Bog

Har du selv haft en familie

Af (
2016
)

Anmeldelse

Har du selv haft en familie af Bill Clegg

03 maj.16

Fremragende og meget bevægende roman om at miste og om sorg. Hvordan finder man en mening med livet efter katastrofen?

”Hun har ikke grædt. Ikke dengang, ikke ved begravelserne, ikke bagefter. Hun har ikke sagt ret meget, har ikke haft ord nok når hun har haft brug for dem, og oplever derfor kun sig selv i stand til at nikke, ryste på hovedet og vifte de bekymrede og nysgerrige bort som var de irriterende myg. ”

June har ikke grædt, selv om der var mange grunde til at vise sin sorg efter den forfærdelige brand, som skete natten førend hendes datter skulle giftes. June var i haven, da branden opstod, men i huset var hendes datter, datterens kæreste, Junes kæreste Luke og hendes eksmand. Alle omkom i branden. Med et slag blev hele Junes tilværelse slået i stykker.

Efter begravelserne sætter June sig ind i en bil og kører vestpå uden nogen nærmere plan, hun vil bare væk fra alle de mennesker, hun føler omklamrer hende.

Men der er andre, som også er berørt af ulykken, og deres stemmer blander sig i Junes. Der er Silas, som er en ung fyr, som arbejdede for Luke, og som ved mere om branden, end han bryder sig om at tænke på. Der er Lukes mor, som må høre sladder om, at det er hendes søn, der er skyld i branden. Der er Rick, hvis mor lavede bryllupskagen, som aldrig blev betalt. Og der er endnu flere.

Alle stemmerne krydser ind over hinanden, og tilsammen fortæller de en historie om personerne i et lille samfund og om den tragedie, som på en eller anden måde binder dem sammen. De forskellige personers historier fortæller efterhånden mere og mere om familien og de indbyrdes relationer, og efterhånden bliver vi klar over, hvad der skete og hvorfor branden opstod.

Det er en roman om sorg. Og om hvordan den opleves helt forskelligt.

Mange gange hedder det ”hvis bare”.  June tænker for eksempel tilbage på en biltur, hun havde sammen med manden og datteren på vej hjem fra en weekend. Hvis bare det kunne have været så enkelt, de tre sammen i en bil på vej hjem. Silas tænker, hvis han bare havde fortalt, hvad han oplevede aftenen inden branden, og hvis han ikke var stået op, så …

Jeg har haft svært ved at slippe bogen, og jeg tror jeg vil anbefale den i min læsekreds, for der er meget at snakke om. Hvordan sorg kan håndteres forskelligt, og hvordan man kan ”komme videre”. Om alle de usagte ting som det pludseligt er for sent at gøre noget ved.  Om hvordan man håndterer at leve i nuet.  Og også om skyld – hvis bare…

Har du selv haft en familie er Bill Cleggs romandebut. Han har skrevet to erindringsbøger, som endnu ikke er oversat til dansk.

Oprindeligt skrevet af Anne Grete Jacobsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
52336384
ISBN
9788702168143
Antal sider
320

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer