Bog

Frit fald

Af (
2019
)

Anmeldelse

Frit fald af Elsebeth Egholm

15 apr.19
AfAnne Klara Bæhr
Skribent

Hæsblæsende krimi, hvor klatreren Rina forsøger at finde ud af, hvem der sendte hendes ven i døden og hvorfor, der er så mange i Århus, der har fået gonoré.

Vi befinder os bogstaveligt talt i de højere luftlag i Elsebeth Egholms nye krimi, når lægen Rina om natten klatrer op ad høje bygninger og forvandler sig til gadekunstneren Private Eye, hvis identitet kun ganske få kender til. Hendes klatreven Henrik er blevet skubbet i døden fra en høj bygning, og nu forsøger hun sammen med kriminalbetjenten Stanek at finde frem til, hvem der gjorde det. Samtidig leder politiet efter gerningsmanden til mindst to drab, og så er der usædvanlig mange i Århus, der har fået gonoré.

’Frit fald’ begynder ca. to uger efter, Jeg finder dig altid slutter. Rina synes ikke, politiet prioriterer Henriks død og starter sin egen efterforskning, samtidig med at hun holder Stanek underrettet. Rina har haft en traumatisk barndom, hun er ansigtsblind, og hun nærer stor mistro til politiet, men hun stoler på Stanek, der er dybt fascineret af Rina. Staneks chef Eva tager ham dog af sagen omkring Henriks død, da hun mener, han er inhabil, og måske lige så meget, fordi hun er jaloux på Rina. Stanek fortsætter som efterforskningsleder af drabene.

Samtidig med at Rina leder efter Henriks drabsmand, forsøger hun at finde ud af, hvorfor der pludselig er så mange tilfælde af gonoré. Hun kommer på sporet af såkaldte gangbangs, sexorgier, hvor en kvinde, eller i nogle tilfælde to eller flere, har sex med flere mænd. Det viser sig, at det er pæne mænd og familiefædre, der deltager i disse gangbangs, og at kvinderne findes gennem en boligforening, der har kendskab til, hvem der har svært ved at betale huslejen. Der optræder adskillige dumme svin i jakkesæt i denne bog, og gangbangs er tilsyneladende ikke et ukendt fænomen i det pænere borgerskab, for i begyndelsen af 2019 blev en politiker i Syddjurs kommune dømt i en lignende sag.

Elsebeth Egholm kalder selv Rina for en kvindelig Batman, der forsøger at skabe orden i Gotham City i skikkelse af Århus. Rina passer sit job som praktiserende læge nogenlunde, men jeg er nu glad for, at hun ikke er min læge, for hun får ikke megen søvn. Rina er en markant anderledes heltinde end Dicte, fra Egholms første krimiserie. Dicte var en pæn og ordentlig voksen kvinde, mens Rina er ung og vild og foretager sig ting, der er på kanten af loven. Der er ligesom noget tegneserieagtigt over hende.

At krimiheltinderne ikke altid er pæne piger, ser vi stadig oftere. Man kan helt klart sige, at en ny generation af kvinder har taget over. Én ting er, at Rina ikke altid holder sig på dydens smalle sti, men også Stanek foretager sig ting, der ikke tåler dagens lys.

’Frit fald’ er anden bog i serien om Rina, og selv om man kan læse den selvstændigt, er der mange henvisninger til ’Jeg finder sig altid’. Der er et godt flow i historien, og så må man som læser sluge, at der ind imellem er nogle meget heldige sammenfald, der hjælper opklaringerne på vej, men plottene holder. Jeg kunne bedre identificere mig med Dicte, hvilket måske ikke er underligt, min alder taget i betragtning, men jeg glæder mig til at følge Rina.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
46299566
ISBN
9788740051124
Antal sider
423

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser