Bog

Kosmopolis

Af (
2003
)

Anmeldelse

Kosmopolis af Don DeLillo

10 nov.03

Eric Packer er hovedperson i Don DeLillos nye roman "Kosmopolis". Han er 28 år og mangemillionær. Han er, hvad man vil kalde et finansgeni og ejer af Packer Capital. 

Packer bor i en kæmpestor penthouselejlighed på Manhattans fashionable side. Her har han både kortsalon, hajakvarium og filmforevisningslokale, foruden naturligvis gymnastiksal og svømmebassin – 48 værelser i alt. Han er gift med Elise Shifrin, digter og millionarving. De har kun været gift i 22 dage, men de bor ikke sammen. I stedet mødes de tilfældigt forskellige steder i byen og kender nærmest ikke hinanden.

"Kosmpolis" handler om den sidste dag i Eric Packers liv. Meget af handlingen foregår i hans hvide limousine, der er indrettet med spionkameraer og et utal af skærme, så han kan følge alverdens valutamarkeder og børsnyheder.

Inde i bilen holder Eric møder med sine forskellige rådgivere og får sit daglige lægecheck. Uden for bilen foregår en masse dramatiske ting, som forsinker og vanskeliggør turen gennem byen: vejspærringer p.g.a. præsidentbesøg i byen, et langt sørgeoptog for en død rapsanger og en dramatisk protestdemonstration imod kapitalismen.

I løbet af dagen møder Eric Packer flere elskerinder, og løbende modtager hans sikkerhedschef besked om, at der er fremsat en trussel imod Packers liv. Selvdestruktivt styrer han direkte mod økonomisk ruin, og samtidig beslutter han sig for at møde den mand, der har fremsat truslen.

Don DeLillos roman er en uhyggelig gennemgang af tomheden i en millionær-yuppies materialistiske liv. Eric Packer har alt, man kan købe for penge, men han kan ikke slappe af, og han kan ikke være sammen med nogen i længere tid ad gangen. Han keder sig, og han føler faktisk først, han lever, da han slås med en overfaldsmand. 

Det er en medrivende og til tider spændende bog, men det mest interessante ved den er beskrivelserne af et kapitalistisk USA, der virker som en fremtidsvision, men som foregår i år 2000. Jeg kan anbefale bogen til Brett Easton Ellis-læsere – og selvfølgelig til DeLillo-fans!

Oversat af  Jørgen Nielsen. Lindhard og Ringhof, 2003. 223 sider. Kr. 269,-

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
24620220
ISBN
9788759520833
Antal sider
223

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer