Bog

Sult - historien om (min) krop

Af (
2018
)

Anmeldelse

Sult - Historien om (min) krop af Roxanne Gay

21 sep.18

Sult er en bog, der brager direkte ind i både krop og tanker. Roxane Gay skriver med lige dele brutal ligefremhed og hjertevarm skrøbelighed om selvhad og om ikke at passe ind i samfundets normer.

Roxane Gays 'Sult – Historien om (min) krop' er en erindringsbog, der handler om selvdestruktion, men også om kærligheden til sig selv og om at give sig selv lov til at blive set og elsket. Den starter med den gruppevoldtægt, Roxane Gay oplevede som 12-årig, der ændrede hendes liv for altid. Maden bliver en trøst og de ekstra kilo en forsikring om, at ingen vil gøre hende fortræd igen. Men det gør de, på mange andre måder, fordi hun kæmper med troen på, at hun er mere værd end det.

'Sult' er ikke en bog om at komme ud på den anden side som et nyt menneske. Hvilket kun gør den så meget mere bevægende og stærk. Det er en bog om en lang kamp, der fortsætter. I centrum er hendes krop – den overvægtige krop, som fremkalder andre menneskers foragt og angst. Gennem eksempler om alt fra reality-tv til sprogbrug viser Roxane Gay, hvor lidt tykke mennesker har lov til at være i vores samfund, og hvor meget folk mener, de har ret til at styre disse kroppe.

”Jeg får aldrig lov til at glemme min krops realiteter, hvordan min krop krænker andres følelser, hvordan min krop vover at optage så megen plads, og hvordan jeg vover at være selvsikker, hvordan jeg vover at bruge min stemmes værdi både på trods af og på grund af min krop. Jo mere succes jeg får, desto mere bliver jeg mindet om, at i de fleste menneskers bevidsthed vil jeg aldrig være andet end min krop. Uanset hvad jeg opnår, vil jeg først og fremmest være tyk.”

Roxane Gay fremstiller sin egen overvægt i et komplekst net. Hun er feminist og vil gerne gøre op med kropsfiksering og dæmonisering af nogle typer kroppe. Men hun vil også gerne have kontrol over sin krop og tabe sig for at undgå nogle af de fysiske problematikker, hun oplever.

'Sult' er en bog alle burde læse. Selv hvis man ikke normalt læser erindringsbøger. Roxane Gay er nemlig også skønlitterær forfatter og forfatter af essays, og hun kan altså det der med at skrive om et komplekst emne i korte kapitler. Den ene side tager den næste, og pludselig har du læst en bog, du nok aldrig kommer til at glemme.

Bogdetaljer

Forlag
Grif
Oversætter
Anita Frank Goth
Faustnummer
54759665
ISBN
9788793661127
Antal sider
319

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer