Bog

32 centimeter

Af (
2018
)

Anmeldelse

32 cm af Morten Sabroe

20 mar.18

TV-darlingen Alfred Andersen anklages for sexovergreb, mens han befinder sig på popularitetens top. Men så tager han sagen i egen hånd. Grotesk, frastødende og meget underholdende roman.

Alfred Andersen nærmer sig med hastige skridt de 50 år, og han har vind i sejlene: Dels er han en gudsbenådet TV-darling med eget populært TV-show ”Kald mig Al”. Dels har han hus på Hambros Allé (læs: dyr adresse) med dertilhørende lækker kone. Og endelig er han, indtil videre, elsket af et hav af danskere, som uge efter uge følger hans meritter på skærmen.

I forbindelse med den forestående fødselsdag, skal der laves en særlig fødselsdags-udgave af ”Kald mig Al”, og Alfred er travlt optaget af at gøre dét til noget ualmindeligt spektakulært. Men inden det kommer så vidt, skydes hans planer i sænk, da han af fire kvinder anklages for sexovergreb. Hvad gør Alfred så? Ja, han er i hvert fald ikke typen, der lægger sig fladt ned. Og et spektakulært show skal han fanden-gale-mig nok sørge for at få stablet på benene alligevel!

Alfred Andersen og alt hans væsen er mildest talt svært at holde af. Jeg kan ikke finde mange formildende omstændigheder ved manden og hans gøre og laden, men på den anden side er de fleste af de mennesker, han er omgivet af, ikke meget mere sympatiske. Jeg blev næsten helt mismodig på racens vegne – uanset kønnet! Men denne mismodighed er sådant set bare en del af den enorme fornøjelse, det var at læse bogen. I min optik besidder Morten Sabroe en humoristisk sans og ditto pen, som underholder mig i svær grad. Og min begejstring næres egentlig bare af, at Alfred Andersen og co. er så totalt over stregen. Ja, I må meget ha´ mig undskyldt, det alvorlige emne sexchikane til trods, men jeg måtte flere gange grine højlydt. Det er både grotesk og vildt frastødende… og meget, meget morsomt i min optik.

Efter at være blevet anklaget for at krænke de ovenfor omtalte kvinder, barrikaderer Alfred sig i millionvillaen i Hellerup, hvorfra han ”fører sag” og gennemfører et show, ingen havde forestillet sig muligt. Heldigvis er både pressefolk og alle andre på pletten, så Alfred får skam den opmærksom, han mener at have krav på. Herefter er det dog som om, historien lidt efter lidt mister sin potens, og den er ikke den eneste, for hvem dét sker. Om det lykkes Alfred at få oprejsning (undskyld udtrykket) skal jeg undlade at afsløre, men romanens sidste del er ikke den stærkeste.

Det siger selv, at ’32 cm’ meget vel kan betragtes som et indlæg i #MeToo-debatten, hvilket vist ikke var noget planlagt stunt fra Sabroes side, da han skrev på bogen allerede inden, MeToo løb som en steppebrand verden over. Uanset hvad er det både en roman, der kalder på eftertanke og et stykke underholdende litteratur, Sabroe har begået.

Bogdetaljer

Secondary title
Kald mig Al
Forlag
Politiken
Faustnummer
53934684
ISBN
9788740037975
Antal sider
317

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer