Bog

Verdenshjertet

Af (
2021
)

Anmeldelse

Verdenshjertet

24 jan.22
AfRune Christiansen

'Verdenshjertet’ emmer af holdning til den verden, vi lever i. En virkelig god bog slet og ret.

I ’Verdenshjertet’ befinder vi os i en ikke så fjern fremtid, hvor pandemierne er overstået, og økokapitalismen har vundet frem som den styrende ideologi. Mads Arvesen er en enspænder og en af økokapitalismens tabere – en ung mand uden et egentligt job, der må skrabe sammen til dagen og vejen som freelance tekstforfatter på en onlineportal kaldet EasyJobs. Arbejdet udføres om natten, og Mads holder fri om dagen, hvor han bruger det meste af tiden på at sove.

Småjobbene giver kun lige nok til huslejen, bananer og havregryn. Det ændrer sig dog, da Mads en dag får chance for at redigere en roman for en ukendt debutforfatter – et arbejde, der betaler godt, og som Mads fordyber sig så meget i, at han stort set omskriver hele romanen. Da romanen bliver en kæmpe succes, ændrer Mads’ verden sig radikalt – men ikke til en succeshistorie, som man skulle tro. Nej, den smuldrer i stedet, og bid for bid brydes virkeligheden ned, og sandheden bag verden omkring os siver langsomt ud mellem sprækkerne.

’Verdenshjertet’ er en virkelig god bog. Slet og ret. Den er velskrevet, og sproget er fyldt med symbolik og subtile henvisninger, der gør teksten til en gåde i sig selv, som læseren med sitrende nerver må forsøge at dechifrere. Derudover er historien medrivende og gådefuld og med meget på hjerte (bogstavelig talt).

Mads er en spøjs karakter. Man kan ikke finde ud af, om man skal ynke ham eller være irriteret på ham, men man føler i det mindste med ham. Måske ikke så meget med hans følelsesmæssige dilemmaer, men som læser rives man med af den apokalyptiske deroute, han drages ind i. Han er fanget i et net, hvor kræfter - langt større end os selv - former og skaber dem, vi er og bliver. Og netop fangenskabet er et gennemgående tema, hvor ikke bare Mads, men menneskeheden som helhed er fanget. Mere skal ikke siges.

Reelt er ’Verdenshjertet’ en science fiction-roman, men her er ingen rumskibe, lyssværd eller små grøn væsner fra Mars, og hvis science fiction-termen afskrækker nogle læsere, så lad os kalde det en samfundskritisk roman med science fiction-elementer. ’Verdenshjertet’ emmer af holdning til den verden, vi lever i, og som de rigtig gode sci-fi's, har romanen mennesket i fokus – ikke teknologien.

’Verdenshjertet’ er Viggo Bjerrings første langroman, han har tidligere skrevet kortromanen Qwerty, og den kan anbefales på det kraftigste. Hvis du altså tør. For bag virkelighedens slør gemmer svarene sig – og nogle gange er det bedre at leve i uvidenhed end at kende sandheden.

Bogdetaljer

Forlag
Ekbátana
Faustnummer
61657541
ISBN
9788797199084
Antal sider
258

Tema

Tema

Klassesamfundet

En strøm af aktuelle bøger sætter på ny spot på klassesamfundet og giver os personlige fortællinger fra det ulige samfund.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser