Bog

Forunderlige rejser i fremmede lande

Af (
2024
)

Anmeldelse

Forunderlige rejser i fremmede lande

06 jun.24
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Magisk og spændende rejseeventyr er en tiltrængt fortælling om håb, skrevet i ånden af de oprindelige palæstinensiske eventyr.

Eventyret tager sin begyndelse, da den unge gravide boghandlerdatter Jawaher, hendes mand Said og deres tjenestepige Aisha ankommer til bjerget nær landsbyen Balad, hvor Said blev født. Landsbyen ligger på et bjerg, og kun enkelte af mændene forlader den et par gange om året for at tage til den større by og bytte varer. 

Den lille familie slår sig ned et stykke fra landsbyen, og Jawaher føder snart smukke tvillingepiger. Den mørke datter navngiver de Qamar, der betyder måne, og den lyse datter navngives Shams, der betyder sol. Landsbyen er underlagt et patriarkalsk styre, som Jawaher dog ikke lader sig påvirke af. Som hun vokser op, udvikler Qamar en enorm passion efter at opleve den verden, hun har stiftet bekendtskab med i familiens mange bøger. Især elsker hun bogen ’Forunderlige rejser i fremmede lande’.

Som årene går, dør forældre samt Aisha, og Shams bliver lykkeligt gift. Den eventyrlystne Qamar rejser til Jerusalem med en kamelkaravane, hvor hun kommer under vingerne på kvinden Umm Najm, der tager hende med sig hjem. Da længslen efter eventyr tager over, rejser Qamar videre til Gaza, hvor hun bliver taget til fange og sidenhen solgt som slave til kongens søster i Cairo. Efter nogen tid gives hun fri og rejser mod Tanger for at studere. På grund af Qamars store viden og lyst til at lære mere i en mandsdomineret verden tvinges hendes læremester til at sende hende bort. Hun iklæder sig herretøj, kalder sig Ajib og tager hyre på et skib, der sejler mod Genova. Undervejs opdager hun, at hun er ombord på et sørøverskib, og hun forelsker sig inderligt i den flotte kaptajn Aladdin. Og Qamars eventyr er kun lige begyndt.

Det smukke eventyr bevæger sig på tværs af adskillige grænser og med masser af beskrivelser af stemninger og lokationer tilsat talrige interessante bipersoner på samme måde som i et folkeeventyr. Hvert enkelt eventyr, som Qamar begiver sig ud på, udgør historie. Bogen fortæller historien om en feministisk palæstinensisk kvinde, der er utrolig modig. Måske blev fortællingen født for at skabe trøst, mens Sonia Nimr sad fængslet i Israel på grund af politisk aktivisme.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Elisabeth Moestrup
Faustnummer
137838958
ISBN
9788771518825
Antal sider
273

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser