Anmeldelse
Oblivion
- Log ind for at skrive kommentarer
Medrivende roman om skyld og skam taler ind i den aktuelle debat om samtykke og MeToo.
På en spejderlejr fører en voldtægtsanklage til, at en ung mand to døgn senere tager sit liv. 20 år senere rippes der op i fortiden, da en kvinde udgiver en roman om tragedien. Anna Elisabeth Jessens tredje kollektivroman kredser om skam og skyld og om, hvordan en række hændelser fører til en uforudset tragedie.
En gruppe unge deltager i en spejderweekend uden voksne. De to venner, Jacob og Hans, er snart 18 år og klanens vellidte ansvarshavende. De to 15-årige veninder, Ida og Johanne, er med på lejren og dybt fascineret af de større klanledere. Så er der tvillingerne Kasper og Jesper, som også er 15 år og higer efter pigernes opmærksomhed. Selvom der er mindreårige til stede på lejrturen, serveres der alkohol og festes natten lang. Det hele får en brat afslutning, da en af pigerne anklager en af klanledere for voldtægt. To døgn senere tager han sit liv.
I spring mellem nutiden og fortiden følger vi personerne, hvor de er i dag, og hvor de var, dengang tragedien indtraf 20 år tidligere. En af pigerne udkommer med romanen 'Nedersøen', som ripper op i fortiden, og det bliver tydeligt, at tragedien har mærket og forfulgt dem hver især på forskellig vis. Da forfatteren deltager på Bogforum, vælger flere at møde op for måske at få en forklaring eller forløsning.
En række af bipersonerne får også taletid i romanen; pigens mor, som spillede en afgørende rolle i, at det udviklede sig til en voldtægtsanklage, den anklagedes far, der var tynget af sorg, sygeplejersken, der tog imod pigen, lederen af spejderbevægelsen, som straks lagde afstand til tragedien m.fl.
Oblivion er et gammelt udtryk for glemsel, og romanen undersøger, hvordan divergerende øjenvidneberetninger, fortielser og fortrængninger breder sig som ringe i vandet og en dårlig håndtering af anklagerne skubber en ung mand ud over kanten. Folkedomstolen råder, og man er ikke uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Samtidig undersøger romanen de smertefulde eftervirkninger og nuancerne af skyld og skam.
Anna Elisabeth Jessen var som journalist på et tidspunkt i gang med at researche en virkelig hændelse omkring en lignende tragedie til en dokumentar, som blev henlagt. 'Oblivion' bygger løst på disse virkelige begivenheder, og med udgivelsen af 'Nedersøen' er det nærliggende at læse tematikken om etik i forholdet mellem fiktion og virkelighed ind i romanen. 'Oblivion' er en oplagt roman for læsekredse om soning og mennesker plaget af tvivl og skyld.
Brugernes anmeldelser