Bog

Overgrebet

Af (
2019
)

Anmeldelse

Overgrebet af Inès Bayard

27 jun.19

Rystende roman om konsekvenserne af voldtægt og fortielser er en af årets helt store læseoplevelser. Den barske og bevægende historie er umulig at lægge fra sig.

Marie bor i Paris og er lykkeligt gift med Laurent. De har begge gode jobs, han er en meget efterspurgt advokat, og hun har et ønskejob i en bank. De har talt om at få et barn, og livet er i det hele taget uden problemer for dem. Men da Marie en regnvejrsaften får tilbudt et lift hjem af sin nye chef, ændrer alting sig. Hun bliver udsat for en grov voldtægt i bilen.

Hun beslutter sig for ikke at sige noget til nogen og holder på sin hemmelighed med voldtægtsmandens ord i ørene: ”Hvis du fortæller nogen , hvad der er sket, så er det slut med dig, din mand og din karriere. Ingen vil tro på dig, så du klapper i og alting fortsætter som før".

Marie finder ud af, at hun er gravid, og hun er overbevist om, det ikke er Laurent, men voldtægtsmanden, der er far til barnet. Med den erkendelse vokser vreden, især mod Laurent, og Marie synker ned i et mørke fyldt med vanvid og løgne. ”Nu mærker hun ikke længere noget, bortset fra sit had.” Ganske langsomt krakelerer Maries hverdag.

Da barnet er født, vil Marie ikke have noget med drengen at gøre, og det er hjerteskærende at læse, hvordan hun undgår al kontakt med ham og udsætter ham for vanrøgt. Laurent, som ikke har nogen anelse om, hvad der sket, gør alt hvad han kan for at aflaste Marie, men alt sammen forgæves.

Læsningen af romanen fik de helt store følelser frem i mig, jeg blev rørt, forfærdet, vred og tårerne løb, og selv om jeg undertiden også kunne have sympati for Marie, havde jeg ofte lyst til at råbe højt til hende: Sig dog hvad der er sket, du har fået en dejlig dreng, din mand elsker dig, og din familie vil gøre alt for at hjælpe dig!

Sproget er lige til, knivskarpt men ubehageligt med meget udpenslede voldscener, og det er barsk læsning, men også på en eller anden måde nødvendig læsning. Havde Marie dog bare taget ved lære af Metoo-bevægelsen.

Overgrebet er Inès Bayards første roman og hun blev nomineret til Frankrigs største litteraturpris Prix Concourt i 2018, og selv om hun ikke fik den, tager hun prisen for en af de største læseoplevelser i år.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Mette Olesen
Faustnummer
46598318
ISBN
9788711905203
Antal sider
270

Tema

Tema

Tema

Fransk litteratur

Ny fransk litteratur byder på et potpourri af globale og intime fiktioner, fragmenter af virkeligheden, samfundskritik og eksperimenterende former.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer