handlingen frem til Bogens sidste sætning. Hun udspioneres, fængsles, frigives og fængsles igen, idet Metoden, systemet bruger løgn, bedrag, gammeldags tortur for at opnå at få Mia dømt som terrorist.

Metoden har skabt det kliniske samfund, hvori handlingen udspiller sig. Gud, sygdom, demokrati, markedet, religionen , overspændte ideologier, er afskaffet. Samfundet har nået sit mål og de lydige borgere kan leve lykkelige her. Rester af tidligere samfunds mareridt, såsom sjælens tankegang, poesien, naturen, filosofien straffes hårdt. Samfundet er gennemrationaliseret af sundhedsapostle. At ryge en cigaret, at drikke et glas champagne er en forbrydelse.

Juli Zeh er jurist og hun har kompotent indsigt i retslokalets. dommernes, forsvarernes og anklagernes procedurer, såvel som hun har et skarpt øje for alle de farer og krav som dagligt læses i pressen og hvad de kan adstedkomme, hvis de ikke tages alvorligt.

Corpus delicti bærer præg af at være en afhandling om, hvad der er på spil i nutidens samfund, koncentreret om statsmagten, frihed over for retfærdighed, civilisation over for naturen, sandhed over for propagandaen.

Som læser deltager vi i en hurtigt fremadskridende, elegant, analytisk argumentation mellem modstandere og tilhængere af systemet. Juli Zeh har mange kloge ord og kompetente analyser af, hvad der udgør et vellykket samfund, idet hun kombinerer fortælling og fornuft i denne højst læseværdige bog

 

 

 

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Oversætter
Hanne Lund
Faustnummer
28757905
Graphic
Elsa Wohlfahrt
ISBN
9788763814775
Antal sider
249

Indgår i tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer