Bog

Sort is

Af (
2023
)

Anmeldelse

Sort is

18 apr.23
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Plottet tager pusten fra læseren i skarpskåret ny krimiserie fra Islands krimidronning Yrsa Sigurðardóttir.

Romanen 'Sort is' indledes med, at en hel familie findes myrdet på deres luksusejendom ved Hvalfjödur i Island. Det drejer sig om ægteparret Ása og Reynir, deres to døtre Gígja og Íris og deres au pair-pige Sóldis. Herfra skruer forfatteren på plot-knapperne.

Næste kapitel i romanen hedder ’Tidligere’, og handler om Sóldis, som har forladt sin kæreste, der har truet med at slå hende ihjel. For at komme væk fra Reykjavik, tager hun jobbet som au pair hos det velhavende ægtepar, der bor på den afsides luksusejendom med deres døtre. Sóldis skal undervise de to piger i forskellige skolefag, gøre rent, lave mad og passe familiens dyr. Sóldis finder ud af at der har været to au pairs ansat før hende, men ingen af ansættelserne varede særlig længe.

Kapitlerne skifter mellem hverdagen på gården, hvor man lærer hele familien samt Sóldis at kende, og man følger betjentene Týr og Karólina samt retsmedicineren Idunns efterforskning af de fem bestialske mord i nutiden. Týr opdager nogle særdeles foruroligende ting om sin egen familie, og Karólina kæmper dagligt mod flere fordomme. Betjentene finder ud af, at der er masser af uafklarede følelser og store hemmeligheder gemt indenfor familien, og Sóldis bliver også dybere og dybere involveret i dem alle. Samtidig ved man, at retningen er sat, uanset hvor meget sympati man har fået for de forskellige karakterer.

Til det sidste håber man, at familien går fri. Som altid når man læser en krimi, gætter man i vildskab, men man kan simpelthen ikke gennemskue plottet. Fortællingen bygges langsomt op, og ligesom mange andre islandske forfattere, bygger Yrsa Sigurdardottir sin historie i rammerne af den barske natur, hvilket også er med til at øge følelsen af foruroligende magtesløshed. Alle forfatterens karakterer er som folk er flest med fejl og mangler. Jeg læste i åndeløs forventning frem mod den længe ventede forløsning og er glad for at erfare, at den udgør første bind i en serie.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Nanna Kalkar
Faustnummer
135534927
ISBN
9788727012407
Antal sider
410

Tema

Tema

Islandsk litteratur

Den islandske litteratur er sin helt egen. Med en stærk litterær tradition i bagagen, bærer islændingene et unikt litterært sindelag med sig.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser