Bog

Det du har om halsen

Af (
2010
)

Anmeldelse

Det du har om halsen af Chimamanda Ngozi Adichie

23 jul.10

Funklende fortællinger af Afrikas nye store litterære stemme fra Nigeria. Betagende og barske noveller om kultursammenstødet mellem Nigeria og USA, som er Nigerianernes forjættede land på godt og ondt.

I 12 noveller dykker forfatteren usentimentalt ned i den afrikanske folkesjæl, både på hjemmebane i Nigeria og allermest i USA. Vi får en sjælden indsigt i, hvordan det er at være på vej til, opholde sig i USA og komme på besøg i hjemlandet. I novellen ”Den amerikanske ambassade” følger vi en ung kvinde i visumkø til USA. De ubærlige omstændigheder, der har fået hende til at søge visum står i skærende kontrast til det småkævl og manglende køkultur, hun er udsat for. I en anden novelle ”Imitation” holdes en ung nigeriansk kvinde nærmest som en fange i USA - i et gyldent bur, hvor hendes store skræk er mandens nye unge kæreste i Nigeria. Hun fik adgangsbilletten til USA og alt det materielle, men hvor blev kærligheden og friheden af? I en tredje novelle ”Spøgelse” møder en pensioneret universitetslærer en gammel kollega, som han for længst troede død i borgerkrigen. En fin indføring i afrikansk historie og tankegang.

Chimamanda Ngozi Adichie betog alle med sin debutroman, det store epos 'En halv gul sol' om to søstre og den glemte Biafrakrig. Næste roman 'Lilla Hibiscus' er ikke mindre dramatisk, men mere fokuseret på ”det onde”. Novellerne her er forstadier til alle de temaer, forfatteren hele tiden kredser om: den gode historie, smerten og fortvivlelsen ved opbruddet med den gamle verden og stolthed og fastholdelse af sin afrikanske identitet. Det er godt for verdenslitteraturen, at vi nu har et så stærkt kort i Afrika.

Det er bevægende, givende og grusom litteratur, denne unge forfatter beriger os med. Spændingen i sproget ligger i dialogen og ikke i beskrivelserne af natur og omgivelse. Men man føler sig lige så meget ”hjemme” i både USA og Nigeria. En stor forfatter folder sig mere og mere ud.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Susanne Staun
Faustnummer
28321767
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788702079883
Antal sider
240

Tema

Tema

Afropolitanske stemmer

Afropolitansk litteratur har et kosmopolitisk sigte med afrikanske rødder. Værkerne kredser om tilhørsforhold og kampen mod diskrimination.
Læs mere

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer