Bog

Forstyrrelsen

Af (
2022
)

Anmeldelse

Forstyrrelsen

15 dec.22

Med stilsikker hånd udfordrer islandske Steinar Bragi vores blik på virkeligheden og vender verden på siden. Resultatet er både fascinerende og tankevækkende.

Året er 2034. Reykjavik er splittet i to. To dimensioner for at være helt præcis. For i centrum af byen er ud af ingenting opstået et område, hvor virkeligheden er spaltet i to. Vores virkelighed og så Forstyrrelsen. Dette mystiske område er omgivet af en mur og studeres af militær og videnskabsfolk, der forsøger at opklare hvorfor og hvordan, denne anomali kunne opstå.

Som et led i undersøgelserne sendes psykologen Halla ind i Forstyrrelsen for at finde F, en kvinde, der var blandt den første bølge, der blev sendt ind i den aflukkede zone, men som nu er forsvundet. Alt F efterlod var et nødsignal, en kryptisk meddelelse, og det er nu Hallas opgave at finde ud af, hvad der gik galt for F’s mission. Men hvad hun finder truer ikke bare med at udslette Forstyrrelsen og alle mennesker i den. Det er en trussel imod hele vores virkelighed.

Steinar Bragis science fiction-fortælling er både spændende og hjernevridende. Han forstår med et enkelt sprog at gøre historien jordnær og forståelig, og selv om den til tider er teknisk, så formår han at balancere det menneskelige perspektiv med de interessante videnskabelige ideer, der ligger til grund for anomalien. Balancen skyldes først og fremmest, at Forstyrrelsen opleves igennem hovedkarakteren Halla. Hun er psykolog og ikke ingeniør eller forsker. Hendes oplevelser i Forstyrrelsen filtreres og ’oversættes’ derfor ned på et litterært niveau, der er forståeligt for de fleste læsere. Løsningen på mysteriet er dog ikke uden kompleksitet, og den udfordrer læseren til at lægge hovedet på skrå, og se verden fra et nyt perspektiv.

’Forstyrrelsen’ har klare referencer til Arthur C. Clarke, der mestrede fortællingen om menneskets møde med "det fremmede". Blandt andet i hans Rendezvous med Rama, men selvfølgelig også Rumrejsen 2001. Ellers er romanen er i familie med nyere fortællinger som Viggo Bjerrings Verdenshjertet, Jeff Vandermeers Udslettelse og Hervé Le Telliers Anomalien. Alle tre bøger, der omhandler forstyrrelser i virkeligheden omkring os, og som på forskellig vis griber fat i tidens dilemmaer om klima, teknologisk udvikling og menneskelig psykologi i krisetider.

Alt i alt er ’Forstyrrelsen’ en virkelig fascinerende bog. Jeg kan dog ærgre mig over, at jeg ikke er islænding eller har været i Reykjavik. Det må give fortællingen en ekstra dimension at kende de gader og butikker, som Bragi aktivt bruger til at skabe den kulisse, hvor ’Forstyrrelsen’ udfolder sig.

Bogdetaljer

Forlag
Screaming Books
Oversætter
Rolf Stavnem
Faustnummer
134546581
ISBN
9788797388433
Antal sider
342

Tema

Tema

Islandsk litteratur

Den islandske litteratur er sin helt egen. Med en stærk litterær tradition i bagagen, bærer islændingene et unikt litterært sindelag med sig.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer