Bog

Mændene i mit liv

Af (
2021
)

Anmeldelse

Mændene i mit liv

21 mar.21

Tankevækkende debutroman om Sonia, der knalder sig igennem livet i jagten på noget ægte og meningsfuldt. Sex, samtykke og overskridelse af grænser er aktuelle problemstillinger.

Denne bog er groft sagt en opridsning af hovedpersonens sexliv, fra hun er 16 år og har sin første seksuelle oplevelse, og mødommen derefter tages af en kæreste, hun har i tre år, indtil hun er ved at kvæles i tryghed og kedsommelighed. Derfra eskalerer det, og hun flyver fra mand til mand: ”Da jeg forlader lejligheden om morgenen, længes jeg allerede efter den næste krop, jeg skal sove med” . Sonia begynder hurtigt at blive afhængig af den momentane nærhed, hun føler, når hun er sammen med en mand. Og af den ro hun efterfølgende får i kroppen.

Sine steder kan det blive lidt for meget, når man bombarderes med kroppe, lyster og kropsvæsker, og tempoet er højt gennem de ca. 50 knald, men samtidig er det meget insisterende og effektivt. Kapitlerne er korte, og med få virkemidler får man et klart billede af den eksistentielle forvirring, som Sonia er eksponent for. I en tid med seksuel frihed (og dog?) kan jagten efter noget, man ikke rigtig ved, hvad er, hurtigt sende søgeren ind i adskillige blindgyder og på lykkepiller. Sonia søger nærhed og kærlighed, men hendes manglende selvværd spænder ben, når hun forsøger at blende ind i mange sammenhænge, mens hun primært tiltrækker komplicerede sjæle. Og når hun finder noget, der kunne udvikle sig, flygter hun.

MeToo og samtykke ligger ligefor at tale om her. Nogle af de situationer, Sonia ender i, illustrerer mænds fysiske magt, om den er intentionel eller ej. Der er også overgreb i denne bog, både tydelige overgreb og overgreb, der ligger i gråzonen. Mænd der siger undskyld, når de konfronteres med det, og Sonia selv, der prøver at tiltvinge sig adgang til sex og efterfølgende funderer over, hvordan det ville være gået, hvis kønsrollerne havde været byttet om. Spørgsmål om seksuel ligestilling lurer mellem linjerne bogen igennem. Der er i det hele taget mange scener, der sætter tankerne i gang. Bogen vil være glimrende gymnasiepensum med efterfølgende analyse og diskussion. Jeg er sikker på, der kan komme mange reflekterede og øjenåbnende samtaler ud af det.

Forfatteren har på overfladen samme profil som hovedpersonen i bogen, hun arbejder som jurist for en asyl-NGO i Stockholm. Om der ellers er nogen dybere sammenhæng mellem de to, tør jeg ikke gisne om.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Sara Ejersbo
Faustnummer
38677675
ISBN
9788740665949
Antal sider
253

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer