Bog

Pludselig falder ting fra himlen

Af (
2018
)

Anmeldelse

Pludselig falder ting fra himlen af Selja Ahava

04 jan.19

En poetisk og original roman om livets tilfældigheder og om, hvordan vi forsøger at finde mening.

Finske Selja Ahava vandt EU’s litteraturpris i 2016 for denne originale roman, som handler om en piges sorg over at miste sin mor i en meningsløs ulykke og om, hvordan vi mennesker forsøger at finde mening med livets uretfærdigheder og tilfældigheder. 'Pludselig falder ting fra himlen' er en sprogligt stærk roman, som brillerer i den poetiske skildring af et barns sorg og oplevelse af verden.

Romanen falder i fire dele. I første del 'Pigen der lå begravet i væggen' møder vi Saara, som mister sin mor i en tragisk ulykke. Moren bliver ramt af en isklump fra himlen og dør på stedet. "Isen var gået gennem verandataget og min mor, og var derefter smeltet bort" . Saara og faren flytter ind hos faster Anna, som efter at have vundet i lotto to gange har købt en gammel herregård og navngivet den Forstorgård, fordi den er alt for stor til en person. Faren synker ned i dyb sorg, og imens faster Anna forsøger at holde sammen på det hele, tumler Saara med en masse tanker om tiden, tilfældet og minderne om moren. Saara har også et særligt forhold til detektiven Hercule Poirot, som jo lever af at finde årsager til uforklarlige dødsfald og at bringe orden i tingene igen.

Anden del af romanen 'Hamish MacKays fem lyn' er én lang brevveksling mellem faster Anna og den skotske hummerfisker Hamish. Han er blevet ramt af lynet fem gange. Anna har set ham i en dokumentarudsendelse og skriver til ham for at forstå, hvorfor hun skulle vinde i lotto hele to gange og hvorfor han har overlevet flere lynnedslag. Hun føler skam, skyldfølelse og ingen glæde ved gevinsterne: ”Nogle gange falder himlen ned over os, nogle gange giver jorden efter. Nogle gange bliver vi ramt af så ufatteligt et held, at det kan være svært at leve med. Nogle gange sker der noget – bare én gang – som man resten af livet prøver at finde en forklaring på. Andre gange sker noget ikke, og resten af livet spekulerer man over, hvorfor det ikke skete.”

I trejde del 'Havfruen skvulper rundt' har faren fået en ny kæreste, Krista, som nu er historiens fortæller. Hun er gravid og de er flyttet ind i familiens gamle hus Savsmuldshuset, hvor moren døde. Krista er ikke særlig begejstret for Saara eller ”pigebarnet” som hun kalder hende. Her belyses det, hvordan en udenforstående ikke kan relatere sig til forholdet mellem far og datter – måske fordi hun føler sig udenfor eller har det svært med sin egen gravidite og endnu ikke selv har prøvet at være mor. Fjerde og sidste del 'Og det var den historie' vender tilbage til Saaras sorg og hendes forsøg på at huske, hvordan forældrene mødtes, og hvordan livet må gå videre.

'Pludselig falder ting fra himlen' handler om livets tilfældigheder og forsøget på at leve med meningsløsheden. Ahava forstår at leve sig ind i barnets tanker og følelser omkring at miste en forælder og tackle denne sorg ligesom der også er plads til barnets smukke kringlede fantasier og iagttagelser af livet omkring sig: Voksne spørger altid børn, hvad de tænker på. Men jeg tror, de ville blive urolige, hvis børnene virkelig fortalte det".

Selja Ahava har begået en yderst original og sprogligt stærk roman fuld af poesi og fantasi. Heri minder den en del om Ane Riels roman Harpiks, om end der er nogle andre problematikker på spil.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Lene Klit
Faustnummer
54104499
ISBN
9788771512540
Antal sider
208

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer