Bog

Hvor kom vi fra

Af (
2024
)

Anmeldelse

Hvor kom vi fra

14 maj.24

Antologien udgøres af mere end 400 siders materiale, fordelt mellem 45 forfattere og 8 billedkunstnere, som alle har Aarhus i blodet.

Bogen indeholder både noveller, digte, illustrationer, interviews mv. i en fin blanding, som er nøje udvalgt. Inddragelsen af Aarhus i det enkelte bidrag og de mange følelser for byen er meget varierende. Nogle steder opdager man slet ikke, at man befinder sig i Aarhus, og alligevel tilbyder hvert bidrag et personligt vindue til byen for både afsender og læser.

Jens Blendstrup skriver om storebrorens motorcykelklub "The Woltjers", som egentlig skulle have heddet "Vultures". På grund af præsidentenTubs ordblindhed blev klubbens navn stavet sådan. Forfatteren Mohammed Ayoub har skrevet digtet "Smilets by" om trygheden i Aarhus, byen som har beskyttet ham og hans familie mod krigens mørke. Ingrid Nymo har med digtet "Krater, marts 2022" skrevet en vred kritik med udgangspunkt i det bombede teater i Mariupol, og digtet omhandler både krig, kaffehuse i Østen og politik i USA: ”jeg tænker på den ukrainske kvinde der prøvede at give solsikkefrø til en russisk soldat hun sagde: tag dem i lommen så der kan vokse solsikker op, hvor du dør”.

 Rasmus Theisen som "Molbohævneren" kalder Aarhus "De Velhavende Tåbers Rige", da århusianerne altid har tænkt på Mols som "De Fortabte Knoldes Mark". Han skriver: ”Det er ynkeligt, når folk ærgrer sig over uforbederlige vilkår. Vejret fx. … Man må lære at elske mågerne og gråvejret, hvis man er bosat i AARHUS.” Carsten René Nielsens bidrag er 6 kortprosatekster, hvor han i besøger "Hestbek Ure" i Tordenskjoldsgade, hvor man kun kan betale med kontanter, og hvor ingen af urene går: ”Der er helt stille hos Hestbek, og så længe man er i butikken, ældes man end ikke.”

På billedsiden har Anya Winqvist tegnet en farvestrålende afbildning af Dokk1 som et klaver med en af papirbådene fra Kulturhovedstad 2017 i vandet foran. Hans Krull, som står bag det ikoniske gavlmaleri "Mågekysset" ved Fiskergade 90, har også bidraget til antologien.Udkants redaktør Linda Karen Prahl Jørgensen har arbejdet på antologien siden 2022, og fortæller om Aarhus som knudepunkt for litteratur og litteraturoplevelser.

Aarhus eksisterer i den enkelte, men i særdeleshed i det samlede hele. Overalt er der masser af rum til personlige fortolkninger i tekster, som både fortæller om ensomhed, angst og kærlighed. Niveauet er højt hele vejen igennem. 

Bogdetaljer

Forlag
EM
Faustnummer
137893312
ISBN
9788792043566
Antal sider
407

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer