Bog

Blød som metal

Af (
2021
)

Anmeldelse

Blød som metal

02 aug.21

Spændende, medrivende og ganske humoristisk krimi tager os med bag kulisserne i børsmæglerfirmaernes og våbenindustriens hemmelige verdener.

Asle Skredderberget er uddannet økonom og har i en årrække arbejdet som journalist på aviser og i TV. ’Blød som metal’ er hans romandebut og første bind i en trilogi. Bogen, der udkom i Norge i 2010, lige efter at finanskrisen havde trukket sine spor gennem det meste af verden, sætter fokus på grådigheden og kynismen i finanssektoren, og Skredderbergets hovedperson Milo Cavalli er ligesom sin forfatter uddannet økonom.

Milo Cavalli, der er halvt norsk og halvt italiensk, er uddannet fra Norges Handelshøjskole og har som sin norske far arbejdet inden for børsmæglerfaget. Han har dog foretaget en U-vending og er blevet ansat hos politiet i økokrim, der efterforsker økonomisk kriminalitet. Som person er Milo mere italiensk end norsk. Han går i dyrt tøj og håndsyede sko, han foretrækker en espresso frem for norsk filterkaffe, en slasket købepizza opfatter han som en fornærmelse, og han kører Alfa Romeo. Milo er stinkende rig, men han har ikke noget imod at bruge af sine egne penge, hvis det nødvendigt for at komme til bunds i en sag. Ofte bevæger han sig lige på kanten af loven, men da han ligesom sin italienske mor er katolik, kan han gå til skrifte, hvilket han ofte gør. Pateren kan dog ind imellem have lidt svært ved at håndtere Milos skriftemål.

Da en af Milos gamle venner fra Handelshøjskolen, der nu arbejder som børsmægler, bliver brutalt myrdet, bliver Milo udlånt til drabsafdelingen, hvor han bliver en del af efterforskningsteamet. Kort efter bliver endnu to børsmæglere myrdet, og Milo finder ud af, at der er en uhellig alliance mellem finansverdenen og den norske våbenindustri. Han finder også ud af, at flere selskaber opererer med flere typer af regnskaber: det, der er beregnet til skattemyndighederne, og det reelle, skyggeregnskabet. På et tidspunkt begynder det at blive farligt for Milo og hans familie, for det er store, pengestærke og kyniske kræfter, han er oppe imod. Han føler sig derfor nødsaget til at tage kontroversielle midler i brug.

Romanen er letløbende og elementært spændende, men den er også ganske humoristisk. Jeg blev således præsenteret for det såkaldte ”lille-mand-syndrom”: Er du lille, så hæv stemmen! Indimellem kan det godt blive lidt forvirrende med de mange begreber fra finanssektoren og våbenindustrien, men det er heldigvis ikke forstyrrende for flowet i handlingen. Milo Cavalli står levende for mig, og han minder mig en hel del om Jan Guillous Carl Hamilton med sit elegante tøj og sine overklassevaner. Jeg glæder mig til at følge Milo i de sidste to romaner i ’Oslo-trilogien’, der på norsk har fået titlerne ’Smertehimmel’ og ’Hevnen tilhører meg’. Asle Skredderberget blev nomineret til Rivertonprisen for ’Blød som metal’.

Bogdetaljer

Forlag
Grønningen 1
Oversætter
Lilian Kingo
Faustnummer
39373327
ISBN
9788773390467
Antal sider
338

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer