Bog

Vi var fiskere

Af (
2016
)

Anmeldelse

Vi var fiskere af Chigozie Obioma

23 aug.16

En knugende og rørende fortælling om en familie som falder fra hinanden og samtidig en beretning om Nigerias turbulente historie. 

Jeg holder meget af at læse om steder, som er helt anderledes og af fortællinger, som udvider min horisont og gør mig klogere på verden. Samtidig skal bøgerne være godt skrevet og fortælle en god historie. Alt dette kan den her bog. ’Vi var fiskere’ er en mytisk tragedie om en afrikansk familie, hvis skæbne bliver dramatisk ændret, da der opstår en konflikt mellem de ellers tæt knyttede brødre på grund af en frygtelig forudsigelse.

Fortællingen handler om familien Ugwu i Nigeria. Faren i familien vil gerne have mange børn og har store drømme for deres fremtid. Der er seks børn i familien. En af dem skal ifølge farens plan være advokat, en anden ingeniør og en tredje professor. Alle disse planer falder dog fra hinanden, da faren bliver flyttet til et job i en anden by og derfor må forlade familien. De fire store drenge begynder at fiske i en nærliggende flod, som det er farligt og forbudt at opholde sig i nærheden af. På en af deres fisketure møder de en gal mand, som kommer med en forudsigelse til den ældste bror. Denne forudsigelse kan den ældste bror Ikenna ikke ryste af sig, og den får store konsekvenser for hele familien.

Fortælleren i romanen er Benjamin, og hans perspektiv skifter fra at være barnet, som oplever situationerne og den voksne, som ser tilbage på begivenhederne. Han er barnet, når der spilles på læserens følelser - og den voksne når der forklares og skabes klarhed over begivenhederne. Der opbygges løbende en forventning om, at noget kommer til at ske, og man er hele tiden et skridt efter fortælleren.

Romanen foregår i 1990’ernes Nigeria og sideløbende med historien om familien Agwu, får man informationer om landets historie, som tidligere koloni og nu sammenbragt nation, og de sociale og politiske konflikter og konsekvenser af historien. De mange lag i historien består ud over familiehistorien og Nigerias historie også af religion og inspiration fra den græske tragedie. Romanen blander den traditionelle engelske romanform med den mundtlige fortælleform.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Ninna Brenøe
Faustnummer
52521629
ISBN
9788771298390
Antal sider
312

Tema

Tema

Afropolitanske stemmer

Afropolitansk litteratur har et kosmopolitisk sigte med afrikanske rødder. Værkerne kredser om tilhørsforhold og kampen mod diskrimination.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer