Bog

Himmerlandshistorier

Af (
2018
)

Anmeldelse

Himmerlandshistorier bd. 1-2. af Johannes V. Jensen

01 maj.18

Hele udstyret er med i denne klassiker; udgivelseshistorie, noter og ordforklaringer. Jeg huskede den som gymnasial pligt, men den er dramatisk, filmisk og vidunderlig.

’Himmerlandshistorier’ er en naturlig del af Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs klassikerserie. Her er virkelig tale om ægte kulturarv og en ubeskrivelig blanding af topografiske skildringer, dramatiske myter, barokke anekdoter, folkloristiske historier og slægtshistoriske beretninger fra forfatterens egen baggrund.

Som pensioneret lektør, sådan én der nærmest skriver forbrugervejledninger til bøger, gik der ikke lang tid, før jeg endte omme i noteapparatet bagest og fandt ud af, at jeg alligevel ikke behøvede ordforklaringerne. Der dukkede grydeklare gloser op fra min barndoms besøg hos et gammelt par i en bindingsværksgård, hvor de først fik lagt vand ind i 60´erne.

Johs. V's omhyggelige og etnografiske beskrivelser fik mig også transporteret direkte tilbage i køkkenet med brændekomfuret og langbordet med husbondens plads for bordenden og stenpikningen udenfor de lave vinduer. I historierne mødte jeg desuden både barokke figurer og farverige særlinge. Dialogerne i historierne giver, sammen med de detaljerede beskrivelser, et meget filmisk præg.


I det omtalte noteapparat finder man også en meget interessant gennemgang af tidens kritik, og her er et af emnerne det manglende samfundsengagement. Johs. V. satte selvstændigheden (for eksempel selvejerbønderne) meget højt, men han tog kraftigt afstand fra "politiske agitatorer", som jo nok i hans verden var fagforeninger og husmandsforeninger.

Og så det den sædvanlige vurdering, når det gælder klassikerudgivelser: bortset fra at den "skal" stå på vores hylder, holder den så og kan "nye læsere" begynde her? Ja! Sproget er levende og spændstigt, historierne er dramatiske, og der er problemstillinger, der kan sige en moderne læser noget. Læs den! Måske i mindre portioner.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25849329
ISBN
9788702040630
Antal sider
705

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer