Bog

Når mænd forlader mig

Af (
2022
)

Anmeldelse

Når mænd forlader mig

11 feb.22

Deroute eller frigørelsesfortælling? Johanne Billes skarpe roman placerer sig et ret fantastisk sted lige midt i mellem. En forbilledlig og væsentlig roman!

Maria er en ung kvinde, der lever et liv omringet af mænd. Hun er forfatterspire med en dårlig økonomi, så for at tjene penge arbejder hun som tekstforfatter i Hvepsereden, der er domineret af en mandlig ledelse, og hvor kunderne også er mænd. Maria tiltrækkes af mandeuniverset. Spørgsmålet er dog, om det er fordi, det univers er interessant, eller om det er fordi, mandens univers er det eneste, hun (vi) møder.

Mændene i romanen har ingen navne. I stedet benævnes de som en slags arketyper, som i virkeligheden kunne være til stede i alles liv. Vi møder "Redaktøren", "Feministen", "Idealisten" og "Håbet".

Disse mænd fylder meget for Maria. Hun er optaget af måden, de betragter hende på, og hun er hele tiden optaget af, hvordan hun opfattes af de mænd, der er i hendes liv. Selvom Maria som forfatter forsøger at finde sin egen stemme, bliver hun gjort fuldstændig tavs i en verden, hvor det altid (kun) er mandens stemme, der lyttes til.

Maria er passiv i sin egen tilværelse. Hun har altid lært kun at spørge pænt om noget og ikke forlange eller stille krav til gengæld. Hun bliver statist i sit eget liv, hvor hendes fornemste opgave er at tilpasse sig den mand, hun er sammen med.

En aften til en fødselsdagsfest bliver Maria voldtaget af en mand, hun har haft en affære med. Voldtægten ændrer alt for Maria, der mister ejerskabet og kontrollen over sin krop og kun kan genfinde den ved bevist at miste det igen og igen. Og det gør hun ved at drikke sig fuld.

Maria begynder at drikke mere og mere. Hun gemmer øl i kælderen på arbejdet og spiser tictacs for at skjule lugten. Hun flygter ind i en konstant beruselse af både alkohol, skrivning, andre mennesker og sig selv og lokkes ind i et æggende forfald.

Og i forfaldet finder Maria frigørelsen fra mænds blik - måske?

'Når mænd forlader mig' er en fuldstændig fantastisk, velskrevet roman, der er fyldt med skarpe iagttagelser af de systemer, vi lever under. Det er en undersøgelse af det mandsdominerede blik, voldtægtens væsen og ikke mindst er det en undersøgelse af, hvad der sker, når kroppen og sindet giver slip.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
61933182
ISBN
9788740075830
Antal sider
224

Tema

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer